מחקר מקיף, שבחן את היישום בפועל של ההמלצות למניעת גורמי הסיכון למוות בעריסה ומוות פתאומי של תינוקות, בקרב 335 הורים מ-59 ישובים בארץ מצא כי 82% מההורים ידעו שיש להשכיב תינוקות לשינה רק על הגב, אך רק 67% מהם דווחו, כי הם אכן משכיבים את התינוק לישון על הגב. מדובר בשיפור בהשוואה ל-33% מההורים שהשתתפו בסקר שערכה עמותת "עתיד" בשנת 2006.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מוות בעריסה הוא סיבת המוות המובילה בקרב תינוקות

רק 62.5% מההורים השכיבו את התינוקות על גבם גם במשך היום. 73% מההורים משכיבים את התינוק לישון בחדרם. בסקר הקודם 44% מההורים העידו שהתינוק ישן איתם בחדרם. 72.3% מהאימהות מיניקות. 56% מקפידים שהטמפרטורה בחדרו של התינוק תהיה על פי ההמלצות, 22-23 מעלות צלסיוס. קיימת הענות נמוכה (22%) להמלצות הנוגעות לסביבת השינה במיטת התינוק, כלומר, להשכיב את התינוק במיטה ריקה מחפצים, כשהוא מכוסה בשמיכה דקה מתוחה שתחובה היטב מתחת למזרן או שימוש בשק שינה. רק 33.9% נמנעים משימוש במגיני ראש במיטה. 92% מההורים נמנעים משינה משותפת עם התינוק, מדובר באחוז גבוה במיוחד בהשוואה לארה"ב, שם חרף האזהרות, 61.4% ישנים יחד עם תינוקם.

את המחקר הובילה ד"ר ענת שץ, יו"ר עמותת "עתיד" לחקר ולמניעת מוות פתאומי בעריסה ומומחית אף אוזן וגרון שרות נשימה שינה ילדים המרכז הרפואי שערי צדק , בשיתוף פרופסור ליאת קורן מאוניברסיטת אריאל. המחקר פורסם בכתב העת הרפואי CHILDREN.

"לצערנו, מוות בעריסה היא עדיין סיבת המוות המובילה בתינוקות בגילי חודש עד שנה". אומרת ד"ר ענת שץ. "מנתוני הלמ"ס בשנת 2019 נפטרו בשנתם 47 תינוקות באופן פתאומי ובלתי צפוי ממוות עריסה. בשנת 2009 מספר התינוקות שמתו מוות בעריסה היה כפול ועמד על 94 תינוקות. עד היום טרם נמצא הגורם למוות בעריסה, אך גורמי הסיכון שבנוכחותם גובר הסיכון למוות פתאומי של תינוקות ידועים והוכחו במחקרים רבים. הירידה המשמעותית במספר התינוקות שנפטרו נעוצה בשיפור המודעות של ההורים והמטפלים בתינוקות.

חורף: כך תצמצמו את הסיכון למוות בעריסה

תינוק ישן בעריסה (צילום: Africa Studio, shutterstock)
צילום: Africa Studio, shutterstock

רמת הידע של אימהות גבוהה ביחס לאבות

"ממצאי המחקר שערכנו עם אוניברסיטת אריאל, מצביעים על שיפור הידע וההיענות, בעיקר בנוגע לתנוחת השינה של התינוק ושינה במיטה נפרדת, אך קרובה, בחדר ההורים. הסיכון שהורה לא ישכיב את התינוק לישון על גבו היה משמעותי בקרב הורים מבוגרים יותר, אצל אבות מעשנים, הורים שמשכיבים התינוק לישון בחדרם והורים שהביעו חוסר אמון בהמלצות. כמו כן, נמצא שרמת הידע של האימהות לגבי כל ההמלצות הייתה גבוהה משמעותית בהשוואה לרמת הידע של האבות (56.3% לעומת 26.6% בהתאמה). ובכל מקרה, קיים פער בין רמת הידע ליישום ההמלצות בפועל. בהשוואה בין יהודים וערבים נמצא, כי הורים ערבים מחויבים יותר לקיום ההמלצות על פי דרוג תשובותיהם. אנחנו סבורים, כי זו עשויה להיות הסיבה לירידה יחסית בנתוני התמותה במגזר זה משיעור של 1.38 לאלף לידות חי ב-2006 ל-0.5 לאלף לידות חי ב-2019".

על פי ד"ר שץ, ההסבר לירידה הדרמטית בתמותה נעוץ במאמצים גדולים שמושקעים בחינוך ההורים והמטפלים, ובהפנמת עקרונות היסוד להפחתת התופעה. מעניין לציין כי שיעור מקרי המוות הפתאומי לאלף לידות חי נשאר גבוה פי 2 עד 3 יותר באוכלוסייה הלא יהודית בכל השנים".

עלייה במקרי המוות של תינוקות בחורף

"על פי ממצאי המחקר יש צורך בתוכנית התערבות ממוקדת של גורמי בריאות בנושא סביבת שינה בטוחה. בעיקר נדרש שיפור הידע לגבי תנוחת השינה ביום, שמירה על מיטת התינוק ללא חפצים, מצעים חופשיים ומגיני ראש ושמירה על טמפרטורת חדר מתאימה. כמו כן יש צורך בפיתוח תוכנית התערבות להגברת המודעות של האבות", מתארת ד"ר ש"ץ.

"בחורף ניכרת עלייה במקרי המוות הפתאומי בתינוקות. בסיכון מוגבר מצויים פגים, תינוקות שנולדו במשקל לידה נמוך ותינוקות להורים צעירים. מומלץ להימנע באופן גורף וחד משמעי מכל גורמי הסיכון למוות בעריסה, ולנקוט בכל אמצעי הזהירות וההגנה שבשליטתנו, כדי למנוע מוות מיותר בתינוקות".

ההמלצות העדכניות למניעת סיכון למוות פתאומי ולשמירת סביבת שינה בטוחה ביום ובלילה, להורים ולמטפלים:

  • בכל פעם שאתם משכיבים את התינוק לישון, הקפידו תמיד! להשכיבו לישון על גבו.
  • השתמשו במזרן נוקשה, עם סדין תואם מתוח היטב ,ובמיטה, או בעריסה בעלי תווי תקן.
  • השכיבו את התינוק לישון בעריסה או במיטה נפרדת בחדר ההורים, סמוך למיטת ההורים עד גיל חצי שנה ועדיף עד גיל שנה.
  • אין להשכיב תינוק לישון במיטת ההורים או האחים, על ספה, על כסא או על כורסה לבד, או עם ההורה.
  • אין להשאיר תינוק לישון בכסא רכב, בעגלה או בכל אביזר אחר כמו טרמפולינה. לשינה -יש להעבירו למיטה או לעריסה.
  • עדיף להשכיב לישון עם שק שינה ואם אין להשתמש בשמיכה דקה המכסה מגובה בתי השחי תחובה היטב תחת המזרון
  • שמרו על סביבת שינה ריקה מחפצים רכים, כמו: כריות, מצעים חופשיים ומגני ראש.
  • הימנעו לחלוטין מעישון בזמן ההיריון ובסביבת התינוק.
  • הימנעו מחימום יתר בחדר: הטמפרטורה המומלצת היא 22 מעלות צלסיוס.
  • הימנעו מהלבשת התינוק בשכבות ביגוד עודפות. להשאיר הפנים והראש גלויים.
  • הנקה נמצאה כגורם מגן מפני מוות עריסה.
  • בזמן ההשכבה לישון הציעו לתינוק מוצץ נקי ויבש (שאינו קשור לחוט) לאחר גיל חודש כשההנקה התבססה.
  • אין להשתמש במוניטור ביתי, למניעת מוות בעריסה.