רמות סוכר בלתי מבוקרות בדם הן מצב מסוכן בכל עת. במחקר שבוצע בנושא נבדק הקשר בין נגיף הקורונה לסוכרת ונמצא כי סוכרתיים נמצאים בסיכון גדול יותר לחלות במחלות לב, שבץ מוחי, בעיות בעיניים וסיבוכי קורונה. ממצאים אלו דורשים לשמור על ניהול הדוק וקפדני של רמת הסוכר בגוף. כמו כן, על פי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), סוכרת היא המצב הבריאותי השני בשכיחותו הקשור לתוצאות קשות בקרב חולי קורונה, והסיכון של חולי סוכרת לחלות גבוה פי 6, בהשוואה לאנשים ללא מחלות רקע.

על אף הממצאים המטרידים, בקרת סוכרת פשוטה עשויה למנוע מצבי סיכון קשים. במחקר שנערך לאחרונה בסין ופורסם בכתב העת היוקרתי "Cell Metabolism" נמצא כי אצל סוכרתיים שחלו בקורונה והיו מאוזנים, שיעור התמותה היה נמוך יותר בהשוואה לסוכרתיים שהמחלה שלהם אינה מאוזנת.   

"סוכרת כשלעצמה מהווה גורם סיכון לתחלואה קשה יותר בקורונה והימנעות מפנייה למיון עלולה לגרום להידרדרות במצב הבריאותי, מה שעלול לגרום לתחלואה קשה יותר בקורונה. אם יש צורך בטיפול כדי לשלוט טוב יותר ברמות הסוכר בדם, מומלץ שלא לוותר על הגעה למיון. מצב בו רמות הסוכר בדם נשארות גבוהות לאורך זמן רב, עלול להוביל לסיבוכים ארוכי טווח כמו: מחלות לב, שבץ מוחי, מחלת כליות, נזק עצבי וכריתות גפיים, כמו גם לבעיות עיניים וראייה, כולל עיוורון. רמות בלתי מבוקרות של סוכר בדם מחלישות גם את מערכת החיסון.

לכן ישנה חשיבות גדולה לכך שאנשים עם רמת סוכר גבוהה בדם צריכים להישאר בקשר עם צוות המרפאה שלהם", מסביר פרופ' חוליו ויינשטיין, ראש יחידת הסוכרת בביה"ח וולפסון.

המחקר מציג כמה עקרונות חשובים בניהול הסוכרת:

  1. יש לקחת תרופות באופן עקבי. כמו כן, לשמור מספיק תרופות במלאי בתנאי אחסון המצוינים על גבי האריזה.  
  2. יש לבדוק את רמות הסוכר בדם לעתים קרובות באמצעות מד סוכר רציף ללא דקירות ולערוך התאמות הכרחיות לאינסולין ולדיאטה כדי לשמור על רמות בשליטה.
  3. יש לנהל את רמות המתח והסטרס: ככל שהסטרס עולה, זה עשוי לגרום לרמות הסוכר בדם לצאת משליטה.
  4. כדי לנהל את רמות הסוכר בדם ולהימנע מלחץ מיותר, יש לשמור על רשתות תמיכה חברתיות חזקות ומערכות יחסים בריאות, להקפיד על ביצוע  פעילות גופנית (לפחות 150 דקות בשבוע), לצבור מספיק שינה, לשמור על אורח חיים רגוע הרגעות ולהשתמש בתרגולי נשימה, מודעות, מדיטציה והקשבה למוזיקה, כמובן תוך כדי הקפדה יתרה על כללי הזהירות להימנע מחשיפה לנגיף הקורונה – שמירת מרחק, ועטית מסיכה בציבור.

פרופסור חוליו וינשטיין מנהל יחידת הסוכרת במרכז הרפואי וולפסון