כידוע, אכילת מאכלים מתוקים יכולה לגרום לתחושת מתיקות זמנית בפה. אך יש מקרים שבהם ישנו טעם מתוק מתמשך בפה שעלול להיות סימן למצב רציני. טעם מתוק בפה יכול להיות איתות שלגוף יש קשיים באיזון רמת הסוכר בגוף, שעלול לנבוע מסוכרת. יש גם מגוון של סיבות אפשריות אחרות, שכל אחת מהן דורשת התייחסות שונה. שלא כמו טעם לוואי שנגרם מאכילת מאכלים שמכילים סוכר או תחליפי סוכר, טעם מתוק מתמשך בפה בדרך כלל נגרם מסיבה רפואית חבויה. מצבים אלה עלולים להיות רציניים וידרשו התייחסות רפואית, ולכן אבחון נכון הכרחי.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

סוכרת

סוכרת היא סיבה שכיחה להימצאות טעם מתוק בפה. סוכרת קובעת את הדרך שבה גופנו משתמש באינסולין, מה שמשפיע על יכולת הגוף לאזן את רמות הסוכר בדם. סוכרת לא מאוזנת מתבטאת ברמות גבוהות של סוכר בדם. סוכרת יכולה גם לגרום לטעם מתוק בפה והיא מלווה בסימפטומים נוספים הכוללים:

  • הפחתת היכולת לחוש בטעם מתוק של מזונות
  • ראייה מטושטשת
  • צמא קיצוני
  • השתנה מרובה
  • עייפות קיצונית

דיאטה דלת פחמימות

אנשים שהדיאטה שלהם דלה בפחמימות עשויים לפתח טעם פירותי מתוק בפה. פחמימות הן מקור מקובל ושכיח לתדלוק הגוף, ואספקה דלה מדי של פחמימות גורמת לגוף להשתמש בשומן כמקור לאנרגיה זמינה  במקום בפחמימות. תהליך זה נקרא קטוזיס והוא גורם להיווצרות קטונים במחזור הדם, שגורמים לטעם מתוק ולריח של פירות מהפה.

לכן מומלץ שכל מי שעובר לדיאטה דלת פחמימות יקבל הדרכה מהדיאטנית. עצה טובה תוכל לסייע במניעת הגעה לרמות מזיקות של קטונים בדם.

סוכרת (צילום: Shutterstock)
סוכרת היא סיבה שכיחה להימצאות טעם מתוק בפה | צילום: Shutterstock

דלקות

דלקות שנגרמות מחיידקים מסוימים יכולות לגרום לטעם מתוק בפה, כאשר זיהומים שפוגעים בדרכי הנשימה משבשים את תגובת המוח לחוש הטעם. אפילו זיהומים פשוטים, כמו שפעת או דלקת בסינוסים, עלולים לגרום להצטברות של גלוקוז ברוק ולטעם מתוק בפה. אם זה המצב, הטעם המתוק יתפוגג מעצמו לאחר טיפול בזיהום ובדלקת.

קטואצידוזיס סוכרתית

סוכרת יכולה גם לגרום לסיבוך רציני, כאשר הגוף אינו יכול להשתמש בגלוקוז לצורכי אנרגיה ומתחיל להשתמש בשומן במקום בגלוקוז. הדבר גורם להיווצרות חומצות הנקראות קטונים בגוף, בדומה למה שקורה בדיאטה דלת פחמימות. קטואצידוזיס סוכרתית עלולה לגרום להופעת סימפטומים נוספים הכוללים:

  • צמא קיצוני
  • בלבול
  • עייפות
  • בחילות והקאות
  • התכווצויות בבטן

מצבים נוירולוגיים

נזק עצבי עלול לגרום לטעם מתוק קבוע בפה. אנשים שחווים התקפי פרכוסים או כאלה שהיה להם שבץ מוחי עלולים לסבול מתפקוד חושי לקוי. הדבר עלול לפגוע בחושים שלהם, כולל בחוש הטעם והריח.

תוצאת נזק נוירולוגי זה מסובכת ועלולה להיות שונה ממקרה למקרה; אנשים עשויים לחוש בטעם מתוק מתמיד בפה או בתחושת טעם שבאה וחולפת.

עוד ב-mako בריאות
>> זה מה שקרה לאיש שהזריק לעצמו ארס במשך 25 שנה
>> בלי דיאטה: נמצאה דרך חדשה ומפתיעה לרדת במשקל
>> סיוט ברחוב אלם: האנשים שמתו בשינה בגלל סיוט

ריפלוקס (החזר קיבתי וושטי)

אנשים שסובלים ממצב של ריפלוקס במערכת העיכול (GERD) מתלוננים גם על טעם מתוק או טעם מתכתי בפה. הדבר נובע ממיצי העיכול החומציים שחוזרים אל הוושט ולעתים מגיעים גם לפה. הטיפול בריפלוקס מתבצע בעזרת דיאטה מתאימה ושינויים בהרגלי חיים המכוונים להפחתת הסימפטומים.

הריון

גם היריון יכול להיות סיבה אפשרית לטעם מתוק בפה. היריון גורם לשינויים הורמונליים בגוף האישה ובמערכת העיכול, ושני אלה עלולים להשפיע על הטעם ועל הריח. נשים הרות עשויות לחוות תחושה של טעם מתוק או מתכתי בפה. סיבות נוספות יכולות להיות גורם אחר מלבד ההיריון, כמו למשל ריפלוקס, שהוזכר קודם, או סוכרת הריונית. מומלץ שכל אישה שחשה תופעות אלה לאורך זמן תפנה לרופא המטפל.

פחמימות (צילום: Syda Productions, Shutterstock)
נמנעים מפחמימות? אולי זאת הסיבה לטעם המתוק בפה | צילום: Syda Productions, Shutterstock

תרופות

תרופות מסוימות עלולות להיות הגורם לטעם מתוק בפה. תרופות כימותרפיות לעתים קרובות גורמות לשינוי בתחושת הטעם. זוהי תופעת לוואי קלה כשמדובר בתרופות שבהן מטפלים בחולי סרטן, אולם הרופא בוודאי ירצה לבדוק את הסיבות להימצאות טעם מתוק כדי לאשר כי הטיפול התרופתי הוא הגורם ולא סיבה אפשרית אחרת. אם הטעם המתוק פוגם באיכות החיים או בהרגלי התזונה של המטופל, הרופא יוכל אולי למצוא חלופה לתרופה ואולי שינוי התרופה יגרום להיעלמות תופעת הלוואי.

סרטן ריאות

סרטן ריאות הוא סיבה שכיחה לתופעת הטעם המתוק בפה, אולם גם אם יודעים שזו סיבה אפשרית לכך, אין להתעלם ויש לבדוק את מקור הטעם. לעתים נדירות, גידולים בריאות או בדרכי הנשימה עלולים לגרום לעלייה ברמת ההורמונים אצל החולה ולפגום בחוש הטעם והריח. הרופא בדרך כלל יבצע בדיקה גופנית נוסף לבדיקות אבחוניות.

תחושה של טעם מתוק בפה שמקורו לא מוסבר בדרך כלל אינה גורם לדאגה. עם זאת, אם תחושת הטעם מתרחשת לעתים קרובות, או נמשכת זמן רב, מומלץ לפנות לרופא לבדוק את מקור הבעיה. אבחנה נכונה היא המפתח לטיפול בבעיה מוקדם ככל שאפשר ובכך תימנע החמרה של המצב.

לאחר מציאת הגורם לטעם המתוק בפה, הרופא יציע טיפול מתאים בבעיה שאותרה. הטיפולים יכולים להשתנות במידה רבה כתלות בסיבה לתופעת הטעם. למשל, אנשים עם סוכרת יכולים לחוש הקלה רבה באמצעות טיפול באינסולין, פעילות גופנית, ותזונה בריאה יותר. אצל חלק מהאנשים עם בעיות במערכת הנשימה, ייתכן שיהיה צורך בטיפול אנטיביוטי. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הטיפול המיטבי.

ד"ר מריאנה ירון, מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה במרכז DMC לטיפול בסוכרת ובמכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם ויתר לחץ דם במרכז רפואי ת"א ע"ש סוראסקי.