אלפי אנשים התכנסו בצהרי היום (ד') ליד ביתן יערות האמזונס בכנס ה-COP27, כדי לשמוע את דבריו של נשיא ברזיל הנכנס לואיז אינסיו דה סילבה, המכונה לוּלה. הביקור בועידת האקלים שנערכת בימים אלו בשארם א-שייח' מתקיים שבועיים בלבד לאחר שניצח לולה בבחירות, שהוחשבו על ידי רבים כקריטיות להתמודדות עם משבר האקלים.

לולה, שיכנס לתפקיד באופן רשמי בינואר 2023 ,הביס בבחירות את הנשיא המכהן ז'איר בולסונארו, אשר קידם בירוא יערות ואיפשר הרס שטחים נרחבים של האמזונס. בנאומו היום אמר לולה כי הוא מחויב לשיקום היערות וילחם בכריתה הלא חוקית. "לאמזונס יש משמעות עצומה עבור העולם. אנחנו צריכים להוכיח שלעץ עומד יש יותר ערך מאשר לעץ שנפל", אמר.

כריתת היערות של האמזונס, יער הגשם הגדול בעולם, עלתה במהלך ארבע השנים האחרונות תחת שלטון בולסונארו, שעודד כורתי עצים לא חוקיים וחקלאים תוך פירוק של רשויות האכיפה שהיו אמונות על הגנת היערות, האזור ואנשיו. גם האלימות נגד ילידים ומגנים סביבתיים אחרים עלתהבמהלך כהונתו, כולל רצח העיתונאי דום פיליפס והמומחה לילידים ברונו פריירה ביוני האחרון.

"אני כאן כדי לומר שברזיל חזרה לעולם, ברזיל לא נולדה להיות מדינה מבודדת", הצהיר הנשיא החדש, והוסיף כי "ברזיל בהחלט תשתנה. הדמוקרטיה שוב תשלוט בארצנו". בהמשך אמר לולה כי הוא מתכוון לדבר עם מזכ"ל האו"ם כדי שה-COP בשנת 2025 (COP30) יתקיים בברזיל. לדבריו, "זה מאוד חשוב שזה יהיה באמזונס ושהאנשים שמגנים עליו יכירו את האזור הזה". ברזיל היתה אמורה לארח את הוועידה עוד ב-2019, אך לבסוף התקיים ה-COP25 במדריד לאחר שבולסונארו ביטל את התוכניות.

עם זכייתו של לולה בבחירות לנשיאות בסוף החודש שעבר, הוא הבטיח לבוחריו לחזור למדיניות הסביבתית של כהונתו הראשונה, "אנחנו נילחם על אפס כריתת יערות באמזונס... ברזיל והכוכב זקוקים לאמזונס בחיים", אמר בנאומו הראשון לאחר שזכה בשלטון. "אנחנו הולכים להפעיל מחדש את הניטור והמעקב אחר האמזונס ולהילחם בכל סוג של פעילות בלתי חוקית."

 "אף אחד לא בטוח"

הערב, בנאום נוסף על בימת ה-COP27 אמר לולה כי "כדור הארץ מזהיר אותנו בכל רגע שאנחנו צריכים זה את זה כדי לשרוד. לבד אנחנו פגיעים לטרגדיית האקלים. למרות זאת התעלמנו מהאזהרות הללו. הוצאנו טריליוני דולרים שגורמים רק להרס ומוות. אנו חווים רגע שבו יש לנו בעיות מרובות: מלחמה גרעינית, משבר אספקת מזון, אנרגיה, שחיקת המגוון הביולוגי, אי שוויון". לדבריו, "אלה זמנים קשים. אבל תמיד היה בזמנים קשים האנושות התגברה על אתגרים".

לולה ציין כי יש צורך במשאבים נוספים כדי לסייע למדינות העניות להתמודד עם שינויי האקלים, והבהיר שברזיל מצטרפת למאבק במשבר האקלים. "היום, אני כאן כדי לומר שברזיל מוכנה להצטרף שוב למאמץ לבנות כוכב לכת בריא יותר." בהמשך אמר שוב הנשיא, "אני רוצה לומר לכולכם שברזיל חזרה" ופירט – "ברזיל חזרה לחדש את קשריה עם העולם, להילחם שוב ברעב בעולם ולשתף פעולה שוב עם המדינות העניות ביותר... חזרנו לעזור לבנות סדר עולמי שליו המבוסס על דיאלוג".

לולה התייחס בנאומו להשלכות משבר האקלים והדגיש כי אין לנו כדור ארץ אחר, וכי כל החיים עליו נתונים בסכנה,  "אף אחד לא בטוח – בארה"ב הם חיים עם סופות טרופיות ועם יותר ויותר סופות חזקות. בברזיל, שהיא מעצמת יער והידרו, חווינו בצורת וחווינו שיטפונות הרסניים. אירופה מתמודדת עם מצב חום קיצוני, עם שריפות ומקרי מוות חסרי תקדים. ולמרות שזו היבשת עם פליטת גזי החממה הנמוכה ביותר, באפריקה יש בצורת. אני חוזר: אף אחד לא בטוח".

הנשיא הנכנס זכה לתשואות מהקהל לאורך כל נאומו. בהתייחס לתוכניותיו העתידיות, הוא הכריז על משרד ממשלתי למען הילדים ואמר כי "פשעים סביבתיים גדלו בצורה מפחידה תחת הממשלה הקודמת. נחזק את גופי הפיקוח. אנחנו נעניש פעילויות לא חוקיות: כורי זהב, כורתי עצים, חקלאים. פעולות אלה משפיעות על ילידים יותר מכל. לכן ניצור משרד של ילידים כדי שיהיה להם קול משלהם".

עוד נושא בוער אליו התייחס לולה הוא נושא הפיצוי למדינות העניות, ששב ועולה במשא ומתן בוועידה הנוכחית,  "אני רוצה להזכיר לכם שמדינות עשירות אמרו שהן יגייסו 100 מיליארד דולר כדי לעזור למדינות הפחות מפותחות להתמודד עם שינויי האקלים. זה לא קרה, כפי שכולם יודעים. אנחנו צריכים מנגנונים פיננסיים כדי לתקן אובדן ונזקים שנגרמו משינויי אקלים. אנחנו לא יכולים לדחות את הדיון הזה. אנחנו צריכים להתמודד עם המציאות של מדינות שצריכות להגן על השלמות הטריטוריאלית של מדינותיהן המאוימות. הגיע הזמן לפעול."