מאז ומתמיד היה השיער הנשי סמל ליופי ונשיות. נשים שסובלות מהתדלדלות שיער לרוב מוטרדות מכך מאוד, ובאופן טבעי – גם לא מרבות לדבר על כך. מחקרים בארה"ב, בבריטניה ובאוסטרליה מצאו שכ- 10%–15% נשים בשנות ה 30 לחייהן סובלות מהידלדלות שיער, וכ 30%–50% סובלות מכך בשנות ה – 60 לחייהן. לפני כמה חודשים חשפה השחקנית ג'יידה פינקט־סמית' באומץ לב כי היא סובלת ממחלה שגורמת לה התקרחות - אלופאציה אראטה. אולם למרות החשיפה הנקודתית בתעשיית הזוהר, התקרחות נשית נותרה אחת הבעיות המטרידות והכי פחות מדוברות בתחום הרפואה.

בניגוד לגברים שלעיתים בוחרים לבצע השתלת שיער, נשים לרוב סולדות מהרעיון, ולו בשל העובדה הפשוטה שהפרוצדורה כרוכה בגילוח כל שערות הראש. למעשה, האיגוד האמריקאי לאובדן שיער הגדיר את הבעיה אצל נשים כ"מצב רציני ומשנה חיים" הפוגע בדימוי העצמי ובמצב הרגשי העלול לגרום לנזק פסיכולוגי של ממש. 

מה גורם להתקרחות נשית?

ד"ר ערן אלנבוגן, רופא עור מומחה ב"כללית אסתטיקה":  "בגדול, יש שתי קבוצות שמאופיינת בהתקרחות - התקרחות בצלקת, והתקרחות ללא צלקת. התקרחות שאיינה בצלקת נקראת "התקרחות בתבנית נשית". בניגוד להתקרחות בתבנית גברית שמאופיינת במפרצים בשיער, תבנית נשית מתאפיינת בדלדול בנקודה הכי גבוהה של הקרקפת".

דוקטור להבית אקרמן מומחית לרפואת עור: "דילול שיער אצל גברים נחשב יותר שכיח, כי זה מגיע בגיל יותר צעיר, וברמה של קרחות, בעוד שאצל נשים זה קורה פחות, אבל עדין מדובר בתופעה מאד שכיחה. אצל נשים זה קורה בדרך כלל לקראת גיל המעבר, כשיש ירידה בהורמונים, זה בעיקר דילול ולא בקרחות של ממש. דילול שיער אחרי לידה למשל יכול להיות מאד מפחיד אבל זה לוקח לו שנה או שנתיים עד שהוא חוזר לעצמו".

השתלת שיער קונבנציונלאית לנשים - במה זה כרוך?

אפרת (שם בדוי) בת 60, שחלתה בסרטן ושיערה נשר בעקבות טיפולי כימותרפיה, בחרה בהשתלת השיער הקונבנציונלית בטורקיה. "עברתי כימותרפיה ב-2013 וכבר אז נשארו קרחות בצד הקדמי של הראש, אבל זה לא היה נורא", היא מספרת, "בסבוב הכימותרפי הנוכחי הקרחת בצד הקדמי כבר ממש הפריעה לי. לא הרגשתי נעים לצאת לרחוב, והחלטתי לעשות את זה ולנסוע לטורקיה. לא גילחו אותי בכלל, זאת שיטה שכבר לא עושים אותה לנשים. בשיטה החדשה לקחו זקיקים של שיער בריא והשתילו לי. זה לקח כשש או שבע שעות כי היו לי הרבה קרחות. התהליך עצמו כרוך בקצת כאבים ודקירות, אבל לא כאבים דרמטיים. אני כבר מרגישה בהבדל, השיער צמח ואני מרגישה נהדר. כשהוא יגדל אוכל לעשות הכל - צבע, פן וכל מה שארצה". 

שועה דניאל אורלי עוז שמואל', הבעלים של חברת DO Global Asthetics מסביר כי בשיטה החדשה נשים אינן צריכות לגלח את הראש כולו. "אצל נשים הקו העליון של השיער בנוי אחרת ובדרך כלל היא זקוקה לפחות זקיקים מגבר. נשים פחות עושות השתלות גם בגלל הסטיגמה שנשארה מהשיטה הקודמת. ההצלחה אצל גברים ונשים היא זהה והמחיר נע בין 2000-2500 דולר".

הבשורה הגדולה 

גם בתחום ההתקרחות, המדע השאיר את הנשים מאחור ומעט מאוד טיפולים מותאמים לנשים. "יש טיפולים מקומיים כמו ספריי מינוקסידיל, שמגיע גם בכדורים. או תרופות אחרות וגם טיפולי PRP - זהו טיפול שבו מזריקים לעור הפנים או הקרקפת פלסמה שהופקה מדמו של המטופל עצמו, לאחר שבודדו ממנו טסיות (טרומבוציטים)", מסביר ד"ר אלנבוגן. "בעבר חשבו שהתקרחות בתבנית נשית, קשורה לגנטיקה ולהורמונים מסוימים, אבל נכון למחקרים שיצאו לפני חודש אין שום קשר גנטי או הורמונלי להתקרחות הזאת".

בניגוד להשתלה, Hairstetics הוא טיפול חדש שמוגדר כהזרקה, אבל למעשה משתילים בקרקפת שערות סינתטיות שמגיעות בצבעים שונים. השערה צריכה להיות מעוגנת בקרקפת, בקצה כל חוט שערה נמצא “עוגן” מיניאטורי העשוי מניטינול – אותו החומר ממנו מייצרים סטנטים לניתוחי לב. בקצה כל שתל מעוגנות שערות סינתטיות, כל שערה היא חוט הדומה בהרכבו לחוט התפירה הרפואי המשמש לתפרים בניתוחים כירורגיים. הן מקבלות צבע בשיטה טכנולוגית מתקדמת כדי שהגוף לא יגיב לרכיב הצבע בשערה. הן מגיעות יחסית ארוכות באורך של כ- 50 ס"מ הן יכולות להיות או חלקות או מסולסלות".

"הרבה מאד טיפולים שמתאימים לגברים פחות מתאימים לנשים. למשל: התרופות שמאושרות רק לגברים בגלל ההורמונים, גם השתלת שיער שנפוצה מאד אצל גברים קצת פחות רלוונטית לנשים", מסבירה ד"ר אקרמן. את השתלת השיער הסינתטי אני בדרך כלל מציעה אחרי שניסיתי את כל השאר. הסיבה היא שזה טיפול פולשני, וגם כי הוא יקר. אבל השורה התחתונה היא שבעיני זאת מהפכה, ובעיקר בשורה לנשים. בניגוד להשתלת שיער שמבוצעת אצל גברים ולרוב דורשת גילוח, בהשתלת שיער סינתטי, את מגיעה לקליניקה ויוצאת עם שיער, גם אין צורך בהמתנה עד שהשיער ישוב לצמוח. 

יש פה שתל אנטומי בגודל זקיק שיערה, הגוף לא דוחה אותו והוא נשזר בתוך השיער שלך. אפילו ספרים לא ידעו להבחין בהבדל. יש כמה צבעים חוץ משיער לבן. אין עדין צבע שיער שיבה. אותו אדם שפיתח את הסטנטים ללב שכבר ידוע שהגוף לא דוחה אותם, פיתח גם את השתלים המיקרוסקופים האלה. השיער מגיע בתוך מחסנית עושים הרדמה מקומית, ותוך חצי שעה 40 דקות זה נגמר. שישה שבועות לפני, עושים ניסיון. משתילים 50 שיערות בודקים שהגוף לא דוחה ואפשר לעשות את כל ההשתלה, שזה בין 400 ל-1000 שערות. השיער משתלב בצורה הומוגנית בשיער הטבעי ולא פוגע בו. כמו כן ניתן לבצע פעולות כמו צבע או פן ללא חשש".

כמה זמן זה מחזיק?
"בין שלוש לחמש שנים. בדרך כלל כל שנה נושרות 10% מהשערות הסינתטיות, השיער שלנו אמנם ממשיך לנשור אבל הוא גם צומח. יש שלב שבו הנשירה נשארת סטטית. יש איזון בין הנשירה לצמיחה".

יעיל אבל לא זול

השיטה כאמור אינה זולה - מדובר בהשקעה של כ-25,000 שקל, שהיא לא חד פעמית, אבל עבור לא מעט נשים זה הפתרון האולטימטיבי. שוחחנו עם שתיים שעשו את זה. גלית, בת 36, וענת בת 63 (השמות המלאים שמורים במערכת).

"לפני חודשיים עשיתי ניסיון עם מספר מועט של שיערות", מספרת גלית שאובחנה לפני כשש שנים עם סרטן שד ועברה טיפול כימותרפי. "אחרי הטיפול, השיער אומנם צמח אבל סבלתי מקרחות בעיקר בקדמת הראש. כיום אני נוטלת תרופה ביולוגית וטיפול אנטי הורמונלי שגם גורמים לנשירת שיער מסיבית. הטיפול ממש שינה לי את השיער בינתיים. התהליך כלל ניסיון של השתלה של קבוצת שיער קטנה ואז ההשתלה עצמה. אני מרגישה נפלא, קשה לתאר כמה זה תרם לביטחון העצמי שלי".

ענת, עברה את ההשתלה כבר פעמיים, פעם אחת ב - 2019 ואחר כך שוב לצורך השלמות ב- 2021. "יש לי שיער דליל מגיל 50 וזה מאד הפריע לי. ניסיתי כל מיני פתרונות כמו שזירה או השתלה. מצא חן בעיני שבטיפול הזה רואים את התוצאה באופן מידי, וגם זה מחזיק מעמד בין שנתיים לשלוש ושזה לא עולה יותר משזירה או ניתוח השתלה. בנוסף, הטיפול לא כואב לא מצריך הרדמה מלאה או אשפוז. כל מה שהייתי צריכה לעשות זה לשים משחה אנטיביוטית, לא לחפוף את השיער כמה ימים, לא לעשות צבע שבועיים - וזהו. השיער נראה טבעי לחלוטין. אני מגיעה לספר שלי כדי שיישר לי את התספורת, עושה פן בעדינות, אבל לא עושה דברים שיסכנו את השיער. לא נכנסת לסאונה לא קופצת ראש לים המלח, אבל אלה דברים שגם לא עשיתי קודם".

"זוהי פרוצדורה לא זולה", מסכמת ד"ר אקרמן, "אולם היא מספקת מענה לאוכלוסייה גדולה של מטופלות. עם זאת, חשוב לזכור שיש לא מעט גורמים לנשירת שיער: מחלות, מחלות עור, תרופות חוסר ברזל, בעיה בבלוטת התריס והפרעות הורמונליות אחרות. האבחון על ידי רופא עור הוא מאד חשוב. חשוב להביא בחשבון שאם הנשירה היא בגלל בעיה מסוימת כמו מחסור בברזל או בעיה בתפקוד בלוטת התריס - כל עוד לא נפתור את הבעיה, הנשירה תמשך".