אם אתם מנסים לא לאכול הרבה מתוק כי שמעתם שזה מעלה את הסיכון לחלות בסוכרת, נמנעים מפחמימות כדי לרזות או סתם צמים בחג, דעו לכם שאתם יכולים להיות בסכנה. נפילת סוכר הוא מצב שיכול להיגמר בצורה מצערת אם לא מתמודדים איתו נכון, להלן 7 דברים שחשוב לדעת על נפילת סוכר:

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

1. כדאי לאכול פחמימות

אם אתם לא אוכלים פחמימות, אתם בטח חושבים שאתם דופקים את המערכת, אבל בלי אספקה מתאימה של סוכר, אתם יכולים לחוות נפילת סוכר. "כשהסוכר יורד לרמות נמוכות מדי, מתחת ל-70, יש סכנה להיכנס למצב של היפו-גליקמיה (נפילת סוכר). באופן כללי כשאדם בצום ממושך או בדיאטה דלת פחמימות הלבלב יכול ליצור כמויות אינסולין לא מאוזנות, מה שיכול לגרום לירידה חדה ברמות הסוכר בדם", אומר ד"ר עתאקה מופלח, מומחה ברפואת המשפחה ומנהל מרפאת רהט, שירותי בריאות כללית. "זה יכול לקרות גם כתוצאה מפספוס של ארוחה, אימון אינטנסיבי מדי או שתייה מופרזת של אלכוהול. בנוסף, גם תרופות לסוכרת יכולות לגרום לנפילת סוכר, אם לא אוכלים בזמן או מתאמנים בלי לאכול פחמימות לפני".

2. אל תחגגו חזק מדי

לשתות כוס יין פה ושם זה לא נורא, אבל אם אתם מגזימים עם האלכוהול, משהו יכול להשתבש. "בעיקר אצל אלכוהוליסטים אנחנו רואים שיש להם שיבוש בדפוסי האכילה. ככל שהם יותר שותים, כל הם פחות אוכלים, או לא אוכלים מספיק, ואחרי פרק זמן מסוים הם יכולים לפתח היפו-גליקמיה", הוא מוסיף. לא סתם אומרים שחשוב לאכול לצד האלכוהול שלכם.

3. כל אחד מרגיש את זה אחרת

בעיקרון, נפילת סוכר הוא מצב בו קיימת ירידה ברמת הגלוקוז בדם מתחת ל-70, אבל התחושה משתנה מאדם לאדם. "זה משהו אינדיבידואלי, יש אנשים שתהיה להם נפילת סוכר כבר מתחת ל-100, ואנשים אפילו עם 50 לא ירגישו בתסמינים", אומר ד"ר מופלח. "עם זאת, התסמינים יתחילו להופיע באופן מובהק מירידה של מתחת ל-50, והסימנים הם: רעידות, רעב, בלבול, עייפות, כאבי ראש ועצבנות. במקרים חמורים יותר זה יכול גם להגיע לערפול ואובדן ההכרה".

4. איך מאבחנים היפו גליקמיה?

האבחון של נפילת סוכר כולל שלושה מאפיינים- אם מופיעים התסמינים האופייניים, אם נמדדה כמות נמוכה של סוכר בדם, ואם הסימפטומים נעלמו לאחר צריכה של סוכר. "אם מרגישים רעד, הזעה, הרגשת חולשה, כאבי ראש, חרדה, תחושת נמלול, עייפות ושינוי התנהגותי – זה הסימן הראשון שמדובר בנפילה ברמות הסוכר", אומר ד"ר מופלח. "כדאי למנוע את ההידרדרות בתסמינים במהירות על ידי צריכה של כ-15 גרם סוכר. משהו כמו 3 כפיות סוכר או חצי כוס מיץ. במקרה של נפילת סוכר קלה, זה יספיק כדי לשפר את הרגשתכם, אך בחומרה בינונית התסמינים ימשיכו לעוד כשעתיים לאחר אכילת הסוכר, ובמצב קשה עוד יותר, רק סוכר לא יספיק ולרוב יהיה אובדן הכרה- לכן חשוב להפנות את מעורפלי ההכרה לטיפול רפואי מיידי".

עוד ב-mako בריאות:
>> הסוד לחיים ארוכים: 5 המאכלים הכי בריאים בעולם
>> לא הבנו: הניתוחים הפלסטים הכי מוזרים שיש
>> לכעוס פחות: זו הדרך האמיתית להיות מאושרים

5. פעילות גופנית לחולי סוכרת

להתאמן זה בריא והכל, אבל זה תלוי במצב הבריאותי שלכם. הדבר הכי מוסכן לחולי סוכרת הוא להתחיל להתאמן מבלי להתייעץ לפני כן עם הרופא המטפל שלהם. ברגע שלא מתאימים את מינון האינסולין לאורח החיים, יכולות להיווצר נפילות סוכר קריטיות. "אצל חולי סוכרת יש כמה גורמי סיכון להיפו-גליקמיה. הם יכולים להזריק לעצמם אינסולין או תרופה שמגבירה את ייצור האינסולין בכמות גדולה מדי, לא לאכול כמות מספיקה של פחמימות בארוחה, או לעכב יותר מדי את זמני הארוחות שלהם", אומר ד"ר מופלח. "אבל מלבד זאת, גם לאחר פעילות גופנית אינטנסיבית, אם הם לא יוסיפו פחמימות לפני הפעילות עצמה, הם יכולים לסבול מכך. מומלץ לכל חולי הסוכרת שרוצים לעשות פעילות גופנית להתאים את מינוני התרופות עם הרופא שלהם לפני כן. כל שינוי באורח החיים אצל חולי סוכרת מצריך שיחה מקדימה עם הרופא".

6. הגוף יודע להתמודד

על אף הסכנות הרבות שיכולות להתעסק לנו בסוכר, האמת היא שהגוף שלנו יודע להתמודד עם נפילת סוכר. המנגנון ההתנהגותי הכי יעיל שיש לנו הוא תחושת הרעב- כשיש לנו ירידה בסוכר אנחנו מאוד רוצים לאכול. "מה שקורה כשרמת הסוכר יורדת, הוא שבאופן אוטומטי המוח יודע לתת פקודה לבלוטות שנמצאות בכליה (יותרת הכליה), לאותת שהסוכר ירד ולגרום להן להפריש אדרנלין כדי לגרות את הכבד לשחרר סוכר לזרם הדם", מסביר ד"ר מופלח. "מה שכן, כשהאדרנלין עולה הוא יכול לגרום לתסמינים הגורמים להתקף חרדה- אנחנו נהיים עצבניים, זיעה קרה, רעד, דפיקות לב ומצויים במצב של אי שקט. בירידה משמעותית יותר בסוכר תהיה חולשה קיצונית, בלבול, בחילות ופרכוס- וזה אפילו יכול להוביל למוות".

7. אז, מה עושים עם זה?

"אם מרגישים חולשה, כאבי ראש והזעה קרה – מומלץ לקחת 3 כפיות של סוכר או חצי כוס מיץ או כף של דבש – שזה שווה בערך ל-15 גרם גלוקוז. אחרי 15 דקות מודדים שוב את רמות הסוכר ואם הן עדיין נמוכות ניתן לחזור על הטיפול הראשוני שוב", אומר ד"ר מופלח. "ואם הרמה עלתה, אפשר לאכול גם ארוחה קלה – פרוסת לחם או קרקרים עם ממרח כדי להעלות את הסוכר, וגם מומלץ להקדים את הארוחה הבאה. חשוב לציין שחולי סוכרת המטופלים באינסולין חייבים להחזיק באופן קבוע בהישג יד גלוקוז או משהו שמכיל סוכר כדי שיוכלו להתמודד עם נפילת סוכר".

>> קריפי או מפתה? הניתוחים הפלסטיים הכי מיותרים שיש