השבוע חולקה מנת החיסון החמישה מיליארד בעולם, וייתכן שהיא הייתה מנת דחף שלישית לאדם מחוסן במדינות העשירות, בשעה שמיליארדי בני אדם ברחבי העולם לא חוסנו כלל נגד נגיף הקורונה. קרוב ל-40 אחוז ממנות החיסון שחולקו בעולם ניתנו בסין. המדינה המאוכלסת ביותר בעולם הצליחה לחסן כמחצית מאזרחיה תוך חודשים אחדים.

שתי חברות הפארמה הסיניות, סינופארם וסינוואק, מוכרות חיסונים לעשרות מדינות בכל רחבי העולם. למרות חוסר השקיפות של ממשלת סין בנוגע ליעילות החיסונים ובטיחותם, אפשר להעריך את היעילות שלהם על פי שיעורי התחלואה במדינות שבחרו בחיסונים הללו. נראה למשל שהחיסון של סינוואק יעיל ב-65 אחוז במניעת הדבקה, וב-87 אחוז במניעת מחלה קשה ומוות. עם זאת, חשוב לסייג ולומר שהנתונים האלה חושבו על בסיס התחלואה בצ'ילה בחודשים פברואר-מאי השנה, לפני שווריאנט דלתא טרף את כל הקלפים.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

המבחן האמיתי יהיה בסין עצמה, אבל לא נראה שנדע על כך דבר, משום שהמעצמה המזרח אסייתית לא דיווחה כמעט על נדבקים מאז הגל הראשון, ומאוד לא סביר להניח שהצליחו שם למנוע התפרצויות באופן מוחלט – במיוחד מאז הופעתו של וריאנט דלתא המידבק להחריד.

בינתיים, בניו-זילנד ובאוסטרליה נאבקים ללא הצלחה לשקם את מדיניות אפס ההדבקות שלהם, בעזרת סגרים הדוקים, נוכח מוקדי התפרצות חדשים. בגרמניה, שכמו כל מדינות אירופה סבלה מגלי תחלואה קשים מאז תחילת המגפה, החליטו לעומת זאת להפסיק לפרסם נתונים על נדבקים מאומתים, מתוך מחשבה שמאחר ש-64 אחוז מתושבי המדינה כבר חוסנו הדגש צריך להיות על מספר המאושפזים ולא על מאובחנים. תפיסה דומה כלפי התחלואה אומצה גם בבריטניה ובישראל. חשוב לזכור שאומנם היחס בין מספר הנדבקים לחולים קשה השתנה מאוד מאז מבצע החיסונים, אבל עדיין יש קשר ישיר בין היקף ההדבקה למספר האנשים שסובלים מתסמינים קשים. ככל שיהיו יותר חולים, יהיו גם יותר מאושפזים ומתים.

עוד ב-mako בריאות:
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>פריצת דרך ישראלית במלחמה נגד זן הדלתא

>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם

חיסוני קורונה (עיבוד: רויטרס)
אישור מלא של ה-FDA | עיבוד: רויטרס

חיסון מאושר ובטוח

בארצות הברית החיסון של חברת פייזר קיבל השבוע אישור מלא ממינהל המזון והתרופות (FDA), כשמונה חודשים אחרי מתן אישור החירום בדצמבר 2020. משמעות האישור המלא היא בעיקר תודעתית, היות שהחיסון הופץ כבר במאות מיליוני מנות ב-102 מדינות בכל רחבי העולם. כמקובל, נלוו לאישור כמה הסתייגויות. אחת מהן נוגעת לתופעת הלוואי הנדירה של התפרצות דלקת בשריר הלב אצל גברים צעירים, אך צוין במפורש שהתועלת מהחיסון עולה בהרבה על הסיכון מתופעות הלוואי שלו.

חברת פייזר הודיעה כבר שתגיש גם את מנת הדחף של החיסון (המנה השלישית) לאישור מלא. במקביל הגישה גם חברת מודרנה את החיסון שלה לאישור מלא. אישור של שני החיסונים הללו מעמיד חברות תרופות אחרות בבעיה, משום שכאשר יש כבר כמה חיסונים טובים ויעילים, אין ל-FDA סיבה לאשר חיסונים פחות יעילים. מהסיבה הזאת חברת אסטרה-זניקה כלל לא טרחה להגיש את החיסון שלה לאישור בארצות הברית.

בשלב זה המנה השלישית בארצות הברית מאושרת רק למדוכאי חיסון, אך נראה שבקרוב מאוד יאושר לתת אותה גם גם לשאר האוכלוסייה – במיוחד אם לוקחים בחשבון את הנתונים החדשים המעידים על דעיכה הדרגתית ביעילות החיסון גם שם.

בינתיים בישראל ממשיכים לזרום נתונים על יעילות מנת הדחף, שאושרה עד כה לאנשים מעל גיל 30 וכנראה האישור יורחב בקרוב מאוד לכל מי שעברו חמישה חודשים ומעלה מאז שקיבלו את המנה השנייה. נכון להיום חוסנו יותר מ-1.7 מיליון ישראלים בפעם השלישית. נתונים של מכבי שירותי בריאות, שהתפרסמו בכלי התקשורת מעידים על קפיצה ביעילות ההגנה החיסונית אצל מקבלי מנת הדחף, עד כדי 95 אחוז במניעת הדבקה ו-97 אחוז במניעת מחלה קשה. אלה כמובן נתונים ראשוניים בלבד, אך כבר בשבועות הקרובים נוכל להעריך את יעילות המנה השלישית בדיוק רב יותר.

עוד בישראל, מחקר הבטיחות הגדול ביותר עד כה התפרסם אתמול בכתב העת הרפואי היוקרתי New England Journal of Medicine. המחקר, פרי שיתוף פעולה בין חוקרים מאוניברסיטת הרוורד ושירותי בריאות כללית, העריך את בטיחות החיסון בשתי מנות ומיפה את תופעות הלוואי של החיסון ואת הסיכון ללקות בהן. כמו כן הוא השווה בין תופעות הלוואי של החיסון לסיבוכי המחלה עצמה.

מהמחקר עולה בבירור שלחיסון אכן יש תופעות לוואי נדירות כמו דלקת בשריר הלב, אבל סיבוכי המחלה שכיחים הרבה יותר וחמורים פי כמה וכמה. הם כוללים התקפי לב, הפרעות בקצב הלב, שבץ מוחי, תסחיפים ריאתיים וגם דלקת קרום הלב. המחקר מבוסס על נתונים של קרוב ל-900 אלף ממבוטחי הקופה. בניגוד לטענות שנשמעו בעבר, מהמחקר עולה שאין עלייה בשכיחות התקפי הלב אצל מחוסנים. לעומת זאת, אצל מחלימי קורונה נצפתה עלייה של כמעט פי חמישה. נקווה שזה ישכנע עוד מהססים להתחסן.