בשבוע החולף מספר המתים מקורונה בישראל הגיע ליותר מ-9,000 מאז פרוץ המגפה. אחת מהם, שמתה בשבוע האחרון, שבו הלכו לעולמם כ-300 חולי קורונה, היא אסתר פולארד ז"ל. בסך הכול נמנו עד הבוקר 9,139 מתים מקורונה, כששיא התמותה לגל הזה עומד על 59 מתים ביום שלישי האחרון, 1 בפברואר. מספר המתים היומי והשבועי כבר עבר את המספרים שנרשמו בישראל בגל הדלתא בקיץ, וגם את הגל הגדול של הנגיף המקורי בקיץ-סתיו 2020, ומתקרב במהירות לרמות התמותה שהיו כאן בגל האלפא לפני שנה.

חשוב להזכיר שנתוני התמותה מתעדכנים באיחור מסוים, וכעת, בגל האומיקרון, הוא מגיע אפילו לשבועיים, לכן הנתונים שאנחנו רואים בטבלאות הסטטיסטיקה לא משקפים את המציאות. את עומס התמותה האמיתי אנחנו לומדים באיחור.

לגבי התחלואה הקשה אין ספק לגבי תמונת המצב. כבר אתמול נשבר שיא המגפה של מספר המאושפזים במצב קשה, והבוקר הוא כבר העפיל ל-1,263 כש-661 מהם לא מחוסנים או ללא חיסון בתוקף, למרות שכ-64 אחוז מהאוכלוסייה מוגדרת עם "חיסון בתוקף". משקלם של הלא מחוסנים בין המאושפזים במצב קשה גבוה בהרבה מחלקם באוכלוסייה, וזה עוד לפני שמציגים לנו נתונים על השפעת המנה הרביעית.

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

מבחינת מספרי המאומתים, על פניו נמשכת הירידה מהשיא של כ-70,500 מאומתים ליממה לפני שלושה שבועות לכ-54,500 ליממה בשבוע האחרון. עם זאת שיעור החיוביים מתקרב ל-30 אחוז, ולא מראה סימני ירידה מאז סוף ינואר, מה שהמעלה ספק לגבי מספרי המאומתים המדווחים. יתכן שחולים רבים לא ניגשים להיבדק. יש יישובים בארץ, בייחוד במגזר הערבי, עם שיעורי חיוביים גבוהים מ-80 אחוז, וגם במגזר היהודי יישובים רבים הגיעו בימים האחרונים לשיעורים של 40 אחוז  ויותר. למעשה, למעט שלושה יישובים כתומים, כל המדינה אדומה.

מאחר שכולם חולים, החליטה המדינה כנראה להרים ידיים ולבטל כמה ממגבלות התו הירוק, למשל, ביטול מגבלות תפוסה והגבלת התקהלות כללית. השינויים יהיו בתוקף מהיום.

הקורונה בדנמרק (צילום: רויטרס)
בית קפה בדנמרק | צילום: רויטרס

ישראל היא כמובן לא היחידה שהחליטה להסיר את הגבלות הקורונה דווקא בשיא גל התחלואה.

בדנמרק הוחלט לפני כמה ימים לבטל את כל מגבלות הקורונה, ולהפסיק להתייחס למחלה כאל מיוחדת בין שאר המחלות הקיימות בעולם. הצעד מגיע בגיבוי של אחוז התחסנות גבוה במיוחד, מעל 80 אחוז בכל המדינה. דנמרק הייתה אחת המדינות הראשונות להיפגע מהאומיקרון, ועדיין נספרים שם בסביבות 40,000 מקרים מדי יום (בממוצע שבועי), לאוכלוסייה של פחות משישה מיליון תושבים. בימים האחרונים גם התמותה עולה שם, ובכל יום מתים כנראה יותר מ-20 חולי קורונה, מספרים המתקרבים לשיאי המגפה לפני שנה, בהתפרצות האלפא. עד כה מתו בדנמרק 3,881 איש מקורונה, כאלף מהם מאז סוף נובמבר האחרון, אז התערבבו במדינה האומיקרון והדלתא. 

גם בשוודיה הוחלט לבטל את כל מגבלות הקורונה. גם שם עושים זאת למרות זינוק גבוה במספרים המקרים שהגיעו בסוף ינואר לשיא של 40,000 מקרים ליום בממוצע שבועי. התמותה גם היא בעליה מקבילה, עם כ-30 מתים מקורונה ליממה. גם בשוודיה אחוז התחסנות מרשים, מעל 70 אחוז,  כשיותר מ-40 אחוז קיבלו את מנת הדחף והיא טרייה למדי. 16,143 איש מתו עד כה בשוודיה מקורונה.

ההתפרצות העולמית כולה נמשכת עם בין 3 ל-4 מיליון מקרים בכל יום וכ-12,000 מתים מדווחים ברחבי העולם. המדינות המובילות בתחלואה הן ארצות הברית, ששלשום נספרו בה מעל 300,000  מקרים; צרפת, שאמנם בתהליך ירידה אך עדיין יש בה מעל 200,000 מאומתים מדי יום; גרמניה  וברזיל, שגם בהן מעל 200,000 מקרים מדווחים ביום; רוסיה, הודו, וטורקיה, כולן עם מעל 100,000  מקרים מדווחים ביום, וכנראה מקרים רבים שלא מדווחים; והמצטרפת החדשה לטבלת ההובלה היומית היא יפן עם כ-105,000 מקרים שדווחו אתמול, 126 מתים מקורונה שדווחו לאחרונה, ובסך הכול כמעט 20,000 מתים מקורונה מאז פרוץ המגפה, מתוך יותר משלושה מיליון נדבקים. גם ביפן האומיקרון פוגע רבות בבני הדור המבוגר והם גודשים את בתי החולים.  

מכון דוידסון