מכון המחקר של כללית בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטת הרווארד, ניתח נתונים רפואיים של מעל 2.4 מיליון, מבוטחי הקופה, ובדק מגוון רחב של תופעות לוואי הן בקרב אנשים שחוסנו והן בקרב אנשים שלא חוסנו ונדבקו בנגיף. זו ההערכה הגדולה ביותר שנבדקה עד כה ביחס לבטיחות החיסון נגד הקורונה, והוא מאפשר הערכה מפורטת ומקיפה של בטיחות החיסון במגוון רחב של תופעות לוואי.

במחקר נעשתה השוואה ביחס לשכיחותן של 25 תופעות לוואי פוטנציאליות בין מחוסנים ללא מחוסנים בנפרד, וכן נעשתה השוואה בקרב אלו שלא התחסנו בין מי שנדבק בנגיף לאלו שלא. המחקר שפורסם הלילה (חמישי) בכתב העת המדעי The New England Journal of Medicine, מסתמך על ניתוח של מיליוני רישומים רפואיים אלקטרוניים אנונימיים. הוא התחיל בחודש דצמבר ואיסוף הנתונים התבצע במהלך 5 חודשים. 

המחקר לא התמקד בסימפטומים מיידיים שכיחים כמו חום ואדמומיות אחרי החיסון, אלא באירועים שליליים בעלי משמעות קלינית שהתפתחו בתוך 6 שבועות לאחר קבלת מנת החיסון הראשונה. תופעות לוואי קלות שנמצאו קשורות באופן מתון לחיסון היו תגובות סטנדרטיות לחיסון, כמו נפיחות של בלוטות הלימפה ודלקת התוספתן שנמצאה ב-5 מקרים ל-100,000 (אולי כתוצאה מנפיחות של בלוטות הלימפה סביב התוספתן).

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

תופעות לוואי חמורות בקרב לא מחוסנים

בניגוד למספר קטן יחסית של תופעות לוואי שקשורות לחיסון, נמצאו שיעורים גבוהים בהרבה של תופעות לוואי חמורות בקרב חולים לא מחוסנים, כמו הפרעות קצב לב (עלייה של 3.8 אחוזים ביחס למחוסנים), נזק לכליות (עלייה של פי 14.8), דלקת קרום הלב (עלייה של פי 5.4), תסחיף ריאתי (עלייה של פי 12.1), אוטם שריר הלב (עלייה של פי 4.5) ושבץ מוחי (עלייה של 2.1).

נתון מעניין נוגע לשכיחותה של דלקת שריר הלב, תופעת הלוואי הכי מוכרת בקשר לחיסון. על פי הנתונים היא עלתה  ב – 2.7 מקרים לכל 100,000 אנשים מחוסנים, זאת לעומת 11 מקרים אצל 100,000 איש שלא התחסנו.

עוד ב-mako בריאות:
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>פריצת דרך ישראלית במלחמה נגד זן הדלתא

>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם

הפגנת מתנגדי חיסונים מול הכנסת (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
לשקול מחדש אם להתחסן | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

"הנתונים אמורים להקל על קבלת החלטה אם להתחסן"

"תוצאות אלו מראות באופן משכנע כי החיסון בטוח מאוד והחלופה של תחלואה טבעית הנגרמת כתוצאה מנגיף הקורונה מעמיד את האדם בסיכון משמעותי, גבוה ושכיח הרבה יותר לתופעות לוואי חמורות". אמר פרופסור רן בליצר, מחבר בכיר במחקר ומנהל מכון המחקר של כללית. "נתונים אלה אמורים להקל על קבלת החלטות אינדיבידואליות בין סיכון לתועלת".

דורון נצר, קצין הרפואה הראשי של אגף הבריאות הקהילתי בכללית מסביר כי "מחקר זה שופך אור לראשונה על תופעות הלוואי המשמעותיות של חיסון הקורונה, מכיוון שמדובר בניתוח מקיף יותר  המבוסס על רשומות רפואיות אלקטרוניות. מדובר בהערכות מהימנות יותר מאלו שפורסמו עד היום, שהסתמכו על מערכות דיווח פעיל מרצון".

"מחקר אפידמיולוגי מדוקדק זה מספק מידע אמין על בטיחות החיסונים, אשר אנו מקווים שיעזור לאלה שטרם החליטו על חיסון". אמר פרופ' בן רייס, מנהל בית הספר לרפואה של הרווארד. לדבריו "מי שהיסס עד עכשיו להתחסן בגלל חששות מתופעות לוואי נדירות ביותר, כמו שריר בלב, צריך להיות מודע לכך שהסיכונים לאותה תופעת לוואי גבוהה יותר בקרב אנשים שאינם מחוסנים".