בואי נדבר רגע על משהו אינטימי: הפרשות מהנרתיק. האם התופעה המוכרת הזאת נורמלית ותקינה? ומה לגבי התופעות הלא נעימות שמתלוות לה כמו גרד, עקצוץ, ריח רע וכאב ביחסים?

"נתחיל מזה שהפרשה נרתיקית היא בדרך כלל נורמלית לחלוטין ויש לה תפקיד חשוב בבריאות הנרתיק", מרגיעה ד"ר חני פל, גינקולוגית באיכילוב. "האיזון הטבעי של הנרתיק נשמר באמצעות סביבה עשירה ב'חיידקים טובים', שנקראים לקטובצילים, שתפקידם הוא לשמור על הסביבה החומצית התקינה בנרתיק. יחד עם חומרי סיכה שמופרשים מבלוטות לאורכו ואף מדפנותיו, הנרתיק הוא איבר עם איזון עדין ויכולת מופלאה לניקוי עצמי והגנה מפני זיהומים".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

ד"ר פל מסבירה כי ההפרשה התקינה שונה בין נשים מבחינת כמות, צבע, מרקם וריח, והיא יכולה להשתנות גם אצל אותה אישה בתקופות שונות: "ההפרשה מושפעת למשל משינויים הורמונליים (היא למשל מתגברת בזמן ביוץ), בעת שימוש בגלולות, בזמן היריון, לאחר לידה ובזמן הנקה, לאחר גיל המעבר ובעת גירוי מיני. גם תזונה, סטרס ושימוש בתרופות יכולים להשפיע עליה.

לפני שנפרט לגבי הפרשה לא תקינה, ד"ר פל מבקשת להבהיר נקודה חשובה: "אני נתקלת בלא מעט בנשים שמתייחסות להפרשות כאל דבר מגעיל או כאלה שחשות נבוכות מעצמן או מפרטנרים מיניים בגינן. לכן, חשוב לי להעביר להן מסר ולומר: הפרשה נרתיקית היא חלק טוב וחיובי מגוף האישה! אני מציעה לנשים להכיר את איבר מינן, על מראהו והפרשותיו. אגב, חלק מההרגשה השלילית שלנו יכולה לנבוע גם ממסרים חינוכיים שגויים שמועברים אלינו עוד מינקות. לכן, חשוב שגם הורים יימנעו ממשפטים כמו: 'אסור לגעת שם' או יתייחסו אל הנרתיק כאל דבר 'מלוכלך'".

אוחזת במפשעה (צילום: shutterstock)
משמעות רבה לאבחון ולטיפול נכון במחלות | צילום: shutterstock

מפטרת ועד מחלות מין: הסיבות להפרשה לא תקינה

אז מתי הפרשה אינה תקינה? "כאשר היא משתנה מבחינת כמות, מרקם, ריח ובוודאי כאשר היא מלווה בגרד, באי נוחות, בעקצוץ או בכאב יש לפנות לבדיקה", מסבירה ד"ר פל ומפרטת את המצבים השכיחים הגורמים להפרשה נרתיקית בלתי תקינה (פתולוגית):

פטרת: כ-75 אחוז מהנשים יחוו לפחות פעם אחת פטרת במהלך חייהן. פטרת נרתיקית מתאפיינת בהפרשה נרתיקית מוגברת בעלת מרקם דמוי קוטג', אודם, נפיחות וגרד נרתיקי. לרוב הסיבה להתפתחות פטרת אינה ברורה, גם כשמדובר בפטרת עקשנית וחוזרת. עם זאת, ישנם מצבים שמעלים סיכון לפטרת, כגון: סוכרת, היריון, שימוש באנטיביוטיקה ומצבים שפוגעים בחיסוניות. גם לתזונה עשירה בסוכרים יכולה להיות השפעה, לסטרס ולשימוש בגלולות.

מבחינת היגיינה, פטריות אוהבות לחות וחום, ומכאן שיש להקפיד על אוורור האזור בייחוד לנשים בעלות נטייה לפטרת. במקרה כזה, חשוב ללבוש ביגוד אוורירי ומוטב לבחור בתחתונים מכותנה. כמו כן, עדיף להימנע משימוש בתחתוניות (מגני תחתון) – ובייחוד בריחניות שביניהן, כשאין בכך צורך. עוד חשוב לשמור על איזון של מחלות רקע ולהשתמש באנטיביוטיקה רק כשבאמת צריך. נוסף לכך, לא מומלץ להתחיל בשינוי תזונתי או להפסיק ליטול גלולות לפני ייעוץ עם רופא.

כשיש חשד שמדובר בפטרייה, אפשר לנסות לטפל בטיפול נגד פטרייה ללא מרשם, אך חשוב להביא בחשבון כי רק 30-20 אחוז מהטיפול העצמי בפטרת אכן נכון ותואם את האבחנה. למעשה, יש עוד כל כך הרבה סיבות זיהומיות ובלתי זיהומיות שיכולות להסביר הפרשות או דלקת בנרתיק. חלקן אגב לא פחות שכיחות מפטרייה, ולכן חשוב לפנות לבדיקה על מנת לעבור אבחון ולקבל את הטיפול הנכון. לא תמיד אכן מדובר בפטרייה.

הרגלי היגיינה, הלבשה תחתונה (צילום: lana abie on unsplash)
בזמן כזה, כדאי לעבור לכותנה | צילום: lana abie on unsplash

>> מדריך הפטריות השלם
>
> מה ריח הווגינה שלך אומר עלייך?

BACTERIAL VAGINOSIS: זהו מצב שכיח כמעט כמו פטרת אך הרבה פחות מוכר. מדובר בדלקת שבמהלכה מופר האיזון בנרתיק והחיידקים התקינים (הלקטובצילים) מתחלפים בחיידקים אנאירוביים, שפוגעים בחומציות הנרתיק והופכים את סביבתו לבסיסית יותר. התמונה הקלינית כוללת הפרשה נרתיקית מוגברת אפורה או ירקרקה, בעלת ריח רע המתואר כריח דגים, בייחוד לאחר קיום יחסים, שיכולה להיות מלווה בגרד או בצריבה. גם במקרה זה, הסיבה לרוב אינה ידועה, אולם ניתן להצביע על גורמי סיכון ביניהם: קיום יחסים בתדירות גבוהה ושטיפות אינטימיות שהורסות את הפלורה הטבעית בנרתיק. זו אגב הסיבה שמומלץ להימנע מהן.

ד"ר פל מציינת שפטרת ו-BACTERIAL VAGINOSIS אינן מחלות מין. "הטיפול בשתיהן לרוב פשוט ומקומי או כולל טיפול פומי קצר, ואין מקום לטיפול בבני הזוג".

עם זאת, הפרשה נרתיקית יכולה להיות גם סימפטום למחלת מין. "אם אכן מדובר במחלת מין, יש לטפל גם בבני הזוג. מובן שהחשוב ביותר הוא למנוע את המחלה מראש, ולכן חשוב להקפיד על קיום יחסים מוגנים, כלומר עם קונדום". כך למשל:

TRICHOMONIASIS: היא מחלת מין הנגרמת על ידי פרזיט המתאפיינת בהפרשה נרתיקית, גרד וריח רע.

דלקת אגנית או דלקת בצוואר הרחם: הן שתי מחלות שיכולות בין השאר להתבטא בהפרשה נרתיקית, לעתים יחד עם תופעות נוספות כגון: כאב בטן, דימום נרתיקי חריג וחום. המחוללים למחלות אלה יכולים להיות מגוון רחב של מזהמים, חלקם מוגדרים אף הם כמחלות מין כדוגמת הכלמידיה והגונוריאה (זיבה).

זוג בלונדינים עומד מחובק- זוג במשחק אינטימי במיטה (צילום: Jan Mammey / STOCK4B, GettyImages IL)
לעתים יש צורך לטפל גם בבן הזוג | צילום: Jan Mammey / STOCK4B, GettyImages IL

ישנה משמעות רבה לאבחון ולטיפול נכון במחלות אלה על מנת למנוע התדרדרות במחלה, למנוע הדבקה של אנשים נוספים וכן מפני שלמחלות אלה פוטציאל פגיעה בפוריות העתידית. כמו כן, מומלץ למי שנדבקה במחלת מין לבצע בירור מקיף לגבי הימצאות מחלות מין נוספות.

>> האם היכולת לרכוש אגיסטן ללא מרשם הובילה לשימוש יתר בתרופה?

סיבות נוספות העלולות לגרום להפרשה נרתיקית:

אטרופיה נרתיקית: הנובעת מתגובה של רירית הנרתיק לירידה בהורמון האסטרוגן. תופעה זו נפוצה לאחר גיל המעבר אך לא רק (גם בעת הנקה או בזמן שימוש בגלולות). במקרה כזה, משחה אסטרוגנית לנרתיק יכולה לשפר מאוד את המצב.

עוד ב-mako בריאות:
>> סובלים מנשירת שיער? זה מה שאתם צריכים לאכול
>> לצעיר שנותרה לו שנה וחצי לחיות יש מסר חשוב
>> קנתה כרטיס להודו – ואז הגיעו תוצאות הבדיקות

"מצבים שכיחים פחות יכולים להיות דלקת אלרגית בנרתיק, גוף זר, ממאירות או דלקת שהיא חלק ממחלה סיסטמית רחבה יותר, ולכן אם התסמינים הנרתיקיים הם חלק מתופעות נוספות במקומות אחרים בגוף חשוב לציין זאת בפני הרופא", ממליצה ד"ר פל, ומסכמת, "הפרשה נרתיקית חריגה היא דבר שכיח שמרבית הנשים יחוו בחייהן. לרוב מדובר במצב פשוט שניתן לטיפול קצר וחד פעמי, אך חשוב לדעת שלעיתים ההפרשה יכולה להיות חלק ממחלת מין או 'קצה הקרחון' של מחלה משמעותית יותר. לכן, חשוב להגיע לבדיקת רופא על מנת לעבור אבחון מדויק ולקבל את הטיפול המיטבי".