איך יודעים שמדובר במעי רגיז? מה מומלץ לקחת לנפיחויות? ואיזה מזון כדאי לאכול כדי "לשפר" את היציאות? המומחים של סופהרב עונים על השאלות שאתם שאלתם.

* אני סובלת מעצירות, יציאה בין 1 ל-2 בשבוע, אוכלת דברי חלב, לחם מלא או דגנים ומרבה לשתות מים. מה עוד אוכל לעשות?
תודה, רחל 

שלום רחל,

עצירות הינו מצב סימפטומטי, זאת אומרת שהוא תסמין של בעיה קיימת שחשוב לטפל בה. אין ספק שהסיבה השכיחה ביותר לעצירות היא תזונה לקויה, המכילה מעט סיבים תזונתיים, ושתייה בלתי מספקת, אך עם זאת קיימות סיבות אחרות לעצירות כמו שימוש בתרופות שונות, שינויים הורמונליים, חוסר בפעילות גופנית ועוד. אני ממליצה לך לברר מהו המקור של הבעיה ולפנות לאיש מקצוע בתחום הרפואה. ללא קשר אין ספק שרצוי שתתחילי להעשיר את התזונה שלך במאכלים עתירי סיבים תזונתיים, כגון: ירקות טריים עם הקליפה, דגנים מלאים, קטניות. מאכלים מומלצים במיוחד הם שיבולת שועל, זרעי פשתן וקינואה. דגש נוסף על שתיית המים, כיוון שציינת שאת מקפידה, עליי רק לחדד שההמלצה היא לשתות לפחות 8-9 כוסות מים ביום.

* רציתי לדעת כיצד לטפל במעי הרגיז, בבטן נפוחה ובגזים. המצב הזה מאוד לא נעים לי ואין שום משקה או מזון שאני רגישה אליו. מה אני יכולה לעשות על מנת להפסיק את הנפיחות ואת הגזים?
תודה, מיטל
 

שלום מיטל,

כשרוצים לטפל בתסמונת המעי הרגיז רצוי לחלק את הטיפול לשניים: הטיפול התזונתי הכללי – אשר כולל בו גם תזונה וגם שינויים באורח החיים, והטיפול בנפש בדגש על הפחתת מתחים וסטרס והגעה לאיזון. כיוון שאת רושמת שכל מזון שאת אוכלת גורם לך לנפיחות וגזים, רצוי לנסות טיפול משלים של תוספי תזונה שיסייעו לך:

אנזימי עיכול - 1 כמוסה עם כל ארוחה
ביו25 - 1 כמוסה ביום (רצוי בבוקר)
סיקריד - 1 כמוסה, 3 פעמים ביום (עם כל ארוחה)

המטרה היא לשלב תוספי תזונה שעובדים מערכתית באופן תומך. אנזימי העיכול מסייעים בפירוק רכיבי המזון, סיקריד אשר מכיל זנגביל וויטמין B6 מספק פעילות נוגדת עוויתות ומסייע בסילוק גזים ובהפחתת נפיחות, וביו25 מספק את החיידקים הידידותיים שמסייעים להשלמת פעולת העיכול ובהפחתת העומס. המלצה נוספת וחיונית מאד היא שתיית מים כמובן וגם חליטות. חליטות מומלצות עבורך הן שומר וקמומיל. במידה ואת זקוקה להנחיות נוספות את מוזמנת לפנות לקו ההדרכה הטלפוני בו תקבלי ייעוץ נטורופתי מקצועי במספר 1-800-350-333. 

* האם טוב לקחת פרוביוטיקה באופן קבוע? כשאני נוגעת בבטני יש לי תמיד כאב באזור הקיבה. האם צריך לבדוק זאת?
תודה, נינט

שלום נינט,

זכרי כי גופנו מכיל באופן טבעי חיידקים "ידידותיים". להמחשה ברורה יותר - כקילו וחצי לערך מגופנו. לכן, פרוביוטיקה היא בטוחה מאד עבורנו וניתן לצרוך אותה באופן קבוע ורציף. שאלתך השנייה מצריכה פרטים נוספים, לכן במידה ואת חוששת וסובלת מכאב רצוי שתפני לרופא המטפל.

גזים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כדאי להתחיל ולהעשיר את התזונה במאכלים עתירי סיבים תזונתיים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

>> בחנו את עצמכם: איך עובד העיכול שלכם?

* איזה מזון מומלץ למי שיש יציאות רכות ורוצה ל"הקשיח" אותן?
תודה, אסף

שלום אסף,

בהחלט מומלצת תזונה עשירה בסיבים, ירקות כדוגמת קולורבי ושומר, עלים ירוקים עשירים בסיבים, אורז מלא, פסטה מקמח כוסמין, לחם מלא עם דגנים (של מאפייה ולא תעשייתי). הרבה פעמים קיימת רגישות שלא מודעים אליה, כמו גלוטן או לקטוז, רצוי לבצע בדיקה פשוטה ולהוציא זמן מה את אלו מהתפריט היומי (קמח לבן, מוצרי חלב וכו'). באופן כללי מומלץ להימנע ממזון מתועש, להפחית מזון שומני כדוגמת בשר בקר ולצמצם משמעותית ברמות הסוכר.      

אחרי שהשתמשתי שנים בתה טיבטי לזירוז החילוף חומרים, איך נגמלים ממנו ומצליחים לשקם את מערכת העיכול העצלה?
תודה, יעל

שלום יעל,

לאחר שנים של שימוש ברכיבים פעילים אשר עלולים ליצור מעיים "עצלניות" אכן יש צורך בשיקום המערכת כולה וחזרה לאיזון. במקרה הזה אמליץ לך מספר מוצרים שבשילוב תזונה נכונה ואורח חיים בריא תוכלי לחזור לשגרה ולאיזון:

משקה אלוורה - 3 כפות לפני השינה (למען יציאה תקינה בבוקר)
ביו LR55 - 1 כמוסה ביום בבוקר
סיבי קונג'אק - 1 כמוסה ביום, חצי שעה לפני ארוחה עם 2 כוסות מים

מכיוון שזהו תהליך שיקומי עליך להתמיד ולהיות סבלנית, אפילו אם נפח הצואה לא יספק אותך, אל לך לחזור למזרזים אליהם הורגלת. לייעוץ נטורופתי נוסף ותמיכה בתהליך את מוזמנת להתקשר למספר 1-800-350-333, בהצלחה.       

* יש לי מעי רגיז, יובש בפה, בטן מנופחת, טעם רע בפה, שיהוקים וגיהוקים. ואלה סימפטומים שמועברים לילדי לצערי הרב. כבר שנים שאני נאבק עם זה אך זה לא עובר. יש לציין שאין לי שום עניין עם שיניים וחניכיים. האם ישנן בדיקות מסוימות שיכולות לאבחן? אני אובד עצות שנים וזה חלק מחיי היום-יום שלי. אני בן 66 ומתמודד עם זה בקושי רב.
תודה, שמעון

שלום שמעון,

לפי התסמינים אותם אתה מתאר יכול להיות שאתה סובל מנוכחות חיידק HP – הליקובקטר פילורי. על מנת לאשש השערה זו עליך לעבור תבחין נשיפה אשר בודק את הימצאותו של החיידק בקיבה. זוהי דרך לא פולשנית לזיהוי הנוכחות של חיידק זה. במידה והתוצאה תצא חיובית לנוכחות החיידק, טיפול תזונתי מקיף ושינויים באורח החיים יכולים לסייע לך "להיפטר" ממנו. לרוב שילוב של חיידקים פרוביוטיים כמו פורמולת ביו25 ותוספת של רכיבים אנטי בקטריאליים פעילים, כדוגמת שמן שום מבית סופהרב, יכולים לתמוך בתהליך הנ"ל.

* האם בעיות במערכת העיכול יכולות לגרום לכאבים בבית השחי ובחזה - בעיקר בצד שמאל?
תודה, משה

שלום משה,

אכן סוג מסוים של כאב כדוגמת כאב אפיגסטרי עלול להביא לכאב מקרין באזורים הללו. מכיוון שיש לשלול בעיות נוספות וגם לאבחן את הבעיה, עליך לפנות לרופא המטפל ולמסור לו את כל הנתונים. 

לא יודעת אם זה מעי רגיז אבל כמעט כל דבר שאני אוכלת משפיע לי על מראה הבטן, ולפעמים הבטן שלי, שהיא יחסית שטוחה, נראית כמו חודש 6 (רק אחרי יציאה היא שוב חוזרת לעצמה). כבר בדקתי ונבדקתי ולקחתי אנזימים ושום דבר לא ממש עוזר. מה לעשות?
תודה, מעיין

שלום מעיין,      

מכיוון שאת מתארת מצב של נפיחות שבאה לידי ביטוי עקב מזון, רצוי למקד את הטיפול בתחום התזונה. יכול להיות שיש לך אי סבילות או רגישות למזון מסוים, ועל כן רצוי לפעול לפי שיטת האלימינציה, בה משמיטים מזונות החשודים כמזונות מעוררי רגישות ומחליפים אותם במזונות אשר אינם מעוררי רגישות.

רצוי לבצע את התהליך במהלך חודש, כאשר בסיומו בכל שלושה ימים מוסיפים מזון יוצר תסמיני רגישות אחד, ובמשך שלושה ימים בודקים ומרגישים האם הוא יוצר בעיה. במידה ולא חשים שוני כדאי להוסיף מדי שלושה ימים עוד מזון חשוד עד שנאתר את הגורם הבעייתי. בהצלחה.

* לשאלות נוספות בנושא עיכול - צוות הנטורופתים המקצועי שלנו ישמח לענות לכם. היכנסו לכאן

 >> למה פרוביוטיקה כל כך חשובה למערכת העיכול