או שמתים עליו או שלא סובלים אותו, כך או כך הגפילטע פיש הוא אחת ממנות החג המסורתיות בבתים רבים בישראל, וכעת גם מי שטבעוני, או סתם פחות בקטע של דגים יכול ליהנות ממנו.

רכיבים:

רכיבים לקציצות (30 יחידות):

  • 3 קופסאות שימורי לבבות דקל, מסוננות היטב מנוזלים (בערך 900 גרם)
  • 6 גזרים גדולים קלופים
  • 2 תפוחי אדמה בינוניים קלופים ומבושלים (צמחונים יכולים לשים במקום תפוח האדמה 4 ביצים קשות)
  • 2 בצלים לבנים פרוסים לרצועות דקות
  • 2 שיני שום
  • 3/4 כוס אבקת אצות נורי (טוחנים בבלנדר דפי נורי לאבקה)
  • 1/2 3 כוסות קמח מצה
  • 1 כף סוכר לבן
  • 1 כף פלפל לבן טחון
  • 1 כף אבקת מרק  טבעונית בטעם "עוף"
  • 6 כפות פשתן טחון דק מושרות לרבע שעה עם 8 כפות מים
  • 1 כף אבקת אגר אגר
  • 1/3 כוס שמן צמחי (לא שמן זית)

לציר:

  • 1 בצל לבן חצוי
  • שורש סלרי קלוף וחתוך לרבעים
  • 2 שיני שום שלמות
  • 8 גרגרי פלפל אנגלי
  • 1 כפית גרגרי פלפל שחור
  • 4 עלי דפנה
  • 1/2 כפית מלח
  • 1 כפית סוכר
  • 1 כף אבקת מרק  טבעונית בטעם "עוף"
  • 1/2 כפית אגר אגר
  • 2 ליטר מים

לקישוט והגשה:

  • 4 גזרים גדולים קלופים ומאודים, חתוכים באלכסון לפרוסות בעובי 3 מ"מ
  • חזרת לבחירתכם.

אופן ההכנה:

  1. במחבת מטגנים את 2 הבצלים הפרוסים עד הזהבה עם 1/3 כוס שמן. מצננים.
  2. לקציצות: טוחנים את כל הרכיבים במעבד מזון עד לקבלת עיסה חלקה, יחד עם הבצל המטוגן והשמן. שמים במקרר למשך שעה. אם העיסה רכה מדי ניתן להוסיף עוד שתי כפות קמח מצה.
  3. לציר: בסיר רחב שמים את כל רכיבי הציר ללא האגר אגר. מביאים לרתיחה ומבשלים חצי שעה. מסננים את הירקות, גרגרי הפלפל ועלי הדפנה, ומשאירים את הנוזל בלבד.
  4. בעזרת ידיים רטובות יוצרים מתערובת הקציצות, קציצה בצורת גפילטע פיש, לא גדולה מדי כי הן מתנפחות בבישול. חוזרים על הפעולה עם כל העיסה. מבשלים בציר 10 קציצות בכל פעם (כדי לא להעמיס ושלא יידבקו) למשך 8 דקות.
  5. מוציאים את הקציצות לצלחת עם כף מחוררת, אחת בכל פעם, מסננים מנוזלים, ונותנים להן להתקרר לגמרי. שומרים בצד את נוזל הבישול (הציר).
  6. מעבירים את הקציצות הקרות לכלי זכוכית בגודל מתאים, אפשר גם בשתי שכבות. על כל קציצה מניחים פרוסת גזר אחת.
  7. את הציר ששמרנו מסננים לתוך קערה בעזרת מסננת מרופדת בבד חיתול, או כל בד סינון אחר. מחזירים את הנוזל המסונן לסיר, מוסיפים את האגר אגר ומביאים לרתיחה. מוודאים שהנוזל נעשה מעט ג'לטיני. שופכים בעדינות את הנוזל החם על קציצות הגפילטע פיש, מצננים היטב ושמים במקרר למשך הלילה.
  8. מגישים קר לצד חזרת. 

שני ועדן מצפון מחברות 'טעים בטירוף', ספר בישול טבעוני וצמחוני.