כולנו מכורים למשהו: שותים עוד כוס קפה בתירוץ שזה מעיר אותנו, מסיימים את היום עם אלכוהול כדי לטשטש את הרגשות הלא נעימים, נופלים  לבינג' או לגלילה באינסטגרם כדי לבהות בחיים של אחרים, או מנשנשים גלידה רק כדי לחוות עונג רגעי שעוד שניה יחלוף. מה גורם לאנשים להתמכר כל כך חזק להנאות הרגעיות או אפילו לכעסים, לפחדים או לשליטה ואז להתבאס נואשות ששוב נשאבנו למוכר? מעיין בן ציון, עו"ד, מגשרת ובעלים של וולספרינג, בית ספר לאימון, מנסה לשפוך אור על הנושא וטוענת שאפשר לעזור לעצמנו לצאת מהלופ.

מהן ההתמכרויות הכי נפוצות היום?

"מקובל לחשוב שהתמכרויות הן לרוב סביב סמים ואלכוהול, אבל האמת היא שיש לנו התמכרויות רבות ומגוונות כמו למדיה, לטלפון, לאינסטגרם, לאוכל ולהימורים, ואנחנו גם מתמכרים לכל מנגנוני השליטה שלנו. אנשים לא יודעים שמנגנון של שליטה זה גם התמכרות" אומרת בן ציון.

"התמכרות היא כל דבר שאנחנו מקבלים ממנו מענה מידי – כמו ריגוש של שופינג למשל, אבל משלמים עליו תשלומים לאורך זמן ולא יכולים להפסיק לעשות את זה. אם אנחנו אוכלים באותו רגע משהו שלא מטיב איתנו, יש אולי לנו הקלה רגעית, ואז אנחנו מתבאסים על עצמינו שעשינו את זה. יש אנשים שהם כל הזמן בטלפון, נכנסים לכל אפליקציה ומבזבזים חצי יום באינסטגרם – אז נכון שבאותם הרגעים יש ירידה של המתח בגוף, אבל אז עבר כל היום שלהם והם לא עשו כלום. וזה כבר המחיר שהם משלמים עבור ההתמכרות שלהם, במקרה הזה תקיעות בחיים שלהם או מצב רוח רע".

לדבריה, הסיבה לכל ההתמכרויות שלנו היא אחת בלבד – כאב. "מה שיושב מתחת להתמכרויות שלנו הוא כאב מאוד גדול, כאשר דרך ההתמכרויות אנחנו מצליחים לטשטש אותו, ולכן זה גם אף פעם לא באמת פותר לנו את הדבר האמיתי. כי אם יש לנו כאב ואנחנו מטשטשים אותו דרך אלכוהול או אוכל, אז יש שם כאב שמפגיש אותנו עם חוסר אונים ואי נוחות עם עצמינו ולכן אנחנו מנסים לטשטש אותו."

"הכאב הוא כתוצאה מטראומות שחווינו, וחשוב שנבין שטראומה ממש לא חייבת להיות אונס, התעללות או מכות, גם ילד מפתח שהוא תלוי וחסר אונים ולא עונים על הצרכים שלו זה מספיק בשביל לפתח טראומה. הרבה פעמים הטראומות עוברות מדור לדור כי ההורה לא טיפל בטראומות שלו ואז מבלי שהוא רוצה בכלל הוא מעביר את זה הלאה" אומרת בן ציון. הרבה פעמים הטראומה שעברנו היא לא מה שהשאיר את הצלקת כמו חוסר היכולת לדבר על מה שחווינו, לפעמים ההשתקה של הרצונות הפנימיים שלנו, היא זאת שמייצרת את הטראומה. רגעים שהיו קשים להכיל במשך כל החיים – באופן לא מודע, אנחנו מנסים לטשטש אותם. הטשטוש הוא על ידי התמכרות כמו למשל לעבודה – כשאתה כל הזמן עסוק, ואז אתה לא צריך להיות במקום שלא נוח לך עם הכאבים של עצמך".

למה כל אחד מאיתנו מתמכר למשהו אחר?

"אין לזה הסבר, אבל ככל שהטראומה יותר גדולה, ההתמכרות יותר גדולה ואז הניתוק העצמי הוא יותר גבוה. יש הרבה אנשים שמסתובבים בעולם עם נתק וחוסר חיבור לעצמם כי חלק מהטראומה הייתה שהם היו חייבים להשתיק את הרצונות שלהם. התמכרויות מאוד קשות קשורות לטראומות מהילדות שלא עיבדנו ויש משהו בנו שאנחנו משתיקים וככל שאנחנו משתיקים אותו הוא מחכה לנו בסיבוב."

האם יש התמכרויות שהן טובות? כמו התמכרות לספורט או למדיטציות?

"יש התמכרויות שהן יותר מעצימות אותנו, אבל המדד שלי לדעת זו התוצאה – אם שניה אחת ולא עשיתי ספורט ואני חשה אי נוחות מטורפת זו גם התמכרות, השאלה היא מה התשלומים שאנחנו משלמים עליהן. עדיין עדיף להיות מכור לספורט ולא לסמים או לאלכוהול. או אם בן אדם מכור לשופינג ויש לו שפע כלכלי אולי זה לא ישפיע עליו. לעומת זאת, אם יש אדם שמכור לשופינג הוא מרגיש אחר כך את הכיווץ הזה.

איך נדע אם אנחנו מכורים באמת?

"אפשר לזהות את ההתמכרות אם זה משהו שעובד לי באופן מיידי ואחר כך אני סובל בגללו ועדיין אני לא יכול להפסיק לעשות את זה. אז אם כשאני שולטת באנשים אחרים כשהם לא עושים מה שאני רוצה, אבל אחר כך אני סובלת מהיחסים שאני מייצרת – זאת התמכרות".

האם יש דרך לצאת מזה?

"בוודאי. מאוד מאתגר לגעת באותם כאבים מהילדות שלנו לבד ויותר קל בעזרת מישהו שישקף ויעזור לנו לזהות ולהסכים לפגוש את הכאב ולשם להביא את הריפוי. כי אם בעצם אל אותו כאב שחווינו כשהיינו קטנים וחסרי אונים, נביא מפגש איתנו ונפגוש את המקום הזה היום כבר לא מתוך חוסר האונים, שם מתבצע הריפוי ואז אנחנו נשחרר את ההתמכרות. להבדיל, מלעבוד על לנסות לשחרר את ההתמכרות בפני עצמה. אם במקום ללכת לעשות דיאטות חיים שלמים ולנסות לרזות, אנשים יסכימו לפגוש את הכאב, ויעשו שם את העבודה, להיות רגע נוכחים מולו מהמקום הבוגר שלנו היום תוך כדי נשימה, ניתן לצאת מההתמכרות. זה לא בפעם אחת, זה תלוי בטראומות שהבן אדם עובר ובמנגנונים שלו".

יש אנשים שהם לא מכורים לכלום?

"קוראים לזה אנשים חופשיים".

איך בן אדם יודע שהגיע הרגע? שהוא מוכן להיגמל?

"מתי שהוא ירגיש שהוא משלם מחירים גבוהים מדי ושהוא סובל מספיק, מתי שאדם אומר לעצמו 'די, נמאס לי אני רוצה אחרת'. לפעמים צריך להגיע לנקודת סבל מאוד גבוהה, של לא רוצה לשלם את המחיר, זה המקום לומר קדימה, ואז בן אדם יודע מה עובד לו ואם הוא עדיין יתן לרצון שלו להשתחרר השחרור הזה יגיע".

 

מעיין בן ציון (צילום: רון רופינה סייג)
צילום: רון רופינה סייג

4 טיפים שיעזרו לכם להשתחרר מהתמכרויות

  1. עצרו! שימו לב לרגע שלפני – "התחילו להיות בלשים ולתפוס את הרגע השביר הזה שלפני שהלכתם להתמכרות שלכם: לאוכל, לפורנו, לשופינג, לטלפון או להרגל שלכם לכעוס בלי סיבה מוצדקת. כדי לעשות את זה, אתם צריכים להיות בערנות שיא.
    הרגע הזה שלפני הוא סוג של נקודה עיוורת אצל רוב האנשים. רוב האנשים מזהים את ההתמכרות אחרי שהיא כבר קרתה, אבל רוב האנשים לא מזהים את זה רגע לפני. ברגע שאנשים יהיו מודעים ויזהו את החלון ההזדמנויות לאותו רגע לפני, אז עצם זה שהם יעצרו זה כבר הישג, ואם הם יעשו את זה באופן עקבי, גם לאט לאט, תהיה להם יותר בחירה איך לטפל ברגע הזה."
  2. מה אתם מרגישים עכשיו? "זהו את התחושות הפיזיות שלכם. איך אתם מגיבים במערכת היחסים הפנימית שלכם מול אותו רגע של מתח, תסכול, או כיווץ גדול בגוף – כי תמיד יש שם משהו לא נוח בגוף. איפה הכאב והאי נוחות מתבטאים באופן פיזי בגוף שלכם? אם תזהו את זה, זה כבר הישג גדול.
    כשאנשים מכורים מזהים את הכיווץ הפיזי הזה בגוף, יש להם יותר בחירה לנהל את ההתמכרות ואולי הם ירגישו שהם כבר לא רוצים ללכת לאותו מקום מוכר וידוע, אלא אולי לנסות לשחרר את הכיווץ הזה בדרכים אחרות."
  3. מה שמתמקדים בו גדל – "היו ערניים למחשבות שלכם. מהן המחשבות שנתתם להם כוח כרגע? המחשבות שלנו חייבות להיות בהתאמה לכיווץ שאנחנו חווים, וזה קריטי להבין את זה כי לא יכול להיות בן אדם שנמצא במתח וכיווץ ותחושות פיזיות לא נעימות, שיש לו בראש את המחשבה שיש לו את החיים הכי יפים. אם עכשיו למשל הנשימה שלי רדודה, יש לי כיווצים פיזיים באיברים שלי בגוף, אז ככל הנראה המחשבות שלי מוגבלות בדרך של חשיבה מכווצת. אם אני מבינה את המעגל הזה שכל מחשבה משנה את הכימיה שלי בגוף, אז יש לי אפשרות לבחור אם לתת כוח למחשבות שיתנו לי כוח ויעצימו אותי, וככה אני יכולה לשחרר את המתח, את הכיווץ שלי בגוף ולאו דווקא לבחור בהתמכרות חיצונית שתעזור לי לטשטש את המתח או את הכיווץ.
    במילים אחרות, אם אני מבינה שהעוצמה שלי קיימת בתוכי, שאני יכולה להיות אחראית למה שאני מרגישה, אז אני לא זקוקה לשום דבר חיצוני שיעזור לי".
  4. בוסטים יומיים של מוטיבציה – "כדי לצאת מהתמכרות, לפעמים אנחנו צריכים להאמין שזה אפשרי. צפו בסרטונים או בחומרים של אנשים ששחררו את עצמם מהתמכרויות. עצם המפגש הזה עם עדויות של אנשים שכן הצליחו, מסמנים לתת מודע שלנו בעצם שזה אפשרי, גם במקום שאנחנו מאמינים שזה לא. אם אדם רוצה להיות טבעוני, שידאג להקיף את עצמו בחומרים או אנשים שעשו את זה כדי לשדר את זה לתת מודע. רוצים שפע? לכו תכתבו צ'ק של 5 מיליון שקלים, שימו אותו במראה באמבטיה וכל הזמן תראו את זה. זה משדר לתת מודע שזה אפשרי. דווקא במצב הזה שזה כביכול הכי טבעי, להאכיל את התת מודע שלנו אפילו פעם ביום על סרטון של מישהו ששחרר משהו מהחיים שלנו, הוא מסמן לו שזה אפשרי."