נגיף השפעת הוא אחד הווירוסים המוכרים והמטרידים ביותר בחודשי החורף. הוא מועבר בעיקר דרך טיפות המשתחררות כאשר מישהו משתעל, מתעטש או מדבר. אם אתם בטווח של מטר וחצי מאדם נגוע, הטיפות האלה יכולות להגיע אליכם בקלות. השפעת מתפשטת באזורים צפופים ולא מאווררים. ריכזנו עבורכם את עשרת המקומות שבהם קיים סיכוי יותר גבוה להדבקות בשפעת. כדאי להכיר אותם ולהישמר ככל שניתן, למען הבריאות.

תחבורה ציבורית: אוטובוסים ורכבות מאפשרים העברת שפעת עקב מגע קרוב של נוסעים ומשטחים משותפים כגון מעקות ומושבים. הגעתם וההליכה התכופה של נוסעים מגדילה את הסבירות להיתקל בנגיף. לכן, כשנוסעים בהם במהלך עונת השפעת, מומלץ לעטות מסכה כדי להישמר מפני טיפות הנושאות את הנגיף. נסיעה בשעות פחות עמוסות היא שיטה יעילה נוספת שתוכל למזער את החשיפה ולהגן מפני הנגיף.

בתי ספר וצהרונים: הפעילויות בבתי ספר ובמעונות היום כוללות שימוש בצעצועים משותפים, פעילויות קבוצתיות ומקומות אכילה משותפים –כל אלה מקלים על התפשטות החיידקים והווירוסים שבסביבה. מחנכים ומטפלים יכולים להפחית סיכון זה על ידי ווידוא אכיפה של כללי היגיינה - שטיפת ידיים באופן קבוע, ניקוי, חיטוי משטחים ועידוד חיסוני שפעת.

תלמידים מקשיבים למורה בכיתה (אילוסטרציה: wavebreakmedia, shutterstock)
בתי ספר - אוורור יכול לעזור למנוע הידבקות | אילוסטרציה: wavebreakmedia, shutterstock

מקומות עבודה ציבוריים: סביבה משרדית, בייחוד כזאת הכוללת חלל פתוח, מסייעת להתפשטות שפעת, מכיוון שהעובדים עובדים בסמיכות וחולקים חדרי ישיבות וחללים שונים; וגם חולקים חפצים משותפים כמו טלפונים, מקלדות ומכונות קפה. גם אופי העבודה המשרדית המוגבל בחשיפה לאוויר צח, עלול להחליש את התגובות החיסוניות, ולהגביר את הרגישות לשפעת. כדי להקל על סיכונים אלו, על המעסיקים לעודד ניקיון קבוע, לקדם חיסוני שפעת, להציע מדיניות גמישה של חופשת מחלה, וללמד עובדים לגבי מניעת שפעת.

בתי חולים ומרפאות: מתקנים אלה הם אזורים בסיכון גבוה משום שמרוכזים בהם אנשים חולים. יש לנהוג באמצעי בקרת זיהומים קפדניים, כגון פרוטוקולים של היגיינת ידיים, בידוד חולים וחיסון צוותי רפואה למניעת התפשטות השפעת. גם הגבלה של מספר המבקרים במהלך שיא עונת השפעת יכולה להיות יעילות.

מרכזי קניות וקניונים: תנועה רגלית באזורים משותפים כגון: עגלות קניות, מדרגות נעות, ומגע בידיות לדלתות ושולחנות אוכל משותפים – כל אלה הופכים את הקניונים למוקדים פוטנציאליים להעברת שפעת. על מנת להימנע ככל הניתן מהדבקה יש לנקות באופן קבוע אזורים  בעלי סיכויי מגע גבוהים ולספק לציבור עמדות לחיטוי ידיים.

מכוני כושר: המשטחים השותפים בחדרי כושר, חדרי הלבשה והמקלחות, הם בדרך כלל לחים, מה שמאפשר לנגיף השפעת לשרוד זמן רב יותר באותם המשטחים. ניהול חדר כושר תקין יכול לתרום למניעת הדבקה על ידי ניקוי יסודי של אזורים אלה ושיפור האוורור. על חובבי חדרי הכושר לנגב את מכשירי האימונים לפני ואחרי השימוש בהם ולשמור על היגיינה אישית טובה.

קניון איילון מקבוצת עזריאלי (צילום: Flash90)
שופינג הוא בילוי שעלול לעלות לכם בימי מחלה | צילום: Flash90

מסעדות ובתי קפה: סידורי הישיבה הקרובים ופריטים משותפים כמו תפריטים ותבלינים יכולים להקל על התפשטות השפעת. ניקוי חוזר של אותם פריטים, היגיינת ידיים בקרב הצוות העובדים יכולים לעזור להפחית את ההדבקה. כמו כן, מרווח שולחנות סביר ושיפור זרימת האוויר יכולים לתרום למניעת הסיכון.

שדות תעופה ומטוסים: מספר גדול של אנשים מאזורים שונים מתכנסים במקומות אלה, מה שמגדיל את האפשרות להעברת וירוס השפעת. הצפיפות המשמעותית של מטיילים במקומות סגורים כגון: אזורי עלייה למטוס, קווי אבטחה והמתנה להסעות; יוצרת תרחישי מגע קרובים שבהם שפעת יכולה לעבור בקלות מאדם לאדם. במטוסים יושבים הנוסעים בחלל מצומצם בפרק זמן ממושך. למרות סינון, האוויר המוחזר בתא הנוסעים עדיין יכול לשאת טיפות נשימה מנוסע אחד למשנהו, בייחוד אם הם משתעלים או מתעטשים.

בתי אבות ומוסדות דיור מוגן: סביבות אלו מאכלסות אוכלוסיות פגיעות, מה שהופך אותן למועדות להתפרצויות של שפעת. פינות אוכל משותפות, פעילויות קבוצתיות ומרחבי מגורים יום-יומיים מטפחים אינטראקציות הדוקות בין תושבים, צוות ומבקרים, וכך מקלות על התפשטות נגיף השפעת. אמצעי מניעה כוללים כמו ניקיון והיגיינה קפדניים, קידום חיסוני שפעת ויישום הגבלות מבקרים במהלך עונת השפעת יכולים לסייע.

מכון כושר (צילום: Shutterstock)
הולכים לאימון בחדר כושר? חטאו את המכשירים | צילום: Shutterstock

אירועים ומפגשים קהילתיים: קונצרטים, אירועי ספורט, שירותי דת ופסטיבלים הם מקומות צפופים ופוטנציאליים להעברת נגיף השפעת. באופן טבעי, אירועים אלה מעודדים שירה או דיבור בקול רם, מה שיכול גם כן להגביר את פליטת טיפות הנשימה לאוויר. במהלך שיא עונת השפעת, התכנסויות אלה עלולות להפוך למוקדים להתפרצויות, בייחוד אם המשתתפים כוללים אנשים שכבר נגועים אך עדיין לא מראים סימנים.

 

הכותבת היא ד"ר קיי אלקרא, רופאת משפחה, מכבי שירותי בריאות מחוז צפון