100 מיליארד דולר,  130 הרוגים ויותר מ-40 אלף בני אדם שאיבדו את בתיהם – זה המחיר של הוריקן איאן, שפגע בארה"ב ובקובה בספטמבר, ונחשב לאירוע האקלים היקר ביותר של 2022. שנה שבה ספגו מדינות העולם סופות עזות יותר, גשמים כבדים, בצורות ושיאי חום עם העלייה בטמפרטורה העולמית הממוצעת.  דוח של ארגון הסיוע והצדקה הבריטי Christian Aid חושף מה הן העלויות הכלכליות של אירועי הקיצון האקלימיים.

מבחינת חיי אדם, את המחיר הגבוה ביותר גבו השיטפונות בפקיסטן בחודשים יוני עד ספטמבר שגרמו ל-1,739 מקרי מוות ולעקירת 7 מיליון בני אדם מבתיהם. העלויות הכספיות של האירוע המתמשך היו 5.6 מיליארד דולר, אך מדובר רק בהפסדים מבוטחים, ואילו העלות האמיתית של השיטפונות הוערכה ביותר מ-30 מיליארד דולר, כך לפי הדוח.

בין עשרת האירועים היקרים ביותר נכללת גם הבצורת באירופה בקיץ האחרון, שעלותה מוערכת בכ-20 מיליארד דולר ושגרמה לפגיעה ביבולים ולעליית מחירים. עוד נכללות ההצפות בסין (12 מיליארד דולר) והבצורת בסין (8 מיליארד דולר) והשיטפונות באוסטרליה בחורף שעבר שעלותן המוערכת היא 7.5 מיליארד דולר ושהובילו למותם של 27 בני אדם. בתחתית העשירייה נמצאות הבצורת הממושכת בברזיל (4 מיליארד דולר) והצפות בדרום אפריקה באפריל שעלותן מוערכת בכ-3 מיליארד דולר בלבד אך גרמו למותם של 459 בני אדם.

בצורת בסין, נהר יאנגצה בשפל (צילום: Getty Images / Stringer)
בצורת בסין, נהר יאנגצה בשפל | צילום: Getty Images / Stringer

לצד 10 ​​האירועים היקרים ביותר, הדו"ח מצביע גם על תקריות ראויות לציון הקשורות לאקלים, אשר גרמו גם למוות, הרס ונזקים סביבתיים, ביניהם – שיטפונות במלזיה, ברזיל ומערב אפריקה, בצורת ארוכת שנים בקרן אפריקה, גלי חום בהודו ופקיסטן, הקוטב הצפוני ואנטארקטיקה, שריפות בר בצ'ילה, סערות בדרום מזרח אפריקה ובפיליפינים וציקלון טרופי בבנגלדש.

עם פרסום הדוח אמר מנכ"ל ארגון 'כריסטיאן אייד', פטריק וואט, "היו לנו 10 אסונות אקלים נפרדים בשנה האחרונה, שכל אחד מהם עלה יותר מ-3 מיליארד דולר, מה שמצביע על העלות הכספית של חוסר מעש במשבר האקלים. אבל מאחורי הנתונים הכספיים, מסתתרים מיליוני סיפורים על אובדן וסבל אנושיים. ללא קיצוצים גדולים בפליטת גזי חממה, המחיר האנושי והכספי רק יגדל."

הוא הדגיש בדבריו כי המחיר האנושי של שינויי האקלים כולל לא רק הרוגים אל אנשים שאיבדו את בתיהם שנשטפו בשיטפונות, ושיקיריהם נהרגו בסערות ובאובדן פרנסה. עוד אמרו בארגון כי הדוח הראה את חשיבות הקרן שנוצרה בשיחות הבינלאומיות של Cop27 השנה כדי לפצות אנשים במדינות עניות יותר על האובדן והנזק שהם ספגו בעקבות משבר האקלים, ואת הדחיפות להפעיל אותה.