"בתור אחת שרגילה לצלם אחרים ולא את עצמה ועוד בתקופה של חולי, מצאתי את עצמי מצלמת את עצמי ופתאום יותר מודעת לעצמי. אני עוברת תהליך ריפוי גם תוך כדי הצילום". העדות הזו של משתתפת בסדנה "אני בתמונה" ועוד עדויות רבות אחרות, מספרות על הפרויקט ביוזמת "רוש מושיטה יד" – פרויקט הצילום שנותן תמיכה משמעותית לחולים, ובמקרים רבים גם מלמד אותם לחשוב כמו אנשים בריאים, ליצור ולשתף.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"זו הסתכלות מעבר לתמונה עצמה, זו בחינה עצמית", אומרת פרופ' עירית אביבי, מנהלת המערך ההמטולוגי, המרכז הרפואי איכילוב שבתל אביב. "איפה אני, איפה אני נמצא כרגע בחיים, לאן אני לוקח את זה ועוד. הדברים האלה מתורגמים גם לחוויה הגופנית והרגשית. לא רק לחשוב על המחלה שנכפתה עלי - אלא על תכנים בריאים, וזה חלק מההחלמה. הקבוצה מעניקה דו שיח חשוב גם כן. החולים ממשיכים לנסות ולתאם מפגשים בינם לבין עצמם, נוצרה קבוצה מגובשת שמחזקת אחד את השנייה באופן בלתי רגיל - רוכשים חברים לחיים". מספרת אביבי. "למעשה, הפרויקטים מלווים את המטופל במהלך הטיפול ופעמים אחרות גם לאחר מכן".

פרופ' עירית אביבי (צילום: המרכז הרפואי איכילוב)
"הפרויקטים מלווים את המטופל במהלך הטיפול ופעמים אחרות גם לאחר מכן" | צילום: המרכז הרפואי איכילוב

ד"ר נתנאל הורוביץ, מנהל היחידה לטיפול יום המטולוגי, רמב"ם - הקריה הרפואית לבריאות האדם, פועל ביחידה שמעניקה טיפול לאוכלוסייה גדולה של חולים שהטיפול לא מחייב אשפוז. חלק מגיעים ליום אחד, חלק לשבוע, אבל בין יום טיפול אחד למשנהו הם הולכים הביתה. "בשנים האחרונות אנחנו שואלים את עצמנו - איך אנחנו יכולים לטפל, לא רק במחלה - אלא גם באדם? מעבר לטיפול התרופתי, אנחנו מסתכלים גם על המטופל שלנו וגם על המשפחה שלו, החברים, וכל האנשים הקרובים. זה גם מאוד חשוב לנו. ניסינו ואנחנו מנסים לבנות פעילויות שמכוונות לצורך הזה - להתמודדות עם האספקט הרחב של המחלה".

עוד ב-mako בריאות:
>> לא תמימה: האם מדובר בטבעונות או בהפרעת אכילה?
>>  דברים שרק רופאים יודעים: המדריך המציאותי לרופא בישראל 
>> כוח מתפרץ: האימון המושלם לאחרי שבועות

מוציאים החוצה דברים

סדנת אני בתמונה התקיימה גם במכון לאשפוז יום בבית החולים סורוקה, שם החולים יכולים ללמוד, להתנסות ולהכיר מושגים בצילום עם הטלפון החכם. "החולים מבטאים דברים שאולי אנחנו כרופאים וכמטפלים לא שמים לב אליהם". אומר ד"ר רוביו אורי, רופא בכיר, מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה. "הם מוציאים החוצה דברים, מצוקות, ביחס לעצמם, ביחס למחלה, פחדים, ואפילו סתם הפוגה או שעשוע שמאפשר להם להעביר את הזמן בין הטיפולים. צריך הסחת דעת מהמצב הלא פשוט".

ד"ר הורוביץ
"בשנים האחרונות אנחנו שואלים את עצמנו איך אנחנו יכולים לטפל לא רק במחלה' אלא גם באדם?". ד"ר הורוביץ

חולים רבים מתגייסים לפעילות הזאת ונפתחים - אלה שנפתחים מרשים לעצמם להיפתח והם מצליחים לקבל ערך מוסף רב מהסדנה. "כשאתה מצלם את עצמך, ועוד בתקופת מחלה, זה יוצר אלמנט מאוד חזק ומאפשר לנו הצצה פנימית לעולמו של החולה" הוא מוסיף.

והנה מה שדרור מדמן, בן 64, וסבא ל-5 נכדים, אומר: "לפני שמונה שנים פנו אלינו כחולים במחלקה להצטרף לסדנת צילום ציור ומשחק, השתתפתי בכל הסדנאות. אז הבאנו מצלמות מהבית, היום משתמשים כבר בטלפונים הניידים. מסדנת הציור המשכתי לצייר ועד היום אני מצייר וגם מוכר ציורים. מאז שהחלמתי אני מקדיש את עצמי רק לקהילה. זה כל כך חשוב לחולים, מאחד אותם, מלמד אותם ואני מאוד מקווה שהסדנאות האלה ימשיכו עוד הרבה שנים".

ד"ר רוביו מסורוקה
"הם מוציאים החוצה דברים, מצוקות, ביחס לעצמם". ד"ר רוביו

תסתכל לי בעיניים

פרויקט "אני בתמונה" הוא חלק מ"רוש מושיטה יד", הפרויקט החברתי-בריאותי הגדול בישראל שמפעילה חברת התרופות רוש ישראל זה 13 שנים ברציפות ונועד לרומם את רוח החולים, לסייע להם בהתמודדות עם מחלתם, ולענות על צורכיהם מעבר לטיפול הרפואי. "רוש מושיטה יד" פועל בכל רחבי הארץ ומאפשר לחולים ולקרוביהם לקחת חלק במפגשים ובפעילויות המשחררות מתח ומשרות אווירה נעימה בזמן ההמתנה והטיפולים. עד כה, כ-300 אלף מטופלים ומלווים השתתפו בפעילויות וזכו למעט נחת, שלווה ושמחה.

>>  הדרך הנכונה להתמודד עם מחלה קשה מתחילה כאן