היום דיווחנו כי ד"ר קנוקפורן טאנגסואן, רופאה מניו יורק, מתה זמן קצר אחרי שאכלה עם בעלה במסעדה של חברת דיסני בפלורידה. לפי כתב התביעה, הרופאה, שהייתה אלרגית לבוטנים ומוצרי חלב, שאלה כמה פעמים אם המנות שלה מכילות מוצרים המכילים את אלה, ובכל פעם הרגיעו אותה שאין חשש לאלרגנים. בני הזוג עזבו את המסעדה מאוחר יותר ויצאו למרכז הקניות הסמוך. בשלב זה, טאנגסואן חשה ברע, התקשתה לנשום ובסופו של דבר התמוטטה במקום. בני הזוג הזעיקו אמבולנס והשתמשו במזרק אפיפן שהיה ברשותם, אבל זה כבר היה מאוחר מדי. הרופאה פונתה לבית חולים באזור, שם רופאים קבעו את מותה.

פרופ' ארנון אליצור, מנהל המכון לאלרגיה ואימונולוגיה שמיר אסף הרופא, מציין כי מדובר במצב נדיר מאוד. "אף שתגובות אלרגיות למזון עשויות להיות קשות ולהצריך טיפול רפואי ולעיתים פנייה למיון, לרוב הן אינן קטלניות ולפי הספרות מדובר על כשניים-שלושה מקרים כאלה למיליון שנה". לטענתו, זאת אגב, בניגוד למוות שעלול להיגרם כתוצאה מתגובה אלרגית לתרופות למשל, ששכיחותו גבוהה יותר".

מה קורה בגוף בזמן תגובה אלרגית קטלנית למזון?

"בדומה למקרה המתואר, בשלב הראשון מתרחש קושי בנשימה וירידה בחמצן בדם. התמותה כתוצאה מתגובה קטלנית למזון נגרמת לרוב בשל אי-ספיקה נשימתית ולאחריה – דום לב", מסביר הפרופ', ומבהיר כי "ב-50% מהפעמים מוות כזה מתרחש בתוך 30 דקות ולכן יש מספיק זמן כדי למנוע אותו. כלומר, סביר להניח שאם אותה הרופאה הייתה משתמשת במזרק האפיפן שהיה ברשותה מיד כשהחלה לחוש בתסמינים הקשים, זה לא היה קורה. עם זאת, לפי המתואר, היא הסתובבה בקניון ולכן לא בטוח שהבינה את מצבה האקוטי. נשמע שהיה לה מספיק זמן כדי להזריק אפיפן בזמן, מה שככל הנראה היה מציל את חייה".

לדבריו תגובות קשות למזון נגרמות באכילה בלבד, ולא בעת מגע או בהרחה. כמו כן, לדבריו לא ניתן לנבא תגובות קטלניות על בסיס תגובות קודמות, אולם קיימים כמה גורמי סיכון לתגובות כאלה, ביניהם: גיל – לא תוארו תגובות קטלניות בתינוקות, בעיקר תוארו בעשור השני והשלישי לחיים; אסתמה – כשהיא לא מאוזנת היא מגבירה את הסיכון ולכן יש להקפיד על מעקב במקרה כזה; והגורם האחרון - סוג המזון – חלב, בוטנים, אגוזים, ושומשום הם המסוכנים ביותר.

אלרגיה לבוטנים (צילום: שאטרסטוק)
אלרגיה לבוטנים - אחת השכיחות | צילום: שאטרסטוק

בכל מקרה, הוא מדגיש כי טיפול בזמן עם אפיפן הוא הדבר הכי חשוב שאפשר לעשות במצב כזה. עם זאת, אין צורך להזריק כשחווים תגובות קלות בלבד, אולם אם יש ספק לגבי חומרת התגובה – מומלץ להזריק".

לסיום, מציין הפרופ' כי מאחר שמזונות אלרגניים יכולים להימצא באופן סמוי במגוון רחב של מאכלים, מטופלים עם אלרגיה למזון מתמודדים עם פגיעה קשה באיכות חייהם. "חשוב שכל מטופל עם אלרגיה למזון יקפיד על מעקב תקופתי אצל מומחה לאלרגיה, לצורך בדיקה, איזון של אסתמה אם יש והדרכה. אגב, אלרגיה למזונות מסוימים עשויה לחלוף עם הגיל".