מתווה הבחינות באומיקרון (צילום: פרטי)
צילום: פרטי

תקופת הבחינות של סמסטר א' במוסדות האקדמיים בעיצומה, ובניגוד לסגר של שנה שעברה, שחייב את כולם לבצע את הבחינות באופן מקוון, הפעם לא התקבלה הנחייה מחייבת ממשרד הבריאות – וכל מוסד מקבל את החלטותיו באופן עצמאי. מעדויות רבות של סטודנטים עולה תמונה מטרידה של בחינות פרונטליות בתנאים לא מותאמים, הדבקות בבחינות ואף מקרים של מאומתים שמגיעים לבחינה באופן פיזי בלי לעדכן אף גורם כמובן.

לאומיקרון אין מועד ב' - מאות רבות של סטודנטים נמצאים בקבוצות סיכון, הורים לילדים שחוששים להיכנס שוב ושוב לבידוד ועשרות אלפי סטודנטים שגרים עם הוריהם המבוגרים וחוששים להדביק אותם, אך מוסדות אקדמיים רבים ממשיכים להתנהל כבימים של "שגרה", ומאלצים את הסטודנטים לבחור בין ציונים לבריאות. 

"אני יודעת במאה אחוז שסטודנטים מאומתים יגיעו להיבחן. בכיתות אין אפילו חלון אחד. איך זה הגיוני לא להידבק ולשמור על הבריאות של אמא שלי"? כך מספרת ל-mako בריאות סטודנטית במכללה האקדמית אשקלון, שגרה עם אמה, שמתאוששת מטיפולי כימותרפיה המדכאים את המערכת החיסונית. "עזבו את הבריאות שלי שגם אני לא רוצה להידבק ולהימנע מללכת לעבודה שבוע ימים. אני יודעת שאת תקופת המבחנים הזאת אני לא יכולה לעבור בביטחון בריאותי רק בגלל שהמכללה שלי רוצה לשמור על טוהר הבחינות".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מעל שליש מהסטודנטים גרים עם הורים מבוגרים

מוסדות אקדמיים רבים מאפשרים לסטודנטים לבצע מבחנים מקוונים מלבד מבחנים מעשיים שאין ברירה אלא לקיים אותם במתכונת פרונטלית. המכללה האקדמית בית ברל אף תאפשר לסטודנטים לחינוך לחתום על טופס טוהר בחינות, ולהיבחן מהבית ללא מעקב.

דוגמה נוספת לגמישות אפשרית הוא המודל המשולב של אוניברסיטת תל אביב שכולל בחינות שיומרו לשיטות הערכה חלופיות, כמו עבודה או בחינת בית, בנוסף, בחינות שניתן לקיים באופן ממוחשב עם השגחה יעברו לזום, ובכל בחינה שתיערך באופן פרונטלי יינתנו שלושה מועדים כאשר כל סטודנט יהיה רשאי לבחור שניים מתוך שלושת המועדים אליהם הוא מעוניין לגשת. בנוסף, סטודנטים מדוכאי חיסון יהיו זכאים לבחינה מרחוק או לגשת למועד מיוחד.

לעומת זאת, נכון לעכשיו מוסדות רבים, ביניהם אוניברסיטת אריאל, מכללת אשקלון, מכללת עמק יזרעאל, מכללת רופין והמכללה האקדמית גליל מערבי מנהלים מערך בחינות פרונטלי באופן כמעט מלא וללא יצירת חלופות מיידיות לסטודנטים שחוששים לבוא באופן פיזי לבחינה. במכללת כנרת החליטו לדחות את המבחנים כדי לא לקיים אותם במתכונת מקוונת.

ארכיון (צילום: יצחק שליסל, חדשות)
צילום: יצחק שליסל, חדשות

על פי הנתונים שפרסמה "התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית", אחוז המאומתים בקרב הסטודנטים בגילאי 20-29 הוא אחוז החיוביים הגבוה ביותר מבין כל קבוצות הגיל ועומד כיום על 14%. בנוסף, מעל 35% מכלל הסטודנטים גרים עם הוריהם המבוגרים. בפוסט בפייסבוק תחת הכותרת "האומיקרון האקדמי", פנה יו"ר התאחדות הסטודנטים, אלחנן פלהיימר, למוסדות הלימוד שטרם גיבשו מתווה הוגן וקרא להם לגבש חלופות בהקדם האפשרי ולא לאפשר פגיעה בסטודנטים שיצטרכו להתמודד עם פגיעה בציונים ובתואר.

התגובות הרבות לפוסט שפורסם משקפות את חוסר האחידות במדיניות של המוסדות והסיכונים הנובעים מכך. אחת הסטודנטיות כתבה כי: "היום היה המבחן הראשון לסמסטר. ישר אחריו התגלה חולה מאומת שהיה במבחן, עכשיו הלכה חצי תקופת מבחנים לכל מי שנכח במבחן, וזה כמובן תודות למכון שלא דואג למבחנים מרחוק". סטודנט אחר שיתף כי: "היום היה אצלנו מבחן. סטודנטים ישבו צמוד לא בלי מרחק של 2 מטר. בלי שורות מרווח. יש בוחנים בלי מסכות .. סטודנטים מגיעים ונכנסים לבידוד אחרי שחבר נמצא מאומת. הרקטור אומר שאין לו כוח אדם לבחון בזום לכן לא עוברים לזום". 

"לא יכולה לבלות במחלקת קורונה עם צירים"

משיחות של סטודנטים נוספים עם mako בריאות, עולה תמונה מטרידה של חוסר גמישות והתעלמות כמעט מוחלטת מאוכלוסיות בסיכון. ט', סטודנטית לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית אשקלון נמצאת בחודש התשיעי להריון והחליטה לוותר על הגעה למבחנים בשבועות הקרובים. "למדתי לאורך כל הסמסטר ממש כמו כולם, נכחתי ללא הנחות. במצב הנתון אני לא יכולה לאפשר לעצמי להגיע למכללה וכמעט בטוח להידבק או להיכנס לבידוד ואז לבלות במחלקת קורונה עם צירים. נשים בהריון לא מקבלות הקלות הולמות, זה ידוע. הפעם לא בקשתי הקלה אלא שוויון. מגיע לי ולכל אחד ואחת לגשת למבחנים במועדם ולא במועד נידח אחר.

מדוע להתעלם מאוכלוסיות בסיכון כאשר יש היום די והותר אלטרנטיבות להתנהל בגמישות בתוך זה? טוהר הבחינות חשוב לכם? הוא חשוב גם לנו! אנחנו יודעים שיש אפשרויות רבות לנהל את המבחנים בדרך כזו שאנו מרגישים שאתם שומרים לנו על הבריאות ויש השגחה רצינית מרחוק".

סטודנטים בקורונה (צילום: By Shyntartanya Shutterstock)
יש תחליף | צילום: By Shyntartanya Shutterstock

ליאת גרינברג, אם חד הורית ל 3 ילדים, לומדת אף היא במכללה האקדמית אשקלון: "הקטנה שלי בבידוד זאת הפעם השנייה החודש, הבן הגדול שלי בסיכון בגלל מחלת ריאות, כך שמלבד האחריות המוטלת עלי מתוקף היותי מפרנסת יחידה, אני נדרשת לשמור על עצמי גם כדי לא לסכן אותם. בנוסף, אני מטפלת במסגרת ההכשרה המעשית באוכלוסייה בסיכון. מי יפצה על ימי העבודה שאפסיד אם אדבק במהלך המבחנים? רק בשבוע האחרון ללימודים היו בכיתה שלי 3 חולות מאומתות".

"אמא שלי לאחרונה סיימה טיפולים ביולוגיים עקב מחלת הסרטן והמערכת החיסונית שלה עדיין מוחלשת, בשביל לא לסכן אותה נוצר מצב שאני מתגוררת אצל סבי וסבתי שהם עצמם באוכלוסיית סיכון", מספרת תלמידה נוספת במכללה. "הקורונה פגעה ביכולת שלנו באופן כללי לכלכל את עצמנו ויש כמות לא קטנה של סטודנטים שמתגוררים עם הוריהם או שאר משפחה בסיכון שלא לדבר שאנחנו נפגשים עם מטופלים בסיכון בהכשרה המעשית.

כל יציאה מהבית שלי מלווה בחרדה שחלילה אדביק את משפחתי בקורונה או את אחד המטופלים שלי, אני נוהגת בזהירות יתרה וחושבת עשר פעם לפני שאני יוצאת מהבית אז למה טוהר הבחינות חשוב יותר מהחיים שלי, של המשפחה שלי ושל המטופלים שלי?! אנחנו מגיעים למבחנים בידיעה שיכול להיות מצב שיגיעו סטודנטים מאומתים או כאלה שבכלל לא טרחו להיבדק לפני כן".


מהמכללה האקדמית גליל מערבי נמסר: "המכללה האקדמית גליל מערבי נוהגת על פי הנחיות מל"ג ומקפידה על זכויותיהם ובריאותם של הסטודנטים בנסיבות התפשטות מגפת הקורונה. אנו מודעים ורגישים לרחשי הלב של הסטודנטים, למורכבויות והאתגרים עמם הם מתמודדים ברוח התקופה, ובהתאם לכך אנו מקצים את מיטב המשאבים על מנת לדאוג לבריאותם ושלומם, תוך הקפדה יתרה על ריחוק והיצמדות להנחיות משרד הבריאות. בכך, כל אדם שנכנס בשערי הקמפוס מחויב בהצגת תו ירוק, כשלאורך היום המכללה מבצעת אכיפה קפדנית בזמן אמת בשטח כדי לאכוף את עטית המסכות במהלך הבחינות. כמו כן, בחינות הסמסטר מתקיימות תוך צמצום הנוכחות בכיתות ובאולמות ההרצאות למינימום הנדרש, כאשר הבחינות מחולקות לארבע משמרות ביום על מנת ולהפחית ככל הניתן את כמות הסטודנטים הנמצאים בו זמנית בקמפוס.

ראוי להדגיש כי סטודנטים בקבוצות סיכון או מנועי חיסון מקבלים התאמה להיבחנות בחדר נפרד בקמפוס, אין כל מגע בינם לבין סטודנטים אחרים. במקרים רפואיים חריגים במיוחד נתנו פתרונות פרטניים להיבחנות מרחוק. בנוסף, לסטודנטים שחוששים מלהגיע לבחינת מועד א' או לבחינת מועד ב' שנקבעו מראש, הותר להיבחן במועד בחינות נוסף, כך שכל סטודנט רשאי להיבחן בשניים מתוך שלושה מועדי בחינות על פי בחירתו.

מאוניברסיטת אריאל נמסר: אוניברסיטת אריאל רואה חשיבות רבה בשמירת בריאותם של כלל ציבור הסטודנטים, המרצים והעובדים, ועושה ככל יכולתה להבטיח שתקופת הבחינות תעבור בבטחה, ללא סיכון בריאות הנבחנים.

במקביל פועלת האוניברסיטה במטרה לאפשר קיום בחינות במצב הנוכחי ולהתאימן לאפשרויות הקיימות תוך שמירה על רמה אקדמית גבוהה. במקרים שניתן, מתקיימת הערכה חלופית למבחנים שתוכננו להתקיים בקמפוס (מבחן מקוון, מבחן בית, מטלה מסכמת, עבודה ועוד). מבחנים פרונטליים בקמפוס מתקיימים על פי הנחיות הגורמים המוסמכים תוך הקפדה יתרה על הנחיות הקורונה ושמירה על בריאות הנבחנים. האוניברסיטה עדכנה את כלל הסטודנטים בהנחיות ובאפשרויות העומדות בפניהם.

סטודנטים שנמנע מהם להיבחן באופן פרונטלי במועד הנדרש, בשל הוראות הרשויות המוסמכות לשהות בבידוד, כולל הורים לילדים מתחת לגיל 12 המחויבים בבידוד, יכולים להגיש בקשה למועד מיוחד. כמו כן, באפשרותם של סטודנטים הנמצאים בקבוצת סיכון או שבני משפחתם נמצאים בקבוצת סיכון, להגיש בקשה להיבחן בתנאים מותאמים

מהמכללה האקדמית עמק יזרעאל נמסר: המכללה האקדמית עמק יזרעאל פועלת על פי הנחיות המועצה להשכלה גבוהה. המכללה תקיים את הבחינות בקמפוס תוך שמירה על מתווה התו הירוק, עטיית מסיכה ושמירה על ריחוק. נסייע לכל סטודנט וסטודנטית לצלוח את תקופת הבחינות באופן מיטבי. סטודנטים.ות בקבוצת סיכון מקבלים.ות מענה בהתאם למצבם.ן".

מיתר המכללות לא התקבלה תגובה עד מועד פרסום הכתבה.