פרק חדש בסדרה האינטרנטית "הרגע הזה" – העוסקת במחלות ומצבים משני חיים ומנסה לשפוך אור על אורח חיים מותאם לחולים במחלות אלה ובני משפחותיהם.

 

סרטן צוואר הרחם הכה בשרית חייט בתקופה הרגישה והלא צפויה מכולן. "כשהייתי בהריון השני שלי, לפני כשנה וחצי, סבלתי מדימומים לאורך כל השליש הראשון. הרופא לקח ביופסיה. אחרי שבועיים הוא זימן אותי, הסביר לי שמדובר בגידול סרטני והפנה אותי למעקב אצל אונקולוג".

שרית, אם לשניים ונשואה באושר מספרת למצלמה את סיפורה הכואב שהסתיים בטוב. לעומתה, אבישי זולוטניק, גם הוא אב לשניים, מייצג את הפן הטראגי ביותר של המחלה. אשתו דנית חלתה ולא שרדה את המחלה. "אני ודנית היינו ביחד 12 שנים וגידלנו שני ילדים קטנים. טיילנו הרבה, נסענו לחו"ל, בילינו המון ביחד – תא משפחתי כמו שכתוב בספרים", הוא משתף ונזכר ברגע בו נחתה הבשורה המרה על המשפחה המושלמת. "דנית הלכה לרופא נשים כדי להוציא את ההתקן התוך רחמי, בשביל שנוכל להתחיל לעבוד על הילד השלישי. במהלך הוצאת ההתקן הרופא זיהה דימום והציע לה ללכת לבדוק את זה. לא התרגשנו יותר מדי, חשבנו שזה משהו שקורה, אבל התחלנו בדיקות ולאחר כמה שבועות בישרו לנו שזה סרטן צוואר הרחם".

לצפייה בפרקים נוספים לחצו כאן >>

את מחלת הסרטן של שרית ודנית, ייתכן ו אפשר היה למנוע. על פי מידע שהתקבל ממשרד הבריאות, מדי שנה מאובחנות בישראל כ- 180 נשים עם סרטן צוואר הרחם, רובן בשנות ה 30-40 לחייהן, וכ-80 מהן מתות מהמחלה. "הגורם להתהוות סרטן צוואר הרחם הוא וירוס הפפילומה– אחד השכיחים בעולם, שנפגעים ממנו במידה שווה גם גברים וגם נשים, ואנחנו למעשה נחשפים אליו בשנים הראשונות לקיום יחסי מין", מסבירה פרופסור טליה לוי, מנהלת היחידה לגניקולוגיה אונקולוגית במרכז הרפואי וולפסון. "רוב הנשים שנדבקות בווירוס הפפילומה לא חולות בשום דבר, אצל רובן הוא גם ייעלם מעצמו בדרך כלל אחרי תקופה של שמונה חודשים עד שנתיים. כאשר יש התפתחות של סרטן, יופיעו תסמינים כגון דימום לא סדיר, כאבים בנרתיק ובבטן התחתונה והפרשות לא תקינות".

משרד הבריאות ממליץ להתחסן כנגד זני וירוס הפפילומה. חיסון ה-HPV ניתן בחינם לתלמידים, בנות ובנים בכיתה ח במסגרת חיסוני התלמיד בבית הספר. החיסון מומלץ לגילאי 9-25, לבנות ולבנים' וזאת כיוון שזנים מסוימים עלולים, גם מספר שנים לאחר ההדבקה, לגרום לסוגים שונים של סרטן: סרטן צוואר הרחם, סרטן הפות והנרתיק בנשים, סרטן הפין בגברים, וסרטן של הפה והלוע בגברים ונשים. מחקרים הראו שהחיסון מונע את התהוות המחלה בקרוב למאה אחוזים. כמו כן, משרד הבריאות ממליץ לנשים לבצע בדיקת PAP כל 3 שנים, החל מגיל 25 ועד גיל 65, כדי לאתר נגעים טרום סרטניים ולטפל בהם מבעוד מועד. מידע נוסף לגבי החיסון נגד זני וירוס הפפילומה באתר משרד הבריאות.

*יוצרת ועורכת הסדרה -  עדי ציבלין בר – עוז. מפיקה - רננה לוי. צלם - אלי סטרול.