גל החום באירופה ממשיך לספק כותרות, עם טמפרטורות קיצוניות ושריפות בר שממשיכות להשתולל ברחבי אירופה; בצרפת, יוון, פורטוגל וספרד הרסו השריפות אלפי דונם של אדמה ואילצו אלפי תושבים ונופשים להתפנות. בבריטניה, הכריזה אתמול הממשלה על מצב חירום ברמה הגבוהה ביותר, בשל הטמפרטורות הגבוהות הצפויות ביומיים הקרובים, אשר עלולות לחצות את רף ה-40  מעלות – שיא של כל הזמנים בממלכה.

גם בצרפת מתכוננים לחום כבד במיוחד, ומספר אזורים במדינה הוכנסו למצב כוננות גבוהה. 16 אלף בני אדם כבר פונו מבתיהם בצרפת בשל החשש מהשריפות ההולכות ומתפשטות ובספרד מעל ל-3,000 איש נמלטו מפני השריפות בדרום. יותר מאלף מקרי מוות המיוחסים לגל החום נרשמו בימים האחרונים בספרד ופורטוגל.

יותר חם מבסהרה

עיני העולם נשואות כרגע בעיקר לבריטניה, שם הוכרז מצב כוננות אדום החל מהיום (שני) ועד רביעי. השירות המטראולוגי ושירותי הבריאות בממלכה נערכים לחום כבד במיוחד, כאשר על פי התחזיות עלולים שיאי החום להישבר פעמיים ביומיים הקרובים עם אפשרות שהטמפרטורות יטפסו אפילו ל-43 מעלות. בין היתר הוזהרו התושבים בממלכה שלא להשתמש ברכבות ובתחבורה הציבורית בשל שיבושים הצפויים בעקבות החום, שירותים רבים במדינה יושבתו במסגרת הכוננות, חנויות נשארו סגורות ורבים נשארו לעבוד מהבית. בתי הספר לא נסגרו וקיבלו הנחיות מיוחדות להתמודדות עם החום, אך על פי הדיווחים, אחד מכל שלושה תלמידים לא הגיע היום לבית הספר בשל החשש מהחום הכבד.

אתמול היה היום החם ביותר בשנה עד כה, והיום ומחר צפויות הטמפרטורות להמשיך ולטפס. גם משרד הבריאות הבריטי הכריז על מצב חירום, ושר הבריאות סטיב ברקלי, הודיע על תגבור שירותי החירום על ידי תוספת כוח אדם ושעות נוספות. שירות האמבולנסים של לונדון דיווח אתמול על 7,000 פניות ביום, בשל העלייה בטמפרטורות וצפוי כי יגיעו ליותר מ-8,000 קריאות ביום בשני ושלישי – כאשר ביום עמוס בבירה מגיעות בדרך כלל כ-5,500 קריאות.

התחזיות מעריכות כי ביומיים הקרובים לונדון תהפוך לאחד המקומות החמים בעולם, עם טמפרטורות גבוהות מאלו שמוכרות בקריביים או במדבר סהרה. המטאורולוג הראשי בשירות המטאורולוגי הבריטי, פול דייויס הזהיר כי הלילה יהיה "מעיק מאוד" ויהיה קשה לישון בחום. לדבריו החום צפוי להגיע לשיאו ביום שלישי, "מחר זה היום שבו אנחנו באמת מודאגים לגבי סיכוי להגיע ל-40 או 41 מעלות, יחד עם המצבים הבריאותיים שנלווים לטמפרטורות הגבוהות האלה". גרף שצייצו בחשבון הטוויטר של השירות מראה את עשרת שיאי החום שחוותה המדינה עד היום – כולם מתחת ל-40 מעלות.

חשש לבעיות באספקת המים לקראת שיא החום

ספקי המים בבריטניה דיווחו על בעיות באספקה ​​עקב מזג האוויר החם, כאשר חלקם מדווחים על רמות לחץ נמוכות יותר ואחרים מזהירים מפני ביקוש יתר ביחס ליום רגיל. חברת המים Affinity Water אמרה שהחום גורם ללחץ מים נמוך יותר באזורים כמו לונדון, אסקס וסארי, וקראה ללקוחות להימנע משימוש לא חיוני במים. עוד אמרה כי היא צופה צורך בתוספת של 164 מיליון ליטר מים ביום שני בהשוואה לביקוש הרגיל.

מדענים מצביעים על כך שגל החום הנוכחי, כמו גם גלי החום האחרונים הן באירופה והן במדינות אחרות בעולם בהן קנדה, ארה"ב והודו, קשורים באופן ישיר לשינויי האקלים ולהתחממות הגלובלית. "בריטניה כבר נמצאת במגמת התחממות בכל הנוגע לחום קיצוני", אמר לגרדיאן ד"ר מארק מקארתי מהמשרד המטראולוגי . "שינויי אקלים הנגרמים על ידי אדם הביאו אותנו לראות טמפרטורות קיצוניות  בבריטניה, אשר היו מאוד לא סבירות באקלים 'טבעי'." בשירות המטראולוגי סבורים שהטמפרטורות ירדו החל מיום רביעי, אך מזהירים כי לא ניתן לשלול גל חום נוסף בהמשך הקיץ.

 "מרגישים שמשהו אחר קורה"

"מרגישים את החום, זה מרגיש שונה בימים האחרונים ויש מגמת עלייה. מעריכים שהטמפרטורות יגיעו ל-40 מעלות וזו פעם ראשונה שגם יש פה אזהרה על מזג אוויר קיצוני" מספרת יעל שטרול, ישראלית שמתגוררת בלונדון, בשיחה עם מאקו. היא מוסיפה כי בניגוד לישראל, בלונדון יש פחות לחות מה שמקל קצת על השהייה בחוץ, "דווקא כשנכנסים פנימה זה יותר קשה, בגלל המחסור במזגנים במקומות סגורים ובעיקר בתחבורה הציבורית, גם מאוד קשה להגיע ממקום למקום. הרבה אנשים עובדים מהבית בגלל האזהרות". 

גל החום בבריטניה: שלט על חנות בלונדון (צילום: יעל שטרול)
החנויות סגורות עקב החום | צילום: יעל שטרול

"אצלנו בדירה אין מזגן. כשהבנו שמתקרב גל חום, קנינו מאוורר ובנתיים הוא מספיק." מספרת יעל שעובדת כמדריכת סיורים בעיר ונאלצה לדחות סיורים בשל האזהרות. כדי להקל על התושבים, היא מספרת, העירייה פרסמה מפה עם נקודות ממוזגות ברחבי העיר, נקודות למילוי בקבוקי שתייה וסימון אזורים של פארקים או מקורות מים בהם אפשר להצטנן.

לדבריה של יעל יש בעיר תחושה שמשהו אחר קורה, "הרחובות שקטים יותר, אנשים לא רגילים למצב הזה, נערכים אליו ומדברים עליו, לגמרי מרגישים שזה משפיע על היום-יום של האנשים כאן", היא מספרת ומוסיפה כי בדרך כלל בימים חמים ובהירים יותר, שהם עניין די נדיר בלונדון, אנשים נוהרים ליהנות בפארקים ולנסוע לחופים, אך היום הודיעו בכלי התקשורת שזהו לא יום כזה וכי עדיף להישאר בבית.