שינויי האקלים שכבר מורגשים בכל העולם הופכים את גלי החום לתדירים יותר ולעוצמתיים יותר, כאשר כבר במאי נרשמו גלי חום קיצוניים שגבו קורבנות רבים בהודו ובספרד. הבנת הסכנה הנשקפת מגלי חום שכאלה, מובילה לאחרונה לניסיון לדרג את גלי החום ולהעניק להם שמות, בדומה לנעשה עם תופעות מזג אוויר אחרות כמו סופות והוריקנים.

כבר באוקטובר 2021 הכריזה העיר הספרדית סיבליה על כוונתה להטמיע מערכת לסיווג ודירוג גלי החום, שתעזור להילחם בחום הקטלני, וכעת יוצאת התכנית לפועל, מה שיהפוך אותה לעיר הראשונה בעולם שתעניק שמות לגלי חום ותדרג אותם.

מלבד סיביליה שכבר החלה במיזם הדירוג והסיווג של גלי חום, חמש ערים נוספות בעולם - לוס אנג'לס, מיאמי, מילווקי, קנזס סיטי, מיזורי, ואתונה,  החלו בפיילוט של יוזמה דומה, תוך שימוש בנתוני מזג אוויר וקריטריונים לבריאות הציבור כדי לסווג גלי חום.

במסגרת הפיילוט, גלי החום יסווגו לשלוש דרגות, כאשר  דרגה אחת היא הפחות חמורה ודרגה שלוש היא המסוכנת ביותר. בכל עיר תותאם המערכת לאקלים המקומי (שכן מה שחשב כטמפרטורה ממוצעת לעונה בעיר אחת, יכול להיחשב כגל חום חריג ביחס בעיר אחרת, ביחס לאקלים הממוצע). בדומה לאזהרות הוריקן, המערכת תכלול אזהרות חום עם הדרגה של הגל הצפוי, ותתריע בפני התושבים להישאר בבתיהם ולהיעזר במיזוג אוויר ככל הניתן, בנוסף כולל הפיילוט היערכות לסיוע ומערך בדיקה עבור קשישים ואוכלוסיות בסיכון.

עד היום, לא היתה קיימת באף מדינה בעולם מערכת להערכת הסיכונים של גלי חום, והם לא נמדדו או דורגו. ולמרות שגלי חום הם אירועי מזג האוויר הקיצוני המסוכנים והקטלניים ביותר בארה"ב, וגובים יותר קורבונות מאשר אירועים מזג אוויר אחרים כמו סופות, הוריקנים ושטפונות - דווקא להם לא ניתנו עד היום שמות במדינה והם סובלים משמעותית מפחות סיקור תקשורתי לעומת סופות טורנדו והוריקנים. הענקת שמות לגלי חום ודירוגם, עשויים לסייע להפנות את תשומת הלב הציבורית למשמעותם, להזהיר אנשים מטמפרטורות מסוכנות ולעודד פעולה בנושא.

גם בישראל התחילו לאחרונה להעניק שמות לאירועי מזג אוויר קיצוני, כמו שראינו עם הסופה כרמל בדצמבר האחרון, וייתכן שהענקת שמות לגלי חום היא אכן צעד נדרש שיעזור להזהיר את הציבור ממזג אוויר מסוכן, במדינה בה כמעט כל יום מאפריל ועד ספטמבר מרגיש כמו יום של גל חום קיצוני.

על פי מחקר של המשרד להגנת הסביבה שהתפרסם בסוף מאי גם בישראל, שאזרחיה מורגלים כביכול לחום הכבד, לגלי חום קיצוניים השפעה קטלנית, עם ממוצע של 45 מקרי תמותה עודפת לכל גל חום, כאשר מי שמושפעים במיוחד מגלי חום הם דווקא אנשים מבוגרים. בעולם כולו אוכלוסיות חלשות יותר ובעלות פחות אמצעים כלכליים הן הנפגעות העיקריות מגלי החום, כאשר מי שנמצא בעוני אנרגטי ולא יכול לספק לעצמו אמצעי קירור נמצא בסכנה באופן מיוחד. 

הקיץ עוד לא התחיל וגלי חום חמורים כבר נרשמו ברחבי העולם, כאשר הערכות  של מדעני אקלים מדברות על כך שאלו רק ילכו ויחמירו בשנים הקרובות. על כן ההיערכות להתמודדות איתם בעולם כולו, ובמיוחד כאן בישראל נחוצה מאי פעם.