קצת עלינו

האב גילי בן 43, עובד כקבלן בניין עצמאי. חיה, בת 40, מורה ללשון בתיכון בכפר נוער. הם חיים בשכונת עין הים בחיפה ובמקור מנצרת עילית. הילדים שלהם הם מאי, בת  14, עילי, בן 10 והתינוקת יהלי בת 7 חודשים.

לבני הבית אין נורמות תזונה מסודרות, מאוזנות ותקינות. הבעיה המשמעותית היא שהילדים רגילים לאכול ממתקים מגיל צעיר. לגילי, אב המשפחה, אין סדר יום קבוע, לכן הוא יכול לא לאכול כל היום, ובלילה לאכול ארוחת שחיתות. בנוסף, הבן עילי לא מוכן לאכול פירות וירקות. האם עשתה ניסיון ולא קנתה ממתקים, אך התגובה בבית הייתה של כעס. הרגלי שתייה של המשפחה הם לרוב רק שתייה ממותקת. "ויתרנו מזמן על הרגלי תזונה נכונים", אומרת חיה. כרגע, שני ההורים מרגישים שהם זקוקים לשינוי מהותי.

רוצים להתפנק עם כול המשפחה בחופשה על חשבוננו?

אורח חיים

1.  האם מתקיימת ארוחה משפחתית פעם ביום? במהלך השבוע כל אחד אוכל בזמן אחר כי כל אחד מגיע בזמן אחר, ובערב, אין ישיבה משותפת באופן עקבי, כל אחד אוכל והולך במקרה הטוב. במקרה הפחות טוב הם אוכלים מול הטלוויזיה. רק ביום שישי ושבת כולנו יושבים יחד.

2.  האם כל אחד מבני המשפחה עושה פעילות גופנית? בעיקרון לא. מאי הבת הגדולה עשתה ספורט בעבר והורידה מהר מדי במשקל לכן הפסיקה עם זה. חיה הייתה מנויה לחדר כושר, ועשתה אירובי וריצות לפני ההריון אבל לא חזרה מאז הלידה, משום שהיה לה קשה לחזור, היא בונה על התכנית שתדרבן אותה לחזור לספורט. גילי הבעל לא עושה ספורט בכלל, הוא תמיד מתכנן לרדת לחדר הכושר שבבניין אבל זה לא באמת קורה אף פעם.    

3.  האם אוכלים ליד הטלוויזיה? הילדים כל הזמן מול הטלוויזיה, כשקוראים להם למטבח לאכול הם לא מוכנים, הם אוכלים יותר על הספה מאשר על שולחן האוכל. חיה לא אוכלת מול הטלוויזיה, אלא במטבח והילדים בסלון, וגם גילי אוכל עם הילדים מול הטלוויזיה.

4.  האם אוכלים מול מסך? הילדים אוכלים מול הנייד תוך כדי משחק באייפון, והבת לוקחת את הצלחת לפעמים ונעלמת לחדר, ואוכלת מול המחשב או הנייד. 

6.  האם אוכלים אוכן מוכן? כן. תמיד יש במקרר אוכל מוכן כמו נקניקיות, המבורגרים, שניצלים מוכנים. עילי לא אוהב אוכל מבושל, ואוכל רק את זה. בנוסף, יש גם פיצות במקפיא, שפע של ממתקים בארון וחבילות ענקיות של קרמבואים. גילי למשל יכול לרדת על 5 קרמבואים ביום והבן על עוד 4 לפחות.

לחיות בריא
רוצים שהילדים ילמדו לאכול בריא
 

7. מה הייתם רוצים לשנות בהרגלי האכילה שלכם? שהילדים, וגילי בעיקר, ילמדו לאכול אוכל בריא, שגילי יבין שאפשר לקחת אוכל לעבודה. למשל, אם הוא ייקח כריך לחם קל לעבודה, הוא לא יגיע לאכול ג'אנק במהלך היום. שיאכלו דברים נכונים. גילי עלה 8 קילו בשנה האחרונה, והתזונה הלקויה שלו משפיעה לו על הבריאות. הוא בנסיעות כל היום ולפעמים הוא שוכח לאכול ולשתות כל היום ומגיע הביתה עייף ותשוש. הילדים כל היום אוכלים שטויות, כל אחד אוכל משהו אחר בזמן אחר, וללמוד לשבת יחד בערב. גם לגבי פעילות גופנית, יש מודעות לזה אבל אף אחד לא מגיע לזה.

8.   האם יש פעילות גופנית משותפת? אנחנו גרים על הים אז משתדלים לרכוב על אופנים (גילי רוכב לפעמים ממכמורת ועד עין הים) או הליכה בים עד מכמורת בשבתות. זה קורה כשנעים – נגיד פעמיים בחודש.

9.   כמה שעות אתם מול המחשב ביום? מאי הבת חוזרת מבית הספר ישר למחשב עד השינה או עד שאנחנו עוצרים אותה. היא לומדת מול הטלוויזיה. זמן מסכים לפחות 6 שעות אחה"צ. גם עילי הבן מעביר 6 שעות מול הטלוויזיה או האייפון.

10.  האם לילדים יש סמרטפון – לכל אחד יש סמרטפון משלו.

11. האם בחדרי הילדים יש טלויזיה? מחשב? יש 3 לפטופים – אחד של העבודה של האם ושניים של הילדים שזזים בבית מחדר לחדר.

12. כמה שעות מול הטלויזיה – 6 שעות לכל ילד. כולל אייפון ולפ טוב.

13. האם נרדמים מול הטלוויזיה – לא נרדמים מול הטלוויזיה, כל אחד הולך לחדר שלו. בגלל זה הוצאנו את הטלוויזיה מהחדרים שלהם כדי שלא ירדמו מולה ושיהיה פיקוח מתי הם נרדמים.

14. ילדים – מה הייתם רוצים לשנות בהרגלי האכילה, בפעילות הגופנית שלהם? הבת קצת יותר מודעת מאשר הבן והבעל. היא אוכלת לחם שחור וקינואה, מבקשת אורז מלא, הם לא יגעו בזה. לה אני מבשלת אוכל בריא מדי פעם, כשאין היא לא תאכל ג'אנק, אלא ירקות ופירות, אבל כן תאכל ממתקים. בעלי הוא אלוף הממתקים - הוא הדוגמה הרעה של הילדים. "כשאני עושה אורז מלא הוא שואל מה את עושה את הזבל הזה". הבן בעייתי באוכל – אוכל רק שניצל, אורז לבן , ציפס, הוא אוהב לאכול רק ג'אנק – פיצות , המבורגרים, נקניקיות. 

15. האם אוכלים בחוץ? כן, אוכלים פעם בשבוע, עם הילדים וגם בלי הילדים, בד"כ דגים, בשר. "הילדים לא אוהבים מסעדות - בעיקר כי צריך לאכול בהם".

16. באיזו שעה ההורים מגיעים הביתה? חיה האם מגיעה בשעה ארבע וחצי וגילי בשש. עילי אוכל בביה"ס וגילינו לאחרונה שהוא לא אוכל שם בכלל כי יש שם פלפל או פפריקה או כל דבר אחר. ומאי אוכלת בבית אוכל שאני מכינה לפעמים – קציצות, בולונז, שניצלים, אורז מלא ולצדו אורז רגיל, ואוכל מוכן כשאני לא מספיקה לבשל. חיה אוכלת בביה"ס צהריים – אוכל שמביאה מהבית - מה שיש בבית. לפעמים סלט עם טונה.

17. אוכלים פירות? ירקות? רק חיה ומאי אוכלות. גילי ועילי לא נוגעים כמעט.

לחיות בריא
לבני הבית אין נורמות תזונה מסודרות

18. מצב הממתקים – יש ארון ממתקים שתמיד מלא. כדי שהבן יאכל משהו. במבה, ביסלי, מתוקים – אני מסבסדת את שטראוס ואוסם. "אם תסתכלו בחשבון הסופר תראו שחצי מהקניות הן ממתקים".

19.  כמה פעמים ביום אוכלים ממתקים? אין הגבלה, אין חוקיות, מתי שהם רוצים הם אוכלים. "הם יכולים לפתוח לבד את הארון ולאכול מתי שבא להם, משתדלת שלא לפני ארוחת ערב אבל לפעמים לפני ויש מאבקים מאוד קשים על זה".

20. מתי הולכים לישון? אין סדר גם בשינה. "משתדלת שיהיו בעשר במיטה אבל לפעמים הבן מגיע לעשר וחצי, לבת אני לא אומרת כנסי למיטה כי היא בת 14, אי אפשר לעמוד איתה עם שעון אבל איתו יש המון מאבקים, הוא מנסה למשוך המון. "לכל אחד יש חדר משלו ושם הם ישנים אבל הוא מושך – "אמא בא לי תה", "בא לי עוד משהו לאכול", מנסה לחזור לסלון כל הזמן, ובגלל שהוא לא אוכל ארוחת ערב מלאה הוא חותך את החביתה ומנגב עם החביתה את הגבינה ומשאיר את הלחם והירקות אז הוא לא שבע ורעב אחרי שעתיים. בסוף הוא יקום מהמיטה ויאכל איזה חטיף לפני השינה".

21.  מה שמים בכריך לבית הספר? מאי עושה לעצמה פרוסות עם גבינה לבנה ועגבניית שרי, ועילי אוכל בבוקר טוסטים וחביתות (הוא חייב לאכול בבוקר כי לוקח ריטלין) או פיתות עם זעתר. "במהלך היום הוא יהיה רעב רק בצהריים ולכן לא לוקח כריך לביהס כי הוא יחזיר. גם בביה"ס הוא לא ממש אוכל את מה שמגישים. אבל את הארוחה הגדולה הוא אוכל בבוקר".

22.  כמה  כוסות או בקבוקי מים שותים ביום? מאי שותה מים כל הזמן, היא לא שותה מוגז ולא ממותק, יש שישיות של מים מינרליים שאני קונה בשבילה ובשביל התינוקת.  עילי שותה מיצים בעיקר.

23. מה שותים? גילי מעדיף מוגז סודה אבל אם יהיה קולה או מיצים זה מנצח. הוא שותה מים אבל לא מסתובב עם בקבוקים. אני לא אוהבת מים אז בעיקר אני שותה קולה זירו. אני קונה מים אבל לא שותה. היו לי בעיות בהריון בגלל חוסר שתייה. הייתי מיובשת רוב הזמן , סבלתי מכאבי ראש , היו לי צירים מוקדמים, וקיבלתי עירויים במהלך ההיריון עצמו בגלל ההתייבשויות. אני מביאה בקבוק לביה"ס ואף פעם לא מסיימת אותו.

24. האם יש לכם מנוי לקאנטרי למכון כושר? ואם יש האם הולכים? לאם היה מנוי לחדר כושר אבל הפסיקה ללכת בתקופת ההריון וטרם חזרה. בנוסף, יש חדר כושר בביניין בו הם גרים, ובכפר הים (דקה מהבית) יש כפר נופש עם בריכות חדר כושר ומאמן אישי וספא.לדבריה, הם לא מנצלים כלום למרות שזה חופשי לגמרי ודקה מהבית, אף אחד לא מנצל.

המשימות:

1. להגביל את כמות החטיפים השבועית (3 מלוחים ו 2 מתוקים)

2. לאכול ארוחת ערב משפחתית אחת לשבוע - ללא מסכים 

3. לבשל ארוחה מזינה פעמיים בשבוע  (למשל סלמון ושעועית ירוקה)

4. להגביל את השתייה הממותקת לכוס אחת ביום , השאר מים בלבד

>> צפו בפרק - המשימה: לחיות בריא