השבוע נציין את יום העצמאות ה-74 של מדינת ישראל במהלכו רבבות ישראלים יצאו לחגוג עם מנגלים ו"על האש" בחיק הטבע עם המשפחה והחברים. בשנים האחרונות עלתה המודעות לסבלם של בעלי החיים כמו גם לנזקים הסביתיים של תעשיית הבשר ואיתה המגמה להפחתת צריכת בשר ורבים מחפשים פתרונות אטרקטיביים למנגל צמחוני וטבעוני.

ממחקר שערכה חברת קנטר עבור טבעול עולה כי 60% מבתי האב בישראל עורכים "על האש" ביום העצמאות בו משתתפים אורחים צמחונים או טבעונים, 96% מהמארחים הללו מכינים מנות במיוחד לאורחים הצמחונים או הטבעונים שלהם (רק 4% ציינו שלא מכינים שום מנה צמחונית/טבעונית) כאשר המנות מדמות את חווית "על האש" הבשרית במנות כמו: שיפודים, בורגרים, נקניקיות, קבב מן הצומח.

על פי הסקר תחליפי הבשר מהצומח הנפוצים ביותר להכנה על האש ביום העצמאות הם המבורגר ונקניקיות מהצומח, כאשר 49% ציינו שמכינים בורגר מהצומח ו-32% ציינו שמכינים נקניקיות מן הצומח.

ההתעניינות באלטרנטיבות לבשר נובעת משיקולים רגשיים ומוסריים, נימוקי בריאות וסוגיות איכות סביבה. ככל שמתרבים הנתונים המדעיים אודות ההשפעות השליליות של תעשיית בשר בכלל, והבקר בפרט, על כדור הארץ והפגיעה האקולוגית לה גורמת תעשייה זו, גדלה ההכרה בצורך דחוף בשינוי בתהליכים אלה.

בשנים האחרונות, מופיעים על המדפים יותר ויותר תחליפים כאשר גם הקורונה האיצה את צמיחת קטגוריית מזון מן הצומח. תקופת הקורונה חידדה לציבור עד כמה כדור הארץ הוא עדין וחידדה את החשיבות באיזון בין האנושות לבין הסביבה. בתקופה זו חלה עליה משמעותית בצריכת מזון מן הצומח. מגמה זו מתייחסת הן לטבעונים, צמחונים והן לאנשים המגדירים עצמם כמפחיתני בשר. הנתונים מצביעים על צמיחת הקטגוריה, שנה אחר שנה.

המבורגר טבעוני על המנגל (צילום: סטודיו מרחב)
צילום: סטודיו מרחב

קטגוריית מזון מן הצומח סיימה את שנת 2021 עם 309 מיליון ₪, צמיחה של 1.7% אחוזים. זאת לאחר שגם בשנת 2020 הקטגוריה צמחה ב-18%. עוד ועוד שחקנים נכנסים לקטגוריה, ועל אף התחרות ההולכת וגדלה, כאשר המובילה בקטגוריה היא טבעול, עם 57% נתח שוק.

בין אם הבחירה בתזונה מן הצומח היא בזכות יתרונותיה הבריאותיים, ערכים מוסריים, או שמירה על הסביבה, קיימים כיום מגוון רחב של פתרונות טעימים ומזינים, המבוססים על ירקות וקטניות, עשירים בחלבון ומכילים רכיבים איכותיים המהווים תחליף למנה בשרית ומכילים כמות רבה של חלבון ומקור לברזל ול-B12. כך למשל, חלבון סויה שהוא רכיב נפוץ בתחליפי בשר רבים מכיל את כל תשע חומצות האמינו החיוניות, בנוסף, תחליפים רבים עשירים בירקות ומהווים מקור לסיבים תזונתיים.

לדברי בשמת שדה, מנהלת פעילות טבעול בישראל: "בשנים האחרונות נרשמה עלייה משמעותית בישראל במספר האנשים המגדירים את עצמם כמפחיתי בשר, צמחונים וטבעונים. צמיחה זו נובעת משיקולים רגשיים ומוסריים, נימוקי בריאות וסוגיות איכות סביבה. יום העצמאות, חג המנגלים, זו הזדמנות נהדרת לגוון ולהרחיב את חווית 'על האש' והאירוח עם מגוון מוצרי טבעול המאפשרים חוויה של בשר ללא בשר, העומדים בכל הפרמטרים החשובים: טעם, איכות הרכיבים ובערכים התזונתיים – גם לעומת בשר וגם לעומת מוצרים אחרים בקטגוריה. מוצרי סנסשיונל הפכו גם הם למבוקשים לא רק על ידי טבעונים או צמחונים, אלא גם בקרב צרכנים המעוניינים בהפחתת צריכת הבשר שלהם - ובזכות יתרונותיה, הצרכן לא צריך להתפשר יותר, כאשר הוא בוחר להפחית בבשר מן החי, וכעת ניתן להנות מחוויית בשר עסיסית וטעימה, תוך כדי הפחתת הפגיעה בסביבה. אנו נמשיך לפתח, לשדרג ולהציע לצרכנים מוצרים מגוונים ואטרקטיביים ומאחלים לכולם חג עצמאות שמח".


לאור העלייה בביקוש למוצרי מזון מן הצומח, טבעול משיקה לקראת יום העצמאות מגוון מוצרים למנגל הצמחוני, מרחיבה גם את סדרת סנסשיונל (Sensational) ומשיקה לראשונה בישראל את סנסשיונל נקניקיות צמחוניות במטרה לחזק את המותג ולהמשיך להוביל את הקטגוריה. הנקניקיות בשרניות ועסיסיות, בעלות ריח וטעם המעניקים חווית בשר אולטימטיבית, ללא בשר.

כמו כן, במיוחד ליום העצמאות משיקה טבעול שלושה מוצרים בקטגוריית דמויי הבשר: נקניקיות טבעוניות עם מתכון חדש ומשופר וכ-9 גרם חלבון במנה (תכולה: 490 גרם), בורגר חלפיניו שחוזר במהדורה קבועה בעל טעם ייחודי וחריף וכ-12 גרם חלבון במנה (תכולה: 420 גרם) ובורגר פטריות איכותי בדומה לבורגרים במסעדות עם 4 גרם חלבון במנה (תכולה: 480 גרם).