אם לא ינחיתו עלינו עוד סגר, בעוד שבוע בדיוק ילדי הגן ובית הספר יחזרו לשגרה (טוב, כמה ימי שגרה בין חג לחג). ברוב הבתים, החזרה למסגרות בכלל ולבתי הספר בפרט כרוכה ברכישה של ציוד חדש – תיקים וקלמרים, כלי כתיבה ומחברות ממותגות וכמובן ספרי לימוד וחולצות בית ספר.

איך ניתן לחזור לספסל הלימודים במינימום הוצאות ומקסימום התחשבות בסביבה? הנה לפניכם המדריך המלא להורה המתחשב (בסביבה ובכיס):

תיקים וקלמרים

אחת ההוצאות הכי גדולות עבור הורים לילדי גן ובית ספר היא תיקים – בכל שנה יוצאים תיקים חזקים יותר, אורטופדיים יותר, ממותגים בכוכבי הילדים המתחלפים. אז מה ניתן לעשות על מנת לנסות ולהימנע מלרכוש כל שנה תיק חדש?

האפשרות הכי טובה היא להשתמש במה שכבר יש לכם בבית. מניסיון, לפעמים כל מה שצריך לעשות זה קצת סדר בתוך ארונות הבית והמחסן כדי לגלות חפצים שכלל לא זכרנו שנמצאים שם. ולפעמים זה בדיוק מה שאנחנו צריכים. אולי תגלו שיש בביתכם תיקים וקלמרים מכל מיני סוגים ודגמים וכלל אין צורך לקנות חדש.

דבר נוסף שאפשר לעשות היא לחדש את מה שכבר יש לנו, גם כשתיק נראה ישן ועייף, לפעמים מספיק לכבס את התיק בכדי לתת לו חיים חדשים. או אולי איזה תיקון קטן עם חוט ומחט ו-וואלה – התיק כמו חדש! אותו דבר כמובן לגבי קלמרים.

עוד אפשרות זה להשיג תיק או קלמר יד שנייה, יש כל כך הרבה כאלה שמסתובבים ומחפשים בית חם. אני מצאתי לבת שלי תיק מהמם במצב מעולה בחנות יד שנייה.

ילקוט יד שנייה (צילום: לורליי קרבס-ויסמן)
צילום: לורליי קרבס-ויסמן

כלי כתיבה

תודו שאחת הרכישות הכי כייפיות לקראת החזרה ללימודים היא כלי כתיבה –הטושים החדשים המסודרים בשורה לפי צבעי הקשת, העפרונות המחודדים עם המחק בקצה, עוד לפני שמישהו עשה בהם שימוש. כיף גדול. אבל עם יד על הלב, האם באמת מדובר במוצרים שאין לכם בבית ואתם חייבים לקנות חדשים? אני סבורה שלרובנו יש בבית כמויות בלתי נדלות של כלי כתיבה.

אז נכון שאולי לא כל הטושים עובדים פיקס, אבל האם זה מצדיק רכישה של ציוד נוסף לקראת החזרה ללימודים?..לא בטוח. חשבתם פעם כמה אנרגיה הושקעה בייצור של המוצרים האלה? וכמה פסולת וזיהום הם יוצרים בסוף השימוש שלהם? אז עיצרו רגע, גשו למדף היצירה בארון הילדים, ובידקו מה באמת חסר. אל תיקנו סתם.

ספרי לימוד

בכל שנה ההורים מתבקשים לרכוש ספרי לימוד עבור ילדיהם. אך למעשה, חלק גדול מהספרים הם אותם ספרים משנה שעברה, ומי שסיים כיתה א' לא זקוק לספרים הנ"ל בכיתה ב' וכן הלאה. בכמה בתי ספר ברחבי הארץ, ההורים התארגנו ועורכים שוק קח-תן, או פשוט מניחים ספרים על שולחן בתחילת או סוף שנה וכך מי שזקוק לספרים האלה פשוט מגיע ולוקח.

כמה חסכוני, כמה חברתי וכמה אקולוגי.

תלבושת אחידה

כמו עם ספרי הלימוד, גם חולצות בית הספר ששימשו נאמנה את הילדים בכיתה מסויימת, לרוב הולכים לפח בשנה שלאחר מכן. הילדים גדלים כל כך מהר ומשנה לשנה צריך להתחדש במלתחה שלמה לקראת פתיחת הלימודים.

 על תעשיית האופנה דיברתי בכתבה על בגדי הילדים, רק אזכיר כאן שתעשיית האופנה הינה התעשייה השנייה הכי מזהמת בעולם. לכן כדאי ואף רצוי לנסות ולצמצם את הרכישות החדשות של הבגדים ולצמצם עד כמה שניתן את ההשלכה שלהם לפח.  אגב, חולצות בית ספר שמועברות לתרומה או לחנויות יד שנייה מוצאות דרכן לפח בכמעט 100% מהמקרים.  אז מה האלטרנטיבה?

להעביר את החולצות מתלמיד אחד לשני וכך לחסוך כסף ולצמצם את הפגיעה בכדור הארץ, "אצלינו ההורים מארגנים בתחילת השנה יום החלפות .אנחנו שמים שולחנות מחוץ לשער, מבקשים להביא חולצות שנהיו קטנות , מכובסות ומקופלות . יש מספר מתנדבות שמסדרות ערימות על השולחנות וכל מי שמעוניין בא ולוקח. עושים את זה גם בתחילת החורף לסווטשירטים. זה עובד מדהים ויש היענות נפלאה" מספרת אמא שילדיה בבית הספר מעוז המכבים.

אמא נוספת מבית ספר רמת החייל בתל אביב מספרת: "אצלינו עשינו יריד ספרים (לילדים ומבוגרים), ומכרנו גם תלבושת אחידה במחיר של 4 חולצות ב-10 שקלים, זה כלל את כל הבגדים האבודים שנאספו במשך השנה, וגם מה שילדים הביאו למכירה. הכסף שנאסף מיועד לשידרוג של הספרייה."

קופסאות אוכל ובקבוקים רב פעמיים

במקום לעטוף את הכריכים בשקיות ניילון, נייר כסף, ניילון נצמד ושלל מוצרים חד פעמיים שלוקח להם מעל 500 שנה להתכלות, אם בכלל, כדאי מאוד לשים את האוכל של הילדים בקופסאות אוכל.

אין צורך לרוץ לקנות קופסה ממותגת במחיר מופקע. אפשר לקחת קופסאות שכבר יש לנו בבית, ואפילו לקשט אותן. אם בכל זאת רוצים לקנות משהו ייעודי, אני ממליצה לקנות מוצר איכותי, כזה שיחזיק שנים על פני מוצר מפלסטיק זול שייהרס במדיח הראשון.

אותו דבר לגבי בקבוקי מים – עדיף להשתמש במה שכבר יש לכם בבית ולא לרוץ לקנות חדש, ואם כבר קונים, השתדלו שזה בקבוק רב פעמי איכותי שיחזיק לאורך זמן. מעבר לעניין הסביבתי, בקבוקים חד פעמיים לא מומלצים כלל, בטח לא לשימוש ממושך, כי הם עשויים לשחרר מיקרו־פלסטיקים לתוך המים.

קופסת אוכל בריא לבית הספר (אילוסטרציה: graletta, shutterstock)
אילוסטרציה: graletta, shutterstock

מסכות רב פעמיות

לצערנו הקורונה עוד כאן, וכנראה תהיה כאן עוד די הרבה זמן. עשו טובה והשיגו מסכות רב פעמיות לילדיכם. יותר בריא לנשום כל היום דרך מסכה העשויה בד כותנה מאשר דרך מסכה חד פעמית העשויה מפלסטיק. שלא לדבר על הנזק הסביבתי של המסכות החד פעמיות. מומלץ להחזיק לפחות שתיים לכל אחד ולכבס תכוף.

 בשורה התחתונה, עם קצת יצירתיות ויוזמה, תוכלו לחסוך המון כסף ולצמצם את פגיעתכם בסביבה. וטיפ אחרון למי שיש כמה דקות ספייר בבוקר: צעידה במקום נסיעה במכונית זוהי דרך נהדרת להתחיל את היום. בנוסף לזמן איכות עם הילדים וכושר גופני, אי שימוש ברכב זוהי אחת הפעולות הכי סביבתיות שניתן לעשות.

חזרה לשגרה טובה ומוצלחת לכולם!

לורליי קרבס-ויסמן היא בעלת דף הפייסבוק "אמא אקולוגית", יועצת סביבה וקיימות, מלווה אנשים לאורח חיים אקולוגי ומינימליסטי.