מחקר שנערך לאחרונה בבריטניה מצא שסוגים מסוימים של אלכוהול יכולים להשפיע על מידת הרגישות של אדם לחלות בקורונה. צריכה קבועה של יין אדום הפחיתה את הסיכון להידבקות, בעוד שאנשים שצרכו כפול מההנחיות המומלצות לצריכת אלכוהול של בירה, סיידר או משקאות חריפים אחרים, היו בסיכון גבוה יותר להידבק בקורונה. לא היה הבדל משמעותי בשיעורי התמותה מקורונה בין נבדקים ששתו לבין אלו שנמנעו.

המחקר, שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition, נערך על ידי צוות חוקרים בסין בבית החולים Shenzhen Kangning. הם ניתחו נתונים ממחקר הביובנק הבריטי, פרויקט מחקר מקיף שאוסף מידע בריאותי ואורח חיים מכמעט 500,000 משתתפים בבריטניה מאז 2006. המחקר כלל 473,957 נבדקים, 16,559 מהם נמצאו חיוביים לקורונה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

שתייה מוגברת של אלכוהול מזיקה

על פי התוצאות, נבדקים ששתו כוס אחת עד שתיים של יין אדום ביום, היו בסיכון נמוך ב-10 עד 17 אחוזים להידבק בקורונה בהשוואה לנבדקים שלא שותים. לנבדקים ששתו יין לבן היה סיכון נמוך ב-7 עד 8 אחוזים אם צרכו חמש כוסות או פחות בשבוע, בעוד שלאלה ששתו בירה או סיידר תכופות היה סיכוי גבוה ב-28% להידבק בנגיף מאשר אנשים שאינם שותים.

צוות המחקר גם מצא כי אנשים ששתו לפחות חמישה משקאות אלכוהול "כבדים" בשבוע היו בסיכון גבוה יותר להידבק. גם שתייה מרובה של כל אלכוהול העלתה את הסיכון.

כוסות יין (צילום: shutterstock by TnkImages)
האם אנשים ששותים יין אדום מחוסנים יותר? | צילום: shutterstock by TnkImages

האם יין אדום משפיע לחיוב על הגוף?

המחקר בחן התאמה בלבד ולא סיבתיות, ולכן עדיין לא ברורה הסיבה להבדלים. מחברי המחקר טוענים שהתוצאות הספציפיות עבור יין אדום בהשוואה לסוגים אחרים של אלכוהול, מצביעות על תרכובות ייחודיות שיש ביין האדום: "יין אדום מספק יתרונות נוספים ביחס למשקאות אלכוהוליים אחרים, ככל הנראה בשל תכולת הפוליפנולים הגבוהה שלו, על ידי ירידה בלחץ הדם, עיכוב חמצון של חלקיקי ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה והשפעות חיוביות אחרות על מצב החיזור התאי, שיפור תפקוד האנדותל, עיכוב צבירה של טסיות דם, הפחתת דלקת והיצמדות תאים והפעלת חלבונים המונעים מוות של תאים".

מומחים רבים הביעו ספקנות לגבי ממצאי המחקר. קולין אנגוס, עמית מחקר בכיר באוניברסיטת שפילד בבריטניה טען בראיון לעיתון ניוזוויק כי: "הרעיון שהפוליפנולים ביין יכולים להפחית את הסיכון להידבק בקורונה בשיעור מדהים של 17% הוא פשוט לא אמין. כל מה שהמחקר הזה מראה לנו הוא שסוגי האנשים ששותים יין הם גם סוגי האנשים שיש להם סיכון נמוך יותר ל-COVID בגלל גורמים רבים אחרים שאינם קשורים לשתיית היין שלהם. שתיית בקבוק בורדו לא עוזרת למנוע ממך לחלות ב-COVID, אבל זה סימן בטוח - לזה שאתה לא עני."

אלכוהול (צילום: shutterstock by Aerial Mike)
משפיע לרעה על הקורונה | צילום: shutterstock by Aerial Mike

איפה אתה שותה את האלכוהול שלך?

לצד זאת יתכן כי סיבות אחרות שאינן קשורות באופן ישיר למרכיבי היין אחראיות לתחלואה הנמוכה, כמו פערים סוציו אקונומיים. יתכן ואנשים ששותים יין אדום בקביעות מתאמנים יותר, אוכלים טוב יותר או מחוסנים יותר. משתנים נוספים יכולים להשפיע כמו העובדה ששותי יין אדום עשויים להעדיף לצרוך את המשקאות שלהם בבית, בעוד ששותי בירה נוטים יותר לשתות עם חברים בפאב, שבו יש סיכון גבוה יותר להידבקות. 

מגבלות נוספות של המחקר טמונות בעובדה שהמחקר התמקד באנשים מגיל 49 ומעלה. בנוסף, הנתונים על הרגלי השתייה נאספו לפני המגפה, שינויים בהרגלי השתייה במהלך המגפה לא נרשמו. 

פדרציית הלב העולמית (WHF) פרסמה הודעה שבוע שעבר והזהירה מצריכת אלכוהול לא אחראית: "הראיות ברורות. כל רמה של צריכת אלכוהול עלולה להוביל לאובדן חיים בריאים. מחקרים הראו שאפילו כמויות קטנות של אלכוהול עלולות להגביר את הסיכון של אדם למחלות לב וכלי דם, כולל מחלות כלילית, שבץ מוחי, אי ספיקת לב, מחלת לב יתר לחץ דם, קרדיומיופתיה, פרפור פרוזדורים, ומפרצת".

בהודעה של הארגון נטען כי מחקרים שטוענים אחרת "מבוססים ברובם על מחקר תצפיתי גרידא", ש"אינו יכול לתת את הדעת על גורמים אחרים".