אם אתם מעשנים או אם עישנתם בעבר והפסקתם, אם לאחרונה השיעול מציק, הנשימה קצת חורקת ומצפצפת, או שנדמה שצריך להתאמץ כדי להכניס אוויר, יכול להיות שהריאות מנסות לומר משהו. או שאולי, הן מנסות לרמוז לכם, לאו דווקא בעדינות, שתתחילו להקשיב להן, בפרט אם אין לכם חום, כאבים ותחושה כללית רעה, בדיקת הקורונה שלילית וזו לא שפעת או וירוס טורדני אחר. 

"עישון עלול לגרום למחלות קשות שעלולות להיות מסוכנות, ואפילו לגרום למוות", מזהיר ד"ר דרור רוזנגרטן, סגן מנהל המערך לרפואת ריאות, במרכז הרפואי רבין. COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, ) שנקראת בעברית מחלת ריאות חסימתית כרונית, היא מחלה שפוגעת בכ-20% מהמעשנים. בישראל חיים כיום כ-400,000 חולים במחלה, שרובם אפילו לא מודעים למחלתם. אצל רבים מהחולים ב-COPD מדובר במחלה קלה שתסמיניה קלים או שאינם מתבטאים. לכן, ניתן להבחין בביטויי המחלה - חסימה של דרכי האוויר, רק בבדיקות של תפקודי ריאה.

ד"ר רוזנגרטן: "אצל החולים שאינם מודעים למחלתם וממשיכים לעשן, תפקודי הריאות כמובן ממשיכים לרדת. הם עלולים להרגיש קשיי נשימה, שיעול וליחה, דלקות ואירועים חוזרים של החמרה במחלה. כל החמרה מבטאת ירידה בתפקוד הריאות, ויכולה להגיע עד למצב קשה שמחייב שימוש בבלון חמצן".

ישנן סיבות נוספות ל-COPD מלבד עישון?  

"במקרים נדירים המחלה יכולה להיגרם בגלל חוסר של אנזים מסוים, שיש לו תפקיד בטיפול בדלקות שנוצרות בריאות. החוסר של האנזים גורם לכך שכל חשיפה לעישון או לזיהום אוויר, מדרדרת את תפקודי הריאות, אבל, הסיבה העיקרית היא העישון. נדיר שאנשים חולים בגלל זיהום אוויר בלבד".

איזו מחלת ריאות עלולה לפקוד לא מעשנים?

"בשנים האחרונות אנחנו נתקלים במחלה בשם סיליקוזיס, שנגרמת בגלל חשיפה לשיש בקרב עובדי התעשייה. אנשים שנושמים אבק מזיק שנוצר במהלך חיתוך שיש טבעי או מלאכותי. אמנם ישנם אמצעי הגנה משמעותיים שצריך לנקוט בעבודה כזו, אלא שישנן חברות קטנות בתעשייה שמקפידות פחות על הכללים. כ-5% אחוז מקרב הנזקקים להשתלת ריאה, שמבוצעת בישראל מאז שנת 2006, הם חולי סיליקוזיס", אומר ד"ר רוזנגרטן.

מה לגבי אזבסט?

"הסיכון הוא בחשיפה לסיבי אזבסט, בחיתוך או בעבודה במבנה שיש בו אזבסט שבור. זו פגיעה שתתבטא שנים רבות לאחר החשיפה, וכיום כבר כמעט שאין מקרים כאלה, כי השימוש באזבסט אינו חוקי. הסכנה איננה מידית, והביטוי שלה היא בעיקר בדלקות חוזרות או בסרטן ריאות. גם חשיפה לסוגים שונים של דלק וגז ראדון עלולה לגרום לסרטן ריאות, אבל מדובר במקרים מועטים. מרבית החולים בסרטן ריאה הם מעשנים". 

עישון הוא הגורם מספר אחד לסרטן ריאות

סרטן ריאות הוא מחלה קטלנית, ונחשב לגורם התמותה מספר אחד מכל סוגי הסרטן. "בישראל מתגלים מדי שנה כ-2500-3000 חולים בסרטן ריאות, כאשר מחציתם עלולים למות מן המחלה. 90% מחולי סרטן ריאות הם מעשנים, שנמצאים בסיכון של פי 20 לחלות במחלה על פני לא מעשנים. חשוב להדגיש כי הימנעות וגמילה מעישון, מפחיתים את הסיכון באופן משמעותי. לאחר 15 שנות הימנעות מעישון, רמת הסיכון לחלות בסרטן ריאות שווה לזו של מי שלא עישן מעולם", מדגיש ד"ר רוזנגרטן.

סרטן ריאה (צילום: shutterstock by silent_1)
90% מחולי סרטן ריאות הם מעשנים, שנמצאים בסיכון של פי 20 לחלות במחלה | צילום: shutterstock by silent_1

אמנם גם לא מעשנים עלולים לחלות בסרטן ריאות, מדגיש ד"ר רוזנגרטן, אולם מדובר בסוג אחר של מחלה. "בכל מקרה, מה שקובע את חומרת המחלה אינו סוג המחלה, אלא השלב בו התגלתה. הסימנים לסרטן ריאות מופיעים בשלב מאוחר של המחלה, בהם שיעול ממושך, שיעול עם הפרשה דמית, קשיי נשימה וכאבים בחזה. כשאלה מופיעים – זו בדרך כלל כבר מחלה מתקדמת.

"בשנים האחרונות יש לנו כלי חדש לאבחון סרטן ריאות בשלביו המוקדמים: CT בקרינה נמוכה, שמאפשר לנו גילוי מוקדם, לא כמו עם סרטן המעי הגס או סרטן השד, אלא שיש להם תוכנית לאומית לגילוי מוקדם שמאפשרת לכל אחד ואחת לגשת לבדיקה. זו בדיקה שיש לבצע באופן פרטי, באמצעות הביטוחים שונים. הבדיקה הזו מבוצעת אצלנו במרכז הרפואי רבין, מגלה גידולים קטנים מאד, 4-5 מילימטר, ויכולה להציל את החיים. ככל שסרטן ריאות מתגלה בשלב מוקדם יותר, סיכויי ההישרדות מן המחלה עולים. יש כיום הרבה מאד טיפולים אונקולוגיים שמאפשרים לחיות בצד המחלה, כפי שחיים עם מחלה כרונית. לכן, הבדיקה מומלצת למעשנים ולמי שעשנו בעבר מגיל 55 ועד 74, אחת לשנה".

עד כמה עישון פאסיבי גורם לסרטן הריאות או למחלת ריאות אחרת?

"יש ויכוח על מידת הסיכון בעישון פאסיבי, בספרות הרפואית. אבל אין ספק כי עישון פאסיבי מסוכן פחות מעישון. מבחינת COPD ככל שאדם יפסיק לעשן מוקדם יותר, ההחמרה במחלה תתמתן. חשוב להדגיש, כי מבחינה תפקודית אי אפשר להפחית את הנזק שנגרם לריאות, אבל אפשר לעצור את התקדמות המחלה. אם המחלה נעצרה כשהריאות במצב של 80% תפקוד – אפשר לחיות חיים מלאים ובריאים. לכן, אנחנו משקיעים מאמץ לגרום לאנשים להפסיק לעשן. למעשנים אני ממליץ להגיע לקופות החולים ולבצע בדיקה של תפקודי ריאות. ניתן לטפל ב-COPD באמצעות משאפים אבל הכי חשוב זה להפסיק לעשן", מסיים ד"ר רוזנגרטן.

 

 מוגש כשירות לציבור בחסות חברת בורינגר אינגלהיים ישראל בע"מ

עמותת חו"ף >>