הבוקר (א') נסגרה ועידת האקלים ה-COP27 שהתקיימה בשבועיים האחרונים בשארם א שייח' שבמצרים. הועידה היתה אמורה להגיע לסיומה כבר אתמול, אך התארכה עם דיונים לתוך הלילה, עד לגיבוש הסכמות בין הנציגים. אחרי ועידה מנומנמת למדי, שחטפה לא מעט ביקורת ציבורית, ניתן לזקוף לנציגי המדינות ב-COP27 הישג מרשים אחד – הסכם להשקת קרן "הפסד ונזק" עולמית, אשר תעניק סיוע כספי למדינות עניות שנפגעו מאסונות אקלים.

"ניצחון לכל העולם שלנו"

נושא הפיצויים על הפסדים ונזקים כתוצאה משינויי אקלים היה נושא מרכזי אשר ליווה את הוועידה הזו לכל אורכה, אחרי מאבק של המדינות העניות והנפגעות ביותר להכניס אותו לסדר היום. רוב ההפגנות שנערכו במתחם ה-COP27 היו סביב הנושא הזה והוא חזר על עצמו כמעט בכל נאום ושיחה. 

הבוקר בשעה 4:15 הכריז  נשיא ה-COP, שר החוץ המצרי סאמח שוקרי על עסקת "הפסד ונזק" היסטורית אשר אושרה פה אחד. שוקרי אמר "עלינו לאירוע. עבדנו מסביב לשעון, יום ולילה, אבל התאחדנו בעבודה למען רווח אחד, מטרה אחת גבוהה יותר, מטרה משותפת אחת. בסוף הספקנו. הקשבנו לקריאות הייסורים והייאוש".

ההסכם החשוב מגיע אחרי כ-30 שנים בהן מדינות רבות דורשות הכרה וסיוע למדינות שנפגעות בצורה הקשה ביותר משינויי האקלים. שרי רחמן, שרת האקלים של פקיסטן – מדינה שנפגעה באופן קשה משיטפונות השנה – שהיתה ממובילות המשא ומתן בנושא, אמרה כי העסקה "מחזירה את האמינות של תהליך ה-COP" והוסיפה כי "זה לא עניין של קבלת צדקה – זוהי מקדמה על השקעה בעתיד שלנו, ובצדק אקלימי."

בהמשך להסכם, תתכנס בחודשיים הקרובים ועדה אשר תדון בפרטים ותקבע מי צריך להעביר כסף וכיצד. בעוד ברור למדי שמדינות עשירות כמו בריטניה, ארה"ב, ניו זילנד, קנדה והאיחוד האירופי ישלמו לקרן, סימן השאלה המרכזי כרגע הוא לגבי סין והודו – שתיים מהפולטות הגדולות בעולם.

מולווין ג'וזף, שר הבריאות, הרווחה והסביבה של אנטיגואה וברבודה, ויו"ר ברית מדינות האיים הקטנים, בירך גם הוא על ההישג ואמר: "היום, הקהילה הבינלאומית החזירה את האמונה העולמית בתהליך הקריטי הזה שמוקדש להבטיח לאף אחד. נשאר מאחור. ההסכמים שנעשו ב-Cop27 הם ​​ניצחון לכל העולם שלנו. הראנו למי שהרגישו מוזנחים  – אנו שומעים אותך, אנו רואים אותך, ונותנים לך את הכבוד והאכפתיות המגיעים לך. עלינו לעבוד קשה עוד יותר כדי לשמור על גבול ההתחממות של 1.5 מעלות צלזיוס, להפעיל את קרן ההפסד והנזק ולהמשיך ליצור עולם בטוח, הוגן ושוויוני לכולם".

בנושאים אחרים הוועידה לא עשתה מספיק

אנטוניו גוטרס, מזכ"ל האו"ם, אמר כי הקרן היא "צעד חשוב לקראת צדק" עבור מדינות עניות שעשו מעט כדי לגרום למשבר האקלים, אך סובלות מהשפעותיו הקשות ביותר. "אני מברך על ההחלטה להקים קרן אובדן ונזקים ולהפעיל אותה בתקופה הקרובה", אמר גוטרס. "ברור שזה לא יספיק, אבל זה איתות פוליטי נחוץ כדי לבנות מחדש אמון שבור. יש לשמוע את קולם של העומדים בחזית משבר האקלים".

לצד חגיגת ההישג הגדול בתחום הפיצוי, נושאים בוערים אחרים נשארו ללא מענה הולם בהסכם הסופי שגובש בוועידה, כאשר ההתחייבויות להגבלת הטמפרטורות ל-1.5C נשארה ללא שום התקדמות מוועידת Cop26 בגלזגו בשנה שעברה. עם סיום הדיונים ב-7 בבוקר, אמר סיימון שטיאל, המזכיר הבכיר של האו"ם לשינויי אקלים, "זה לא היה קל בכלל. אבל התוצאה הזו תועיל לפגיעים ביותר ברחבי העולם". עם זאת, הוא גם הזהיר שהזמן קצר לפעולה על המטרות שסוכמו, ושאין מקום לנסיגה. לדבריו, התוכניות הלאומיות שמדינות הגישו לצמצום פליטת גזי חממה עד 2030 אינן מספיקות כדי לעמוד ביעד החיוני של הגבלת עליית הטמפרטורה העולמית ל-1.5 מעלות צלזיוס. 

הוועידה שהיתה אמורה להסתיים כבר בסוף השבוע נגררה עוד שעות ארוכות בשל חילוקי דעות רבים בין המשתתפים, ובשלבים רבים, עסקה נראתה בלתי אפשרית להשגה. בשעות האחרונות, נסובו חילוקי הדעות סביב ניסוחים ומילים בודדות סביב נושאי הגבלת הטמפרטורות, הפסקת השימוש בדלקים המאובנים, הצרכים והזכויות של הילידים, ההגנה על הטבע וכיצד להנדס 'מעבר צודק' לאנרגיה נקייה עבור אלה התלויים כלכלית בדלקים מאובנים. בסופו של דבר, רבים חשו שהעסקה נכשלה בנושאים חשובים. 

השר הבריטי אלוק שארמה, שהיה נשיא ה- Cop26, דיבר בתסכול ברור מהצורך להגן על התחייבויות שכבר סוכמו בשנה שעברה "היינו צריכים להילחם ללא הרף כדי לשמור על הקו של גלזגו". הוא מנה התחייבויות משנה שעברה  שהוסרו מההסכמים השנה: "שיא הפליטות עד 2025 לא נמצא בטקסט הזה, מעקב אחר ירידה בהדרגה של הפחם אינו בטקסט הזה, ההפסקה של כל הדלקים המאובנים אינה בטקסט הזה, הטקסט על האנרגיה נחלש אבל הוא לפחות קיים.

למרות כל זאת, סיכם נשיא הוועידה שוקרי עם חתימה הדיון, "אנחנו עוזבים עם רצון קולקטיבי חזק יותר ונחישות". לדבריו, מגבלת הטמפרטורה של 1.5 מעלות נותרה בהישג יד, ומדינות חייבות לעבוד על הישארות בגבול זה.