החום הגדול גורם לנו להשיל פרטי ביגוד ולחשוף חלקים מגופנו, בין היתר גם את בהונות הרגליים. לרובנו חשוב להיראות אסתטיים, לא רק בפנים אלא גם בקצוות. אבל מה קורה כשאנו סובלים מפטרייה עיקשת בציפורניים - כזו שתמיד תמיד חוזרת?  

"פטרת ציפורניים היא בעצם יצור חי, חד תאי או רב תאי וקטן מאוד, הדומה יותר לצמח. הוא מדביק את הציפורניים שלנו, העשויות בעיקר מחלבון שנקרא קראטין, משגשג וניזון מהחומר הזה, וגורם לשינויים בצבע ובציפורן", מסביר ד"ר אורן כץ, מומחה למחלות עור ומין ורופא בכיר במחלקת עור באיכילוב, אחראי על מרפאת המחלות  הזיהומיות בעור.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אילו סוגי פטרייה קיימים?

"יש מין דומיננטי הנקרא "טריכופיטון רוברום" - פטרייה זו אחראית לרוב הגדול של מקרי פטרת הציפורניים, היא מותאמת לבני אדם, והיא הראשית שמייצרת פטרייה בעור. מיעוט מהמקרים נגרם כתוצאה מקנדידה, אשר יכולה להימצא במקומות נוספים כמו בפה ובנרתיק".

האם מי שסובל מפטרייה בעור יש לו יותר סיכוי להידבק בפטרת ציפורניים?

"כן. ישנם אנשים שיותר רגישים להידבקות בפטרייה ויידבקו בכל הזדמנות, ויש אנשים שמחוסנים באופן טבעי להדבקה בפטרייה הזו וכמעט אף פעם לא יידבקו".

עוברת דרך משטחים

הפטרייה נמצאת על רבים מאתנו והנטייה להידבק בה היא לרוב גנטית. "אפשר להידבק בחדר כושר או בבריכה, במגע ישיר של הציפורן עם משטח נגוע או אדם נגוע. גם בין בני המשפחה אפשר להידבק, דרך המקלחת או הרצפה, כי הפטרייה יכולה להידבק לרצפה. החלפה של גרביים או נעליים בין אנשים מעלה את הסיכון, כמו גם שימוש באותו קוצץ ציפורניים".

מה התסמינים?

"גם בקנדידה וגם בטריכופיטון יש עיוות של הציפורן, היא מצהיבה ולא נעימה למראה. היא מעובה, ומצטברים מתחתיה פירורים וקשקשים. ההפרעה היא בעיקר חזותית ואסתטית אך הפטרייה לא מלווה בכאבים".

מבט על של אנשים בהליכון בחדר כושר (צילום: jupiter images)
אפשר להידבק גם בבריכה ובחדר הכושר | צילום: jupiter images

כיצד נעשה האבחון?

"מעבר לתסמינים החזותיים, מאבחנים ע"י בדיקת פטריות: נטילת חלק מרקמת הציפורן או הפירורים שמתחתיה והתבוננות מיקרוסקופית תוך חיפוש קורי הפטרייה, או זריעת רקמת הציפורן על צלחת מזון והמתנה לצמיחה במעבדה". ד"ר כץ מסביר כי ישנן מעבדות המבצעות  אבחון וזיהוי פטריות בשיטות מולקולריות מתקדמות, שהן גם מהירות יותר מגידול בצלחת פטרי.

לא סתם הסיכוי שתראו פטרייה בציפורניים אצל ילדים נמוך. "ככל שאדם מתבגר צמיחת הציפורניים שלו איטית יותר, ולכן יש לפטרייה הזדמנות קלה להדביק אותה. משום כך יותר נדיר לראות פטרייה בציפורן אצל ילדים קטנים", מסביר ד"ר כץ. "ובכל מקרה, ידוע שהפטרייה לא עוברת דרך הדם, אלא דרך העור ודרך מגע של ציפורן אחת בשנייה, דרך משטחים, ודרך הגרביים. יש אנשים שיש להם ציפורניים ספציפיות שרגישות להדבקה והם לדוגמא תמיד יידבקו באגודל אבל לא בזרת, לעיתים פגם זה עובר בירושה".

עוד ב-mako בריאות:
>> משהקים בלי הפסקה? כך תעצרו אותם אחת ולתמיד
>> מתי המציאו את הקונדום? ההיסטוריה של אמצעי המניעה
>> כל מה שרציתם לדעת על פריצות דיסק

איך אפשר להקטין את הסיכונים להידבק?

"אי אפשר לשלוט בכל הגורמים, אבל רצוי להימנע מהליכה ללא נעליים בבריכות ובמקלחות משותפות, מנעילת נעליים או גריבת גרביים של אנשים אחרים, אבל אין דרך להגן במאה אחוז".

האם זה יכול להתפשט לאצבעות הידיים?

"כן, יש אנשים שמודבקים בידיים וברגליים, אך, באופן כללי זה נפוץ יותר ברגליים".

כדורים או פתרונות טבעיים

הטיפול הקונבנציונלי כולל טיפולים מקומיים של תרופות אנטיביוטיות בפורמולה של משחות, טיפות או של לק. "השימוש בכל אחד מהם נקבע על פי המידה שבה הציפורן מודבקת: אם היא קלה אפשר להשתמש בלק, אם הציפורן נגועה מאוד והפכה למעוותת, יש העדפה להשתמש במשחה או בג'ל שממיסים את הציפורן וגורמים לה לנשור", מסביר ד"ר כץ. וכדאי שתדעו שהטיפולים המקומיים הם ככלל בעלי יעילות נמוכה עם אחוזי הצלחה יחסית נמוכים. "הטיפולים היעילים יותר הם בכדורים, הכוללים חומרים אנטי פטרייתיים ואנטיביוטיקה נגד פטריות. את הכדורים לוקחים למשך חודשיים עד ארבעה חודשים, ובמקרה הצורך מאריכים את התקופה".

מהן תופעות הלוואי של הכדורים?

"תופעות הלוואי מגוונות וכוללות, בין היתר, כאבי בטן, הרגשה וטעם מוזר בפה. תופעת הלוואי הידועה לשמצה, שנכונה אגב לגבי כל סוגי הכדורים האנטי פטרייתיים היא פגיעה בכבד, שלעיתים רחוקות יכולה להיות בלתי הפיכה", מסביר ד"ר כץ. "עם זאת, הכדורים ככלל נחשבים לבטוחים. יש שלושה סוגי כדורים שהם בשימוש נפוץ אצל רופאי העור בארץ. הספרות הרפואית מצביעה על שיעורי הצלחה של 70% אבל בשטח, כאשר מדובר באנשים צעירים עם ציפורניים בריאות, שיעורי ההצלחה הם גבוהים מאוד וקרובים למאה אחוז. ככל שהאדם מבוגר יותר והציפורניים שלו פגועות, כולל מכות חבלות וכו' הסיכוי שהציפורן תחזור להיות ציפורן יפה למראה הוא נמוך".

כפות רגליים מטופלות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"הטיפולים היעילים יותר הם בכדורים" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

האם אפשר לטפל בפטרת באופן עצמאי?

"יש מכונים המתמחים בלייזר לציפורניים, אין לטיפול זה קריטריונים אחידים ולא קיימים פרסומים מדעיים אמינים, לכן ככלל, רופאי העור אינם ממליצים על טיפול בלייזר בדרך כלל. יש אנשים שמרחו על הציפורניים אקונומיקה, שאמנם לא צפויה בדרך כלל לחדור את העור, אך יכולה לגרום גירוי. יש אנשים שמשתמשים בתמצית עץ התה, אך גם לכך אין מידע מדעי כמעט".

מה ההבדל בין פטרייה בידיים לרגליים?

"התסמינים דומים, כמובן שתחושת חוסר הנעימות בשל מראה לא אסתטי של הציפורניים עולה יותר כשמדובר בציפורני הידיים. הטיפול לפטרייה בציפורני הידיים מגיב מהר יותר, משום שציפורני הידיים גדלות מהר יותר, חשופות פחות למקורות הדבקה (נעליים, רצפה) וגם בשל העובדה שהן יותר מאווררות. ככל שהפטרייה מבוססת יותר ויש ציפורניים פגועות ברמה גבוהה, הסיכוי שהטיפול המקומי יעזור קטנים יותר, ולכן כדאי מראש לפנות לטיפול בכדורים".

האם פטרייה מעידה על חולשה במערכת החיסונית?

"היא לא מעידה על מערכת חיסונית חלשה באופן מובהק, אך עם זאת אנשים שנוטים להידבק בפטרייה הם בעלי פגמים חיסוניים ספציפיים הקשורים לפטרייה ולא בהכרח לתחלואות אחרות".

האם פדיקור או מניקור יכולים ליצור פטרייה?

"בעלי מקצוע כמו קוסמטיקאיות, המטפלות ברגלי אנשים צריכות לעבוד בסביבה נקייה וסטרילית על מנת שלא לסכן את הלקוחות ולחטא את המכשירים ואת הסביבה עם אלכוהול".

>> למה חשוב שתשתו 2 כוסות מים פושרים על הבוקר?