אחרי שסיפרנו לכם על ההכנות הקפדניות שעורכת עדן גולן כדי לשמור על הקול שלה, הגיע הזמן להבין קצת יותר כיצד פועלים המיתרים שבגרון. למעשה, מיתרי הקול שלנו הם לא בדיוק בעלי צורה של מיתר, על אף שהם לחלוטין מזכירים בתפקודם כלי נגינה. ניתן להתייחס אליהם יותר כקרומים גמישים, והשם המדויק שלהם באנגלית הוא Vocal folds (קפלי הקול). קרומים אלה מקיפים שני סחוסים דקיקים שמחוברים לשרירי הגרון. כיווץ והרפיה רצוניים של השרירים השונים בגרון מאפשרים לנו לשלוט בצליל של כלי הנגינה הנהדר הזה. מעבר האוויר בנשיפה דרך הקרומים המתוחים בגרון גורם להם לרטוט בתנועה גלית, והרטט הזה הוא למעשה הקול שלנו.

מה גורם לצרידות?

יש כל מיני סיבות לצרידות – מצב שבו אותם קרומים מפסיקים לפעול כראוי. הסיבה העיקרית היא זיהום נגיפי (חדירה של וירוס). התגובה הדלקתית לווירוס לעתים יוצרת בצקת על קפלי הקול. סיבות נוספות יכולות להיות יבלות או שפשופים שנוצרים בעקבות שימוש לא תקין או מוגזם בקול. כך, הקרומים הנפוחים מאבדים מהגמישות שלהם ומיכולתם לרטוט כראוי. במקרים מסוימים התוצאה מתבטאת בצרידות קלה, בצמצום המנעד הקולי (חוסר יכולת להגיע לצלילים גבוהים למשל), או באובדן מוחלט של הקול, שעלול לקרות כאשר הנפוחות היא לכל אורך הקרומים.

View this post on Instagram

A post shared by Neta Soffer Tsur נטע סופר צור (@soffertsur)

במקרים של פגיעה קולית, הדרך הכי טובה להחלים היא לנוח ולתת ליבלות או הבצקות להירפא עם הזמן. כמו עם כל פציעה או דלקת, ככל שלא נתעסק עם האזור הפגוע, כך הוא יחלים יותר מהר. שתייה מרובה מונעת ייבוש של הריריות, ולכן גם מקדמת את ההחלמה.

 

  *נטע סופר צור היא ד"ר למדעי החיים ומרצה למקצועות הבריאות