כששומעים את צמד המילים "טרשת נפוצה", חושבים מיד על נכות ועל מגבלות בתפקוד. לאחרונה, טיפולים חדשים למחלה מהווים בשורה מעודדת למטופלים, כך שהתפיסות הישנות אינן רלוונטיות עבור מרבית המתמודדים עם המחלה.

מהי מחלת הטרשת הנפוצה?

ד"ר פיורה מסביר כי טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית, בה הגוף תוקף את מערכת העצבים המרכזית (פגיעות אפשריות יכולות להיות בעצבי הראייה, מוח ועמוד השדרה). לדבריו, לא מדובר במחלה שכיחה, מעריכים כי בעולם ישנם 2.5-2.8 מיליון חולים, ובארץ ההערכות הן כי יש 6000-7000 מטופלים שנמצאים במעקב. תסמינים נפוצים ביותר של המחלה מתבטאים בטשטוש ראייה, הפרעות תחושה וחולשה של הגפיים ואובדן שליטה על סוגרים. מעבר לכך יכולות להופיע גם פגיעות קוגניטיביות, שיכולות להופיע אף בתחילת המחלה. הפרעות קוגניטיביות בולטות כוללות פגיעה בתפקודים הניהוליים והפרעות בזיכרון.

האם יש טיפולים שמראים שיפור קוגניטיבי אצל החולים?

"בשנים האחרונות הייתה התפתחות רבה בתחום וכיום יש מעל 15 טיפולים שקיימים ומאושרים על ידי סל הבריאות, ועוד כמה טיפולים שנמצאים בפיתוח". לתרופות מקבוצת מווסתי ה- S1P יש יכולת לשמור על נפח המוח, למנוע הידרדרות של רקמת המוח וגם במבחנים קוגניטיביים ראו שיש שימור ואף שיפור של היכולות הקוגניטיביות, מה שמשליך על היכולת התעסוקתית והתפקוד היומיומי של המטופל.

 

אז מהן הסיבות לטרשת נפוצה? והאם כדאי להתחיל את הטיפול מוקדם? צפו בסרטון המלא