אחרי חורף קר במיוחד, בשבוע שעבר הגיע האביב ואיתו גם סופ"ש שרבי שמשך ישראלים רבים לפקוד את חופי הים. אחד מהם היה ארז ביאלר, שהגיע אתמול (שבת) לחוף געש, דרומית לנתניה והתאכזב לגלות שם לא רק שמש וגלים, אלא גם הרבה מאוד זבל מושלך על החוף.

"האם אני בהודו? האם אני במצרים? לא. אני ממש כאן דרומית לנתניה בחוף געש (או גן לאומי חוף השרון) ששייך למועצה אזורית חוף השרון, ובאחריות רשות הטבע והגנים תחת המשרד להגנת הסביבה. מה זה הדבר הזה?
מישהו פה לא עושה את העבודה שלו, וזה מביך. יותר מזה - זה מסוכן", כתב ביאלר בפוסט שפרסם בפייסבוק, "כשכתם הנפט תקף את החופים שלנו, כולם הזדעקו ויצאו עם פינצטה לנקות את החופים, וזה היה מרגש. איך אתם מרגישים כשאתם רואים את כמויות הפלסטיק האלה, שמתפוררות בשמש למיקרו חתיכות, שמגיעות לבסוף למחזור הדם שלנו, והורגות חיות בכל האזור? למה זה נראה כמו מדינת עולם שלישי?"

פסולת בחוף געש (צילום: ארז ביאלר)
צילום: ארז ביאלר
פסולת פלסטיק בחוף געש (צילום: ארז ביאלר)
צילום: ארז ביאלר

"זה ממש שובר את הלב" אומר ביאלר בשיחה עם mako green ומוסיף כי כמויות הזבל בחוף פשוט אינן נתפסות, "בעוד שחלק מהזבל בהחלט הגיע מהים, הרבה ממנו ככל הנראה נזרק שם על ידי אנשים, כי אין הסבר כיצד זה הגיע עד לגבעות שמעל החוף – לשם הים לא מגיע. כמויות על כמויות של בקבוקי פלסטיק, ושקיות וכפכפים ואפילו חתיכות של מכשירי ספינות".

לדבריו, זו היא לא הפעם הראשונה שהוא נתקל בכמויות זבל כאלו בחוף געש, "בעבר הרמתי בעצמי ימי ניקיון שם, אבל הכמויות של הזבל שיש שם עולות על כל יום ניקיון שאני וחבריי נוכל לעשות בעצמנו. יש כרגע יוזמה של אזרחים לנקות את החוף ב-8.4, אבל זו טיפה בים. יש אנשים שאחראים על השמורה הזו ובצער רב הם פשוט לא עושים את העבודה שלהם."

פסולת בחוף געש (צילום: ארז ביאלר)
צילום: ארז ביאלר

לצערנו תמונות של זבל ופסולת פלסטיק בחופי ישראל אינן דבר נדיר כלל, ומקרים של אשפה הנסחפת לים ובחזרה לחוף הן די שכיחות, כמו שראינו גם לאחר סופת כרמל בינואר האחרון. זיהום הפלסטיק בחופים ובטבע הוא אחת הבעיות החמורות שהעולם מתמודד איתן ומוביל לא רק לנזק סביבתי עצום אלא גם לנזקים בריאותיים, כאשר חלקיקי מיקרו פלסטיק כבר נמצאו באוויר, במים, במזון ואפילו במערכת הדם של בני אדם. מדינות רבות בעולם כבר אסרו על שימוש בפלסטיק חד פעמי ורק לאחרונה הוחלט בעצרת הסביבתית של האו"ם על כינונה של אמנה משפטית בינלאומית למאבק בפלסטיק.

מטעם רשות הטבע והגנים נמסר בתגובה: "הימים הגשומים לאורך החורף שנמשכו עד ממש לאחרונה גרמו לסחיפת קרקע ובורות עמוקים בשטח שהקשו ואף היוו סכנה בנגישות לאזור לצרכי ניקיון. עם השלמת עבודות שיקום תוואי הקרקע באזור בהיתר של הרשות ועל ידי המועצה, הרשות תפעל בימים הקרובים לפנות את הפסולת שנפלטה והצטברה כך נראה מלב הים לאזור זה בחוף. בתוך כך אנו שבים ומבקשים באופן כללי מציבור המטיילים ומשתמשי בחוף להקפיד לאסוף את הפסולת עימה הם מגיעים לחוף."