"טובי הרופאים בעולם כולו הם ללא ספק דוקטור דיאטה, דוקטור שלווה ודוקטור אושר", אמר לפני כמה מאות שנים הסופר האנגלי ג'ונתן סוויפט. אך מבלי לפגוע ביופי אמירתו, שלושת הרופאים שהזכיר לא תמיד מספיקים. לעתים אנו זקוקים לעזרה נוספת, של רופאים בשר ודם: החל מטיפול שיניים ועד השתלת לב, משיקום לאחר תאונה או טיפולי הפריה ועד טיפול פסיכיאטרי או החלפת מפרק – כשאנחנו נאלצים להסתמך על אדם אחר שיטפל בנו, אנחנו רוצים להיות בטוחים כי מדובר ברופא הטוב ביותר בנמצא.

לא קל לגשת לביצוע תחקיר שכזה. ראשית נשאלת השאלה: מהו "הרופא הטוב ביותר"? הרי רופא אחד יכול להחזיק בידע תיאורטי נרחב, אך להתאפיין ביחסי אנוש בעייתיים במיוחד. רופא אחר אולי יהיה נחמד ולבבי, אך ילקה ביכולת הטיפול שלו. גורמים רבים נוספים נכנסים למשוואה, ומסבכים את העסק עוד יותר. הוסיפו לכך את העובדה הפשוטה כי חולים שונים עשויים להעיד באופן שונה לחלוטין על אודות אותו הרופא: בעוד חולה אחד יספר על טיפול מסור ומקצועי למדי, יכול חולה אחר לספר כי לא היה מרוצה כלל מאופי הטיפול אשר סיפק הרופא. בקיצור, בתחום המלא גם כך במאבקי יוקרה וכבוד, קשה למצוא נקודת אחיזה איתנה בניסיון ליצור את הדירוג הנוכחי. אי לכך, לאחר מחשבה רבה החלטנו כי הדרך הטובה ביותר תהיה לפנות אל הרופאים עצמם.

כך בדקנו

הרשימה שלפניכם מבוססת על "Peer Review": בכל תחום ותחום פנינו למספר רופאים ממגוון בתי חולים ברחבי הארץ, וביקשנו את המלצתם בדבר הרופאים הטובים ביותר, לראייתם, בכל תת התמחות הקיימת בתחום. בכדי להימנע מזליגה של אינטרסים להמלצות הרופאים, רופא לא יכול היה להמליץ אודות רופאים אחרים בתת ההתמחות בה הוא הומלץ בעצמו. לאחר סבב שיחות ראשוני, כל רופא עמו שוחחנו סיפק לנו את שמותיהם של רופאים נוספים – אליהם פנינו גם כן, וכך הלאה. כך, לאורך חודשי עבודה רבים וארוכים, הלכו והצטברו בידנו שמות הרופאים: בכל פעם קיבלנו שמות חדשים נוספים, אליהם פנינו מיד – והם בתורם האריכו את הרשימה עוד יותר, וסיפקו שמות נוספים פעם נוספת.

לאחר עבודה אשר נמשכה למעלה משנה, נותרנו עם מאגר נתונים עצום ומורכב במיוחד. מלאכת הסינון הייתה לא פחות מורכבת ממלאכת האיסוף, כשמבין אלפי שמות ואלפי המלצות, אשר חולקו בין מאות תתי התמחויות בעשרות תחומים, נדרשנו לזהות את הרופאים אשר זכו למספר ההמלצות הגבוה ביותר באותו תחום. 

חשוב להדגיש כי רופאים רבים אינם מתמחים אך ורק בתת התמחות אחת, כפי שמצוין ברשימה זו. רופא אשר זכה להמלצות רבות בתחום המרפק, לדוגמה, נכתב ברשימה תחת קטגוריה זו בלבד – גם אם הוא מטפל במפרק הברך. בנוסף, אם רופא זכה להמלצות רבות בשתי תתי התמחויות שונות, אמנם תמצאו את שמו פעם אחת בלבד – אך בסמוך לשמו הוספנו את פירוט תתי ההתמחויות הנוספות בהן הומלץ.

ברור לנו כי לשיטת ה"Peer Review" בה נקטנו, כמו לכל  שיטה אחרת, יש יתרונות – וגם חסרונות. יתכן כי במקרים בודדים גורמים שונים הצליחו "לגבור" על השיטה, ובהחלט ייתכן - ואף סביר להניח - כי רופאים מעולים, הנמצאים עדיין בתחילת דרכם וטרם צברו הכרה רחבה בקרב ציבור הרופאים בארץ, נשארו (הפעם) מחוץ לרשימה.

ואף על פי כן, אנו מאמינים כי אין בכך בכדי לגרוע באיכות הרשימה הנוכחית. כל הרופאים אשר נכללים ברשימה זו זכו, כאמור, להמלצות חוזרות מפי רופאים מרחבי הארץ – ואין ספק כי מדובר ברופאים מצוינים, המובילים בתחומם בארץ. את הרופאים המצוינים אשר נשארו הפעם מחוץ לרשימה, אנו מקווים למצוא ברשימה אשר תתפרסם בשנה הבאה.

צוות יוצא דופן של תחקירנים פעל ימים ולילות ארוכים (תופתעו לגלות עד איזה שעות נמצאים הרופאים במרפאותיהם) בכדי לגבש את הרשימה הנוכחית. אך למרות שהעבודה על רשימה זו נמשכה למעלה משנה, הפרויקט עדיין לא הסתיים. גם בחודשים הקרובים נמשיך לעבוד כדי לעדכן ולהרחיב את מאגר הממליצים והמומלצים – ולשפר את הרשימה הזו עוד יותר, לקראת פרסום הרשימה הבאה.

השתתפו בהכנת רשימת הרופאים: דניאל טדניר, שירן יוניס, גיל קריא, הגר קרידי

>> למאגר הרופאים הטובים בישראל