לאחרונה שיתפה אחת הדוגמניות המוכרות והעסוקות ביותר בעולם האופנה, בלה חדיד, כי היא ממשיכה לסבול מתסמינים הקשורים למחלת הליים, שבה נדבקה לפני כשנתיים. בפוסט ארוך ומפורט היא שיתפה אתמול (ראשון) בעמוד האינסטגרם שלה, את הגולשים אודות מצבה הרפואי והטיפולים שהיא עוברת. בנוסף, היא אף חשפה לא מעט תמונות אינטימיות מתוך האשפוז והטיפולים, לרבות מסמך רפואי רשמי שמוכיח כי היא אכן חולה, ושבניגוד לשמועות ופרסומים שונים, היא לא נמצאת במוסד גמילה. "'אני הקטנה' שסבלה הייתה כל כך גאה ב'אני הגדולה' על זה שלא ויתרתי על עצמי", כתבה. עוד ציינה כי "להיות כל כך עצובה וחולה - המצב הזה הביא איתו גם הרבה ברכה, פריבילגיה, הזדמנות ואהבה מסביבי". בסוף דבריה, הרגיעה את המעריצים: "דבר אחד שחשוב לי להגיד לכולכם הוא שאני בסדר, ושאתם לא צריכים לדאוג לגביי".

אגב, חדיד היא לא היחידה שסבלה מהמחלה. מפורסמים נוספים שיתפו בעבר שחלו בה, ביניהם: השחקנית והקומיקאית איימי שומר, כוכב הפופ ג'סטין ביבר, השחקנים ההוליוודיים בן סטילר ואלק בולדווין והזמרת אבריל לווין.

מחלה זיהומית שמקורה בצבאים

פרופ' איציק סרוגו, מומחה למחלות זיהומיות ויועץ ארצי במכבי שירותי בריאות למחלות זיהומיות, מסביר כי מחלת הליים אינה שכיחה בישראל. "זו מחלה שמועברת על ידי צבאים. החיידק נמצא אצלם בדם, וכשמתיישבת קרציה על הצבי ואח"כ היא באה במגע עם בני אדם, היא עוקצת ומדביקה אותם, דרך הרוק שלה, בחיידק שנקרא בורליה והוא למעשה הגורם למחלת הליים".

לדבריו, הצבאים מצויים בעיקר באזורים של יערות גדולים, ולכן המחלה שכיחה באזורים כמו: מזרח אירופה, אסטוניה, אוסטריה, שוויץ וגם במערב אירופה. כמו כן, היא קיימת גם בצפון ארה"ב, בצד המזרחי והמערבי, שם סביר להניח שחדיד נדבקה. אגב, הוא מציין שבארה"ב דווח לאחרונה כי מספר החולים במחלה הכפיל את עצמו.

View this post on Instagram

A post shared by Bella (@bellahadid)


מהם תסמיני המחלה?

"מדובר במחלה המופיעה בשני שלבים", מסביר פרופ' סרוגו. "השלב הראשון נראה כמו שפעת. באזור העקיצה רואים פריחה והחולה חווה שיעול וקצת חום. בשלב מאוחר, אם לא ניתן טיפול באנטיביוטיקה כבר בהתחלה, מופיעות תופעות כרוניות, שזה מה שמתארת חדיד. התופעות יכולות להיות: פגיעה במערכת העצבים, דלקת קרום המוח, שיתוק של עצב הפנים או אפילו פגיעה בלב ובמפרקים". עוד מוסיף פרופ' סרוגו כי לאורך כל המחלה ואף לאחר שמבריאים יכולים להישאר תסמינים כמו: עייפות, חולשה והרגשה כללית לא טובה.

הפרופ' מציין כי המחלה מכונה גם "החקיינית הגדולה" מכיוון שתסמיניה בדרך כלל "מחקים" מצבים בריאותיים אחרים, כמו: דלקת מפרקים שגרונית, פיברומיאלגיה, תסמונת עייפות כרונית, טרשת נפוצה ואחרים. "אבחנה נכונה של מחלת ליים עשויה להיות מאתגרת מכיוון שלרוב הבדיקות אינן חד-משמעיות, והן עלולות להוביל לסבל ממושך של שבועות, חודשים ולעתים אפילו שנים עד לאבחנה הנכונה וקבלת הטיפול המתאים לחולה. חשוב מאוד להיות מודע ולגשת להיבדק אם ישנו חשד כלשהוא למחלה. ישראלים עלולים להידבק בד"כ אם הם מטיילים באזורים הרלוונטיים שצוינו".

האם המחלה מסוכנת?

"נדיר שזה יגרום למוות. אך אם לא מטפלים המחלה יכולה בהחלט להיות מסוכנת".