ט"ו בשבט הגיע, חג לאילנות וגם לכל מה שצומח כפרי האדמה. בט"ו בשבט אנחנו נותנים את הכבוד לפירות, לאגוזים ולצמחים. נוטעים עצים ומכבדים את מה שהם מגדלים וזו סיבה מצויינת למצוא את המנות הצמחוניות המרעננות ומיוחדות במסעדות פופולאריות ע"פ מדד Ontopo.
אלטער: גזע ברוקולי
המסעדה שהיא למעשה מטבח ומשק אורבני בניצוחו של שף ענר בן רפאל מספקת את השילוב המדהים בין העיר לכפר. המסעדה שנמצאת ברמת השרון מציגה גינת ירק גדולה עם מעל ל-8000 שתילי ירקות וגידולים שמהם בנויות המנות בתפריט המסעדה. בין שלל המנות המגיעות מהשדה, בחרנו במנה מיוחדת, של גזע ברוקולי מהגינה. הברוקולי מאודה ואז נכנס לתנור עם שמן זית וקצת לימון על קרם שקדים, וזו מנה טבעונית.
בנוסף, בימים אלה במסעדה משיקים סיור חדש של חצי שעה בגינת הירק עם השף ענר בן רפאל שבו הוא מספר על הירקות והגידולים, על העונות וחומרי הגלם ועל איך כל זה בסופו של דבר מגיע אליכם לצלחת. לאחר הסיור מוצעת ארוחה, אם מזג האוויר מאפשר השולחן יהיה בתוך השדה והארוחה תתקיים שם ואם לא, תוכלו לשבת במסעדה. הארוחה הכוללת שתיה קלה ויין והסיור עולים 300 שקלים לאדם.
קרדיט תמונה: שירה סלמון
יאסו: סלט קולורבי פקאן
המטבח היווני נותן הרבה מאוד כבוד לירקות ולעשבי התיבול. ניתן לראות זאת מהמנות הראשונות ועד העיקריות וכמובן בציזיקי המוכר המלווה בשמיר וכל טוב. אנחנו בחרנו שלא ללכת על הידוע והבטוח כמו מנת עלי גפן או ממרחי חצילים ופאבה, אלא בסלט מיוחד ומרענן, צמחוני טרי וטעים. מדובר בסלט קולורבי פקאן הכולל נענע, בצל ירוק, צימוקים יוונים, ווינגרט הדרים, פרמז'ן.
נומי: גזרים צלויים
מסעדת נומי בכפר מונש בעמק חפר הוקמה ע"י שני השפים המוערכים יוני דנון וגדי בור. העיצוב של מסעדה בנוי מחלל פנימי ומרפסת עם חלונות גדולים וסביב צמחיה, כך שאורחי המקום זוכים לחוות את הטבע במלוא הדרו. בתפריט נעשה שימוש בחומרי גלם עונתיים. וגם פה יש לא מעט מנות שנותנות הרבה מקום לצומח.
בחרנו באחת ממנות הדגל הצמחוניות של המסעדה, גזרים אורגניים צלויים, שקדים בגי, יוגורט הל שחור, צימוק אוזבקי, חמאה חומה.
קרדיט תמונה: שחר פלאוט
Opa: קליפת מלון
שפית שיראל ברגר מובילה את מסעדת opa הטבעונית בקו ברור שנותן מקום לתוצרת המקומית בהתמקדות בצומח. התפריט של opa משתנה לפי עונות השנה וחומרי הגלם וכל מנה עשויה לאחר מחשבה מרובה עם טיפול בכל חומרי הגלם. המנות לא גדולות אך הן מעניינות ומרעננות וגורמות לך לחשוב עליהן, כמו המנה שבחרנו: קליפת מלון העשויה ממלון מומלח ומיובש בשמן זית על חום נמוך, קליפת מלון מתיישנת בנוזלי מלון וסוכר גלידת שקדים ובצל, עלי בזיל.
קרדיט צילום: אביב שקורי
רוחאן: כרוב בבישול ארוך ממולא ברידפיין מיט
מסעדת רוחאן החדשה בירושלים מבית OTH תחת ניצוחו של שף אוראל קמחי עושה הרבה כבוד למנות מהצומח וניתן להבחין זאת בלא מעט מנות מהתפריט המגוון והמעניין שלה כמו הקרפצ'יו דלעת מוחמצת, הטרטליני ירוקים ועוד, אך בחרנו בכרוב בבישול ארוך ממולא ברידפיין מיט, קרם קולורבי, צ'ימיצ'ורי שקדים.
קרדיט צילום: אנטולי מיכאלו
האחים: סינייה ירקות צלויים
מסעדת האחים עברה למתחם החדש שלה ברחוב אבן גבירול התל אביבי ויחד איתה גם האווירה הטובה והאוכל המצויןי של האחים דוקטור. מאז הוקמה, במסעדת האחים תמיד שמרו על חומרי גלם מקומיים, עונתיים וטריים וזה בא לידי ביטוי במנות רבות בתפריט שמקבלות צריבה מתנור הפחמים או כסלט מרענן. לא פשוט לבחור מנה שנותנת מקום לירקות העונתיים, בין מנת הארטישוק בלבנה שרק היא בלבד גרמה לאנשים לשוב למסעדה והקולורבי אפוי בפחם, בחרנו במנת הסינייה ירקות צלויים הכוללת עשבים, סומק, צנוברים, טחינה.
להזמנת מקום
מסעדת אדמה: קדרת פריקי עם ירקות שורש
אדמה בזכרון יעקב נמצאת בתוך מבנה אבן עתיק ומסביבה צמחיה ירוקה וריחות של התבלינים הגדלים בה. באדמה בחרנו במנה שמתאימה לטו בשבט וגם לאווירה החורפית של העונה וזו מנת הקדרת פריקי עם ירקות שורש שהיא גם משביעה וגם מלאה בכל טוב.
שישקו: קציצות פרסה
מאחורי בית הכנסת הגדול בת"א נמצא שישקו, בר אוכל עם תפריט המושפע מהמטבח הבלקני ואווירה מאוד טובה. שם תוכלו לשבת כמה שעות, לאכול טוב ולשתות כמה דרינקים. יש לא מעט מזאטים טובים על בסיס ירקות בשישקו אבל אנחנו בחרנו במנת קציצות הפרסה האייקוניות של סבתא לילי שמגיעות עם סלט ירוק וצזיקי, כי הן פשוט מצוינות.
בית קנדינוף: גספצ'ו צהוב
בבית קנדינוף הקימו לפני כמה חודשים גינה קהילתית בשיתוף עם תושבי השכונה ושם מגדלים פירות וירקות שמגיעים בסופו של דבר לצלחת במסעדה. בערוגות אנשי בית קנדינוף מגדלים סלקים, קולורבי, ברוקולי, תרד בר, כל מיני חריפים ומגוון עשבי תיבול ובתפריט מנות מחומרי גלם שנקטפים באותו בוקר כמו ז'רז'יר וקרפצ'יו קולורבי מוחמץ, שומר, מקדמיה, צימוק, ויניגרט תפוז דם.
אנחנו בחרנו במנת הגספצ'ו הצהוב שכולל עגבניות צהובות, אגס, זוקיני, שאלוט, שמן צ'ילי, פטרוזיליה.
קלארו: ג'יבנה והדרים
במסעדת קלארו של שף רן שמואלי מציעים בחודש הקרוב תפריט המבוסס כולו על הדרים, מה שמאוד מתאים גם לחומרי הגלם העונתיים וגם לטו בשבט. בתפריט תמצאו מנות חורפיות המשלבות תפוזים, קלמנטינות, פומלות ולימונים בשיתוף פעולה עם הפרדסנים מאזור עמק חפר.
אחת המנות שניתן למצוא בה גם פרי וגם ירק מן הצומח זו ג'יבנה והדרים- גבינת ג'בנה עטופה בעלי גפן עשויה בגריל, סלט עלים ירוקים רענן, פילטים של תפוזים ותפוזים סינים ופריקי מטוגן.
קרדיט צילום: אפיק גבאי