מתכננים חופשת קיץ אחרונה באירופה או אורזים לקראת חופשת החגים? בין הצורך לוודא שלקחתם את הדרכון ונעלתם את הבית מצטרפת כעת משימה חדשה לרשימת המטלות: לחסן את התינוק נגד חצבת. אמש הזהיר ארגון הבריאות העולמי מפני התפרצות של מחלת החצבת במדינות אוקראינה, סרביה, צרפת, איטליה, יוון, גאורגיה ורוסיה, ואף פירט כי מאז תחילת השנה תקף הווירוס יותר מ-42 אלף ילדים לאורך היבשת, וגבה את חייהם של 14 בני אדם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אלא שמתברר כי מגפת החצבת באירופה היא לא בדיוק חדשות מרעישות עבור משרד הבריאות הישראלי, והנופשים הישראלים המעודכנים שטסים ליבשת היו אמורים להיות מודעים אליה. "משרד הבריאות הוציא כמה הודעות בנושא כבר לפני מספר שבועות, עוד בתחילת הקיץ", אומר פרופ' יונה אמיתי, מומחה ברפואת ילדים ובריאות הציבור בקופת חולים מאוחדת: "יש הנחיות לחסן ילדים גם מתחת לגיל המקובל של שנה כשמתכוונים לנסוע לאירופה, לאור ההתפרצות של החצבת באירופה. ההערכות הזו קיימת כבר מספר שבועות, וההמלצה באופן חריג היא לחסן מגיל חצי שנה עד שנה".
"הווירוס המדבק ביותר הידוע לאדם"
למה דווקא בגילים הללו?
"משום שהאוכלוסייה הבוגרת בישראל, כלומר אנשים מגיל 30 ומעלה, כבר חלתה במחלה או שרובה חוסנה. באופן שגרתי יש שתי מנות של חיסון נגד חצבת שניתנות לישראלים בגיל שנה ובגיל 6, כך שרוב הילדים בארץ מעל גיל 6 כבר חוסנו. לכן, ההתמקדות היא בתינוקות מתחת לגיל שנה שלא חוסנו אף פעם, או כאלה בין שנה לשש שקיבלו מנה אחת בלבד. מי שחוסן בשתי מנות יש לו באופן כללי הגנה יעילה נגד המחלה".
חצבת היא מחלה הנגרמת על ידי הווירוס המידבק ביותר הידוע לאדם, היא מועברת באוויר ויכולה לגרום למגיפות בכל עונה. זוהי מחלה של דרכי הנשימה ואין לה טיפול, למעט טיפול תומך בסימפטומים כאשר כשליש מהחולים יפתחו סיבוכים הדורשים טיפול. באתר מדעת מצוין כי "תקופת הדגירה של חצבת היא 12-10 יום, ובמהלכה הווירוסים מתרבים בחלק העליון של דרכי הנשימה, ומגיעים לדם ודרכו לאיברים נוספים בגוף. בתום תקופה זו מתרחשת עלייה בחום הגוף, שיעולים, נזלת ודלקת הלחמית של העיניים".
עוד ב-mako בריאות:
>> התמונה שהצילה לאישה אחת את החיים
>> לא עושים מספיק סקס? אולי זאת הסיבה
>> שלושת התרגילים הכי יעילים לחיטוב הבטן
"לאחר 4-2 ימים מתחילה פריחה למשך 6-5 ימים. הפריחה מתחילה מלמעלה (כלומר מהראש) ומתפשטת כלפי מטה (צוואר, ידיים, רגליים), ונעלמת באותו סדר בו הופיעה. מזמן ההדבקה ועד ארבעה ימים לאחר שמופיעה הפריחה החולה מפזר וירוסים חיים בסביבה (דרך חלל האף והלוע)". חיסון החצבת ניתן במסגרת גיל שנה עם אדמת חזרת ואבעבועות. כאמור, תינוקות קטנים מגיל שנה חשופים ולא מוגנים, והדרך היחידה להגן עליהם היא על ידי חיסון הסביבה שלהם.
מהם הסיכונים למי שבכל זאת לא מחסן?
"חצבת היא מחלה ויראלית שמתבטאת בדרך כלל בחום, שיעול, נזלת וכעבור שלושה ימים מתחילה פריחה אופיינית. הסיבוכים השכיחים ביותר של המחלה הם דלקות אוזניים וראות, אבל יש גם סיכון של אחד ל-1000 לדלקת קרם המוח, ומקרים קשים במיוחד מצריכים אשפוז בגלל דלקת ריאות או דלקת קרום המוח. סיבוך נוסף, שהוא נדיר אבל קיים, הוא פגיעה עם נזק מוחי והתכווצויות, ויש גם סיכון מסוים למוות. לכן קיים כבר עשרות שנים חיסון מפני חצבת".
יש עוד משהו שהציבור בישראל צריך לדעת לפני שהוא אורז מזוודות?
"זו תזכורת טובה לכולנו על חשיבות החיסונים. אומרים שהאויב הכי גדול של החיסונים הוא העובדה שבשגרה, כשרוב האוכלוסייה מחוסנת, לא רואים את המחלות הללו. אבל כשיש קבוצות שלא מתחסנות, האירועים של התפרצות מחלות מהסוג הזה מהווים תזכורת לחשיבות החיסונים. גם בארץ היו מספר התפרצויות חצבת לפני מספר שנים, אבל האירוע הנוכחי באירופה הוא הנרחב והאקטואלי ביותר בשנים האחרונות".
תגובת משרד הבריאות: המלצות משרד הבריאות תקופת ואינן קשורות למדינת היעד או להתפרצות בזמן הנסיעה. למי שנולד לפני 1957 אין צורך בקבלת מנות חיסון; לאנשים שנולדו מ-1957 ואילך: מגיל 12 חודשים ומעלה: קבלת 2 מנות חיסון עם לפחות 28 ימים בין המנות. ילדים מ-6-11 חודשים: קבלת מנה אחד של חיסון נגד חצבת-חזרת-אדמת שאינה נספרת בשגרת החיסונים. חצבת יכולה להדביק בכל גיל. ניתן לראות מצב עדכני באירופה באתר זה.