אחד מכל חמישה עד עשרה תינוקות עשוי לפתח הֵמָנגיוֹמָה – כתם אדום שיכול להופיע בכל אזור בגוף, עם הלידה או בסמוך לה. המנגיומה היא גידול שפיר של כלי דם – שמתפתחים בקצב ובהיקף מוגזם במקום מסויים. לרוב, ההמנגיומה שהחלה כנגע קטן אדום, הולכת וגדלה ומספר שבועות לאחר הלידה מתחילה לבלוט מעל פני העור. בסוג אחר, נדיר יותר של המנגיומה, הנגע קיים כבר בלידה בגודלו המרבי ויכול לסגת או להישאר כמו שהוא.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המנגיומות נפוצות יותר בקרב בנות (פי שלוש יותר מבנים), והן שכיחות יותר בקרב פגים, תינוקות עם משקל לידה נמוך וכן בהריון בגיל מתקדם.

מה הם מאפיני ההמנגיומה?

הצורה השכיחה ביותר היא של המנגיומה שטחית, נגע אדום בוהק, המורם מעט מהעור. בלידה או בסמוך לה ניתן לראות בחלק מהמקרים את הנגע האופייני ובחלק מהמקרים נראה נגע מקדים בצורת כלי דם מרובים, התבהרות של העור או מעיין סימני חבלה ורק מאוחר יותר נראה את היווצרות הנגע האופייני. צורה נוספת היא המנגיומה עמוקה, נגע הנראה כבליטה תת עורית, בצבע כחול בהיר. תיתכן גם הופעה של נגע משולב בעל מרכיב שטחי ומרכיב עמוק.

לרוב הממנגיומות יהיו בודדות אך לעיתים תיתכן הופעת מספר המנגיומות באותו ילד. בחלק קטן יותר של המקרים תיתכן הימצאות המנגיומה גם באברים פנימיים כגון בכבד או בדרכי הנשימה.

מהו מהלך ההתפתחות של ההמנגיומה?

ההמנגיומות מאופיינות בשלב צמיחה מהיר הנמשך עד לגיל 4 חודשים, לאחריו ההמנגיומה יכולה להמשיך לגדול, אם כי בצורה איטית יותר עד לגיל שנה. להמנגיומות השטחיות  משך גדילה קצר יותר מאשר להמנגיומות העמוקות. בתום תקופה בה לא ניתן לראות שינוי מהותי בהמנגיומה מתחיל שלב הנסיגה בו הנגע הופך דהוי, כחול-אפור עד שמגיע לצבע העור ונפחו הולך וקטן. שלב הנסיגה  יכול להמשך מספר שנים כאשר בחלק מהמקרים יוותר נגע שארתי בצורה של המנגיומה שלא נסוגה בשלמות או בצורת עור עודף בעל מרקם שונה מהסביבה. 

על-פי רוב, הופעתה של ההמנגיומה אינה מסוכנת: היא עצמה אינה כואבת, ובמרבית המקרים היקפה מצטמצם עם הזמן עד שהיא נעלמת כליל, בדרך כלל עד גיל 5-7. אולם, יש מספר סיבות טובות לטפל בבעיה ברגע שמזהים אותה, ולא להמתין עד שתחלוף בעצמה. המנגיומה הנמצאת באזורים בעייתיים כגון אזור גלגל העין או מערכת הנשימה, יכולה לגרום להפרעה תפקודית וסכנה לאיבר.

יתכנו גם סיבוכים הנובעים מהימצאות ההמנגיומה כגון התכייבות הגורמת לכאבים עזים והנרפאת באיטיות, דמם מהמהנגיומה ופגיעה באיברים פנימיים בהם קיימת המנגיומה.

המנגיומה לפני ואחרי טיפול (צילום: Shutterstock)
לפני ואחרי טיפול. ההבדל ניכר | צילום: Shutterstock

לעיתים נדירות ההמנגיומה הינה חלק מהתסמינים של מצב המשלב פגיעה במספר מערכות, למשל המנגיומה גדולה באזור הפנים או באזור עמוד השדרה,היכולה להיות קשורה להפרעות לבביות, עיניות, בעיות של מערכת העצבים ובעיות מבניות.  אין לזלזל גם בהפרעה האסטטית היכולה להיגרם מההמנגיומה.

מה מביא להיווצרותן של המנגיומות?

הסיבה המדויקת להופעת המנגיומות אינה ידועה עדיין במלואה. לא ברור. הליך היוצרות ההמנגיומה קשור  בבניה מחדש של כלי דם מתוך כלי דם קיימים. יתכן כי פגיעה במהלך גדילת כלי-דם בתקופה העוברית או חוסר השלמה של התבגרות כלי-הדם העובריים, קשורה להיווצרות ההמנגיומות.

מהם דרכי הטיפול בהמנגיומה?

עד לפני מספר שנים, הטיפול העיקרי בהמנגיומות של יילודים היה באמצעות סטרואידים, טיפולי לייזר ובמקרים קיצוניים – התערבות כירורגית. אלא שלכל אחת מהפעולות הללו היו תופעות לוואי בלתי-מבוטלות, כך שבכל מקרה ומקרה היה צורך להעריך את התועלת של הפעולה אל מול המחיר וההשלכות שלה. כל זה השתנה בשנת 2008, כשהתגלה – לגמרי במקרה – שתרופה בשם פרופרנולול (שם גנרי), שבכלל מיועדת להורדת לחץ דם במבוגרים, יעילה מאוד בטיפול בהמנגיומות. הדבר התגלה כאשר רופאים בצרפת טיפלו בבעיית לחץ דם בילד שסבל גם מהמנגיומה. באופן מפתיע, התרופה הביאה לשיפור משמעותי ומהיר של ההמנגיומה – ללא תופעות הלוואי הקשות שאפיינו את אמצעי הטיפול האחרים בנגע.

הדרך שבה התרופה נלחמת בהמנגיומות לא ברורה לנו לחלוטין, וככל הנראה הדבר קשור בכיווץ כלי דם, כמו גם בפעילות לעיכוב יצירת חלבון שמזרז צמיחת כלי דם. אולם, אין ספק לגבי היעילות של התרופה: במרבית המקרים, כבר למחרת תחילת הטיפול ניתן לראות צמצום משמעותי בגודל ההמנגיומה. לעיתים התגובה איטית יותר, אבל ברוב המקרים בתוך שנה הנגע נעלם לחלוטין. במקרים קשים יותר, נדרש טיפול משולב של כירורג פלסטי, רופא אף אוזן גרון ורדיולוגיה פולשנית.

עד כה טופלו אלפי ילדים בתרופה בהצלחה מרשימה, תוך הופעת מספר קטן ביותר של תופעות לוואי, השכיחה שבהן הינה הפרעות שינה; תופעות לוואי נדירות יותר הן האטה בקצב הלב, ירידה בלחץ הדם וירידה ברמות הסוכר בגוף. לאור זאת יש לבצע מספר בדיקות פשוטות טרם התחלת הטיפול ובמהלכו.
  
במקרים קלים יותר, ניתנת התרופה גם כג'ל למריחה מקומית, ללא תופעות לוואי למעט גירוי קל, נדיר, של העור.
להורים, באופן טבעי, יש חששות סביב מתן תרופות לתינוק שזה אך נולד. יחד עם זאת, חשוב להדגיש  שהטיפול, אשר יהיה יעיל יותר עד כמה שנתחיל אותו מוקדם יותר, צפוי לזרז את היעלמות ההמנגיומה, באופן שיכול לחסוך סיבוכים רפואיים ופגם אסתטי בולט, שעלול להישאר זמן רב אם לא יטופל.

הכותב הוא מומחה לרפואת עור בבית החולים דנה, המרכז הרפואי איכילוב