עדיף לשתות מים על פני משקאות ממותקים, אבל את זה כולם יודעים, נכון? בתור אנשים שנוהגים לחטוא באיזו פחית או כוס שתייה מתוקה קרה פה ושם, התעקשנו להתעמק ולבדוק מה בעצם מכילים המשקאות ממותקים ומדוע זה עלול להיות בעל השפעה שלילית עלינו. ואם כבר שותים - אז אילו משקאות עדיפים וכמה מהם הגיוני לשתות? התוצאה, כצפוי, היא אותה תוצאה: עדיף תמיד לשתות מים ורק מים. אבל לפחות עכשיו אנחנו יודעים למה.

רוצים להתפנק עם כול המשפחה בחופשה על חשבוננו?

מעבר זריז על רשימות המרכיבים והערכים התזונתיים נותן תמונה אחידה פחות או יותר: המשקאות הממותקים מכל הסוגים מכילים מים וסוכר, חומרי טעם וריח, מווסתי חומציות - כמו חומצת מאכל זרחתית וציטראט, וחלקם הגדול מכיל גם חומרים מייצבים, חומרים משמרים, חומצות מאכל, צבעי מאכל ולפעמים גם רכז פירות וחתיכות פרי. מיץ תפוזים טבעי הוא המשקה היחיד שבדקנו שמכיל באמת רק 100 אחוז מיץ תפוזים, אבל למרבה האכזבה - גם הוא לא בריא כמו שהיינו רוצים לחשוב. עוד נגיע לשם.

 כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"אין לי שום דבר טוב להגיד על המשקאות האלה, מכל הסוגים", אומרת יועצת התזונה רחל גרנות. "כל מה שזה נותן - זה קלוריות, צבעי מאכל וחומרים תעשייתיים. זה הדבר הראשון שצריך להוריד כשעוברים לתזונה בריאה או עושים דיאטה, במיוחד אצל ילדים".  

בחלק מהמשקאות הקלים, מפרטת גרנות, יש כמות של כ-8 כפיות סוכר. הרבה יותר ממה שהיינו שוקלים להשתמש בהמתקת שתייה חמה למשל. אז איך שזה שאנחנו לא מרגישים שזה פשוט מתוק מדי? התשובה מתחלקת לשניים - קודם כל, מווסתי הטעם השונים שמכילים המשקאות הממותקים כשמם כן הם: מווסתים את המתיקות וגורמים לכך שלא נרגיש בה, ודבר שני - פשוט התרגלנו. "אנחנו מתרגלים לרמת הסוכר הגבוהה", מסבירה גרנות, "ואז דברים מתוקים פחות פשוט לא מספיק מתוקים עבורנו. לזה מתכוונים כשאומרים שזה ממכר - אין במשקאות האלה חומרים שמוגדרים כממכרים, אבל כשאנחנו מתרגלים לכמויות כאלה של סוכר, קשה לנו להפחית".

גם מיצים טבעיים זה לא להיט

גם מיצי פירות לא טבעיים (כמו מיץ ענבים או תפוזים שלא עשויים ממיץ סחוט בלבד) מכילים כמויות דומות של סוכר, צבעי מאכל שונים וחומרים אחרים. "מדובר פשוט בסוכרים וזהו", אומרת גרנות, "אנשים אולי נוטים להרגיש יותר טוב עם מיץ תפוזים - אבל זה רק עניין של הרגשה, שניהם גרועים באותה המידה. רכז הפירות שנמצא באחוזים מזעריים במיץ? זה כלום, זה חסר ערך מבחינה תזונתית".

מיץ תפוזים (צילום: MistikaS, Istock)
גם זה לא להיט - עדיף פרי | צילום: MistikaS, Istock

עוד ב-mako בריאות:
>> השתלות פין בקרוב יהיו ניתוח שגרתי
>> חסין כמו בסין: כך תעברו את החורף הבא
>> מדע החליטה: מה ההבדל בין תה שחור לתה ירוק?

המשקאות היחידים שקיבלו פידבקים חיובים, וגם הם בעירבון מוגבל, הם המשקאות השקופים, שלא מכילים צבעי מאכל. לפני שמתלהבים - הם מכילים הרבה סוכר וגם חומרים כימיים תעשייתיים אחרים, ובין כה רוב החברות משתמשות בצבעי מאכל שאינם מזיקים. "קרמל, גזר שחור ועוד - הם כולם מקור לצבעי מאכל טבעיים וזה לא מזיק שהם שם. הם לא נותנים לנו כלום אבל לא עושים נזק. לעומת זאת, יש צבעי מאכל שהם כן מזיקים כמו הטרטרזין שיצא מחוץ לחוק בארצות הברית אבל פה לא. נכון שרוב החברות כבר לא משתמשות בו, אבל כבר יצא שנתקלתי בטרטרזין בבקבוקי מיץ מפירמות זולות במיוחד. אז זה בהחלט משהו שכן שווה לבדוק, אם כבר קונים".

ומה עם כל שאר החומרים - חומצות המאכל השונות, מייצבים ומווסתי החומציות למיניהם? למרות שמות מרתיעים כמו 'חומצת מאכל זרחתית', גרנות טוענת שדווקא לא מדובר בחומרים מזיקים ושמה שאמור להרתיע אותנו ברשימה נמצא הרבה לפניהם - מים וסוכר: "ברגע שאנחנו רואים שזה מכיל מים כבר ברור לנו שמה שיש כאן זה לא רק מיץ של פרי".

אבל רגע לפני שאתם רצים להצטייד בבקבוק מיץ שהוא כן 100 אחוז טבעי, חשוב לדעת שאף על פי שאכן מדובר במשקה עדיף על פני משקאות ממותקים אחרים, לא צריך להגזים: "קודם כל גם במיץ תפוזים שאנחנו מכינים בבית יש הרבה סוכר. סוכר הוא סוכר - גם אם הוא מגיע מהפרי עצמו, לכן גם במיץ תפוזים טבעי יש הרבה קלוריות. אז מרוויחים קצת ויטמין C, אבל חשוב לדעת שהוויטמין הזה ממהר להתפרק  (גם ממיץ שמכינים בבית כמובן), ובאופן כללי, לא רק בתפוזים יש ויטמין C. בפלפל אדום, למשל, יש פי שלושה ויטמין C".

האם זה משתלם לכם?

בנוסף, מיץ תפוזים סחוט בבקבוק לא מכיל את כל חלקי הפרי: החלק הלבן שמסונן בתהליך מכיל סיבים תזונתיים שחשובים לנו וגם נותנים תחושת שובע, לכן עדיף בהרבה פשוט לאכול תפוז ולא לשתות מיץ תפוזים. השוואה של מספר התפוזים בהם משתמשים ליצירת המיץ גם היא מצביעה על חלקי פרי ש"נעלמים" בדרך: בעוד בבית כ-3-4 תפוזים מספיקים להכנת כוס מיץ, בשביל בקבוק של 500 מ"ל סוחטים במפעל כ-24 תפוזים, בערך פי שתיים לכל כוס. מכיוון שהמיץ בבקבוק עובר תהליכים של סינון הוא מכיל רק מיץ וסוכר, ואחוז הסוכר בכוס גבוה יותר מבמיץ ביתי שמכיל גם ציפה.

אז כשמדברים על משקאות ממותקים, אפשר למעשה לומר שמדובר בממתק לא מזין, ואם מתייחסים אליו ככזה ומשלבים אותו בתזונה על חשבון ממתקים - אז זה בסדר לשתות משקה ממותק פה ושם. "מדובר בכ-150 קלוריות. בדקו אילו ממתקים או חטיפים אפשר לאכול באותה כמות קלוריות", מציעה גרנות, "ואם 'משתלם' לכם להמיר אותם בפחית משקה קל - לכו על זה, אבל תהיו מודעים לכך שבזה מדובר: ממתק לא מזין עם הרבה סוכר".

>> לחצו לצפייה בקטלוג המלא של מוצרי תמי 4 
>> תמי 4 Bubble bar מים מוגזים בלחיצת כפתור - לחצו להתרשמות
>> לעמוד הפייסבוק של תמי 4 >>