מצבי רוח, גלי חום, עצבנות ודיכאון הם רק חלק קטן מהתופעות שחוות נשים בסביבות גיל ה-50. השחלות מפסיקות לייצר הורמונים – אסטרוגן ופרוגסטרון – המחזור מפסיק, ומתחילה התקופה שקיבלה את השם גיל המעבר. בעבר הטיפול היה ברור – תחליפי הורמונים. מחקרים רבים הראו שתחליפי ההורמונים לא רק מועילים לתופעות הבלתי נסבלות של גיל המעבר אלא גם יעילות נגד אוסטאופורוזיס וסרטן המעי הגס.

ביולי 2002 הכול השתנה. ה"ניו יורק טיימס" יצא עם הכותרת "מחקר בתחליפי הורמונים מכה בהלם את מערכת הבריאות". נתוני המחקר פורסמו בכתב העת של אגודת הרופאים האמריקאית JAMA, ובין הנתונים המדאיגים היה הנתון הזה: על כל 10,000 נשים שייקחו הורמונים, שמונה ילקו בסרטן השד, שבע נשים ילקו בהתקף לב, שמונה בשבץ (לעומת נשים שלא לקחו הורומונים). מצד שני, שש נשים פחות יחלו בסרטן המעי הגס. היו ניסיונות הרגעה, למשל שהמחקר בכלל בדק תרופה אחת שמשלבת בין אסטרוגן ופרוגסטרון, שנוטלים אותה על בסיס יומי, אבל יש תרופות שמכילות אסטרוגן בלבד ולא נוטלים אותה כל יום. גם בישראל משרד הבריאות הוציא צפירת הרגעה, ובגדול ההמלצה הייתה להתייעץ עם הרופא. נורות האזהרה כמובן עדין קיימות, ויש אופציות אחרות, רגועות יותר, טבעיות יותר.

גשר הורמונלי

"כשאנחנו ניגשים לטפל באישה שסובלת מתסמיני גיל המעבר, אנחנו מדברים על תוספי תזונה, ויטמינים ומינרלים ובעיקר צמחי מרפא", אומרת רוני כהן שרייבר, נטורופתית והרבליסטית קלינית בברא צמחים, "התסמינים משתנים אבל גלי חום ושינויים במצב הרוח הם המפורסמים שבהם. גיל המעבר הוא גשר הורמונלי. אם עד עכשיו השחלות יצרו את האסטרוגן, שהוא ההורמון העיקרי במחזוריות האישה, הן מפסיקות לייצר ביציות שמייצרות אסטרוגן. לאט לאט הגוף מתחיל להרגיש בחוסר, לומד לפצות על החסר, ונוצר הורמון חלופי, אֶסטרָדִיוֹל, שמיוצר ברקמות שומן. זה לוקח זמן ובתקופה הזאת, הגשר שנקרא גיל המעבר, נוצרים אתגרים שונים, בהם תופעות הלוואי".

כהן שרייבר מסבירה כי לתקופה הזאת שלושה שלבים. טרום גיל המעבר, שבו המחזור מתחיל להיות פחות סדיר, וכבר בשלב זה אפשר להרגיש גלי חום; השלב העיקרי, שבו הווסת נפסקת לגמרי והסימפטומים בעוצמה הגבוהה ביותר; והשלב השלישי, שבו האֶסטרָדִיוֹל נכנס לפעולה. לדבריה, הוא שונה מהאסטרוגן כך שייתכן שנרגיש פחות אנרגיות, ותהיה האטה מטבולית שיכולה לבוא לידי ביטוי בעצירויות ובקושי לרדת במשקל. "כולן עוברות את השינוי הזה", היא מסבירה, "אבל הוא אישי מאוד וכל אחת חווה את זה אחרת, ברמה הרגשית והפיזית".

תמיכה במצב הרגשי העצבי כדי לשפר איזון הורמונלי

אז איך מטפלים? קודם כול בוחנים את הבריאות הכללית של האישה, שלה השפעה עצומה על איך נחווה גיל המעבר. שנית, בוחנים את האיזון ההורמונלי. אופי האדם והפיזיולוגיה שלו נותנים את התמונה הכללית. "לאחרונה מתבהר יותר ויותר הקשר בין מצב רגשי לאיזון הורמונלי", אומרת כהן שרייבר, "כי שניהם מיוצרים באותו מקום במוח. נוצרת גישה של תמיכה במצב הרגשי העצבי כדי לשפר איזון הורמונלי".

"בגיל המעבר רמת האסטרוגן יורדת ואז מתחילות בעיות שינה, יובש בנרתיק, קושי בירידה במשקל", מוסיפה הנטורופתית שגית ביבי דלויה, "בודקים מהם התסמינים ועושים אבחון תזונתי ובדיקות דם, לבדוק אם חסרים ויטמינים ומינרלים, כי לפעמים יש בעיה בספיגת המינרלים, ומתאימים לפי התסמינים והחוסרים את תוספי התזונה הנכונים".

אוכלת דייסה (צילום: David Prado Perucha, shutterstock)
דייסת שיבולת שועל. טובה למערכת העיכול | צילום: David Prado Perucha, shutterstock

>> סופרפוד: גיבורי העל של המזון

הצמחים שאתן חייבות להכיר

ישנם צמחים המכילים פִיטוֹאֶסְטְרוֹגֶן, חומר שהמבנה המולקולרי שלו דומה לאסטרוגן, כך שהם מדמים הימצאות אסטרוגן ברמה קטנה אך משמעותית. אלה הצמחים והשורשים שאתן צריכות להוסיף לרשימת הקניות שלכן.

מאקה: שורש המאקה – פקעת מאכל שנחשבת סופר-פוד – מגיע מהרי האנדים בפרו. הוא גדל היטב גם באדמה לא פורייה ומאפשר למי שלוקח אותו לצלוח מצבי קיצון בצורה טובה יותר ולהתמודד עם סטרס. הוא מכיל פיטואסטרוגן ומעלה את רמות האנרגיה, ומתאים מאוד לנשים בגיל המעבר שסובלות מדיכאון, מעייפות ומחוסר חשק מיני. הוא מגיע גם ככמוסות וגם כאבקה שאפשר להוסיף לשייק או כמשקה.

שורש מאקה (צילום: יחצ ברא צמחים)
שורש מאקה. לנשים בגיל המעבר שסובלות מדיכאון, מעייפות ומחוסר חשק מיני | צילום: יחצ ברא צמחים

אספרגוס הודי: מגיע מהרפואה ההודית המסורתית האיורוודה, ושם הוא מוגדר כהראסאיאנה –  חזרה למהות הנשית. זהו צמח מזין שמחזיר את הרוך החמלה, מרגיע מאוד באופיו ומתאים למצבי יובש שאופייניים לגיל המעבר. אפשר ליטול אותו בכמוסות.

גיל המעבר אספרגוס הודי צילום (צילום: יחצ ברא צמחים)
אספרגוס הודי. מהרפואה ההודית המסורתית | צילום: יחצ ברא צמחים

שיח אברהם: צמח המים הצומח ליד נחלים הוא אחד הצמחים המפורסמים בתרומתו לאיזון הורמונלי לנשים. הוא משפיע על כל הציר ההורמונלי כי הוא עובד על המוח ולא על השחלות. הוא מגיע בנוזל, ויש לצרוך אותו במינון של בין 20 ל-40 טיפות עם היקיצה בכוס מים, שם השפעתו הכי אופטימלית.

פטריות מרפא: פטריות מרפא ריישי, המוערכות ברפואה הסינית, ופטריות מאיטקה היפניות, השופעות ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו, לצד פרוביוטיקה הן טיפול טוב ליובש בנרתיק.

פטריית ריישי  (צילום: באדיבות טינק)
פטריית ריישי. מצוינת ליובש בנרתיק | צילום: באדיבות טינק

ולריאן: לסובלות מחוסר שקט וסטרס כדאי להוסיף את צמח הוולריאן, הידוע בהשפעותיו המרגיעות.

בטטת בר: מכילה חומר דומה להורמונים שמצוי בגוף, והיא ידועה ביכולת שלה להביא לאיזון הורמונלי. היא גם טובה לנשים שלא מצליחות לרדת במשקל, לבעיות שינה וחוסר חשק מיני.

תילתן אדום: עשיר בוויטמינים מקבוצת B וברזל ועוזר לניקוי רעלים בכבד (ובכך מונע את העייפות הנגרמת מקשיים בחילוף החומרים). יש לצורכו כחליטה במינונים קטנים.

מרווה: עלי מרווה מועילים לטיפול בנדודי שינה, גזים ונפיחות במערכת העיכול.

מה לאכול: מסויה ועד בננות

שגית ביבי דלויה מספרת כי היא נותנת תוסף מזון של TINC שנקרא "גיל המעבר" ומכיל, בטטת בר, שיח אברהם, שורש קוהוש שחור, תלתן אדום ועלי מרווה. והיא מוסיפה כי התזונה חשובה מאוד. כדאי לצרוך פולי סויה, שכן הם מכילים פיטואסטרוגנים; דייסת שיבולת שועל, המכילה קבוצה גדולה של ויטמין B וטובה מאוד למערכת העיכול; בננות מכילות הרבה מגנזיום; תנו גם עדיפות ללחם מלא שיפון וכוסמין; ושתו חליטות צמחים מרגיעות כמו מליסה, וורבנה, פסיפלורה ולואיזה במקום קפה. הימנעו מפחמימות פשוטות שגורמות לחוסר שקט ובעיות במערכת העיכול וגם כמה שפחות מוצרי חלב.

תה ירוק (צילום: grafvision, shutterstock)
חליטות במקום קפה | צילום: grafvision, shutterstock

על פי ניסיונה של זיוה ריץ שם טוב, רוקחת בעלת תואר שני באנדוקרינולוגיה בעלת בית המרקחת הוותיק בתל אביב בית מרקחת הגליל, שמשלב פתרונות רפואה הומיאופתיים וצמחי מרפא, להרבה נשים שסובלות מהתסמינים של גיל המעבר טיפול בצמחים בלבד לא יספיק. "למי שרוצה להשתמש בצמחים בלבד אתן את הפורמולה שלנו (מנו-גל) שמורכבת ממיצוי של צמחים שהוכן מצמחים טריים בבית חרושת לתרופות, כלומר בסטנדרט מחמיר", היא אומרת, "אבל אפשר להגיע לאיזון הורמונלי באמצעות 'הורמונים זהים ביולוגית'. זאת פורמולה נהדרת שדרוש לה מרשם רופא, ואנחנו רוקחים את הפורמולה בהתאמה אישית. הטיפול ההורמונלי הקונבנציונלי הוא על פי רוב מוצר אחיד המנסה לענות על צורכיהן של כלל הנשים. הטיפול שלנו מותאם אישית, ומבוסס על סימפטומים אינדיבידואליים. מדובר בהורמונים ממקור צמחי הזהים במבנם המולקולרי לאלה שגופנו כבר מכיר ולכן נטמעים בגוף כאילו יוצרו באופן טבעי. את ההורמונים האלה ניתן לרקוח במינונים שונים ובצורות שונות של לקיחה המותאמים אישית.