נראה שהמתיחות בין ישראל לעזה רק מחריפה והופכת ליותר ליותר נפיצה, לאחר שהבוקר דווח שרקטות נורו מעזה לבאר שבע ואף למרכז הארץ. אבל על רקע הדיווחים החדשים, כבר חצי שנה שטרור העפיפונים באזור נמשך, למרות שכבר מזמן הפסיק לתפוס כותרות, ולפי נתונים שמסרה קק"ל למאקו, עד היום נשרפו כבר מעל חצי משטחי יערות מערב הנגב ביותר מ-1,100 שריפות ביערות קק"ל, שכילו כ-12 אלף דונם של יערות.
העפיפונים, כך עולה מפרסומים בפייסבוק של תושבי האזור, ממשיכים להגיע מדי יום. הנזק נגרם בראש ובראשונה לעצים והצמחייה, אך גם לבעלי החיים וכמובן גם לתושבי האזור הסובלים מזיהום האוויר, הרס של מקומות תיירות ופנאי ואף סכנה לחיים. ונוסף לכל אלה גם כאב הלב למראה השטחים השחורים הגדולים באחד מחבלי הארץ היפים ביותר בישראל.
אך בזמן שמחפשים פתרונות כמו רחפנים כדי ליירט את העפיפונים, נעשים גם מאמצים לשקם את האזור מכיוון בעלי מקצוע שאולי לא חשבתם עליהם, למשל אדריכלי נוף כמו זהר צפון, מנהל מחלקת התכנון של מרחב דרום בקק"ל.
לדבריו, המאמצים שלהם לא מתרכזים כרגע בשתילות מחודשות, מכיוון שהשריפות עדיין נמשכות, האדמה עדיין סובלת מחום ומחסור בחמצן, ויש לתת זמן לצמחים שקיימים להתאושש לפני ששותלים חדשים. "צריך לתת לטבע את הזמן שלו כדי שבסופו של דבר השיקום שלו יהיה דווקא יותר מהיר", הוא מסביר.
במקום זה, הם מתמקדים במה שאפשר לעשות כבר עכשיו, גם תחת אש. "חשוב לנו להמשיך את החיים ולא לעצור אותם. זה לא שאנחנו יושבים ומחכים, יש עשייה עצומה בלימוד ובהערכה, כדי שכשיגיע הזמן, הנטיעה תהיה יעילה ומהירה", הוא אומר, "אזור עוטף עזה מושך בחצי השנה האחרונה לא רק אש, אלא גם תרומות גדולות מחו"ל, מקנדה ומאוסטרליה למשל, שבהן אנחנו כבר משתמשים כדי לשקם באופן מיידי את שטחי הקהל – השטחים שמיועדים לפיקניקים, שבילי הליכה ואופניים, מצפורים ועוד, שבאמצעות התרומות נוכל לא רק לשקם אלא ממש לשדרג ולייצר שטחים טובים יותר מאלו שהיו טרם לשריפה, להוסיף נגישות לאנשים עם מוגבלויות ועוד, כך שבעצם מעזה יצא מתוק".
צבא ההגנה לטבע
צפון מקדם בימים אלו תכנית כולל לשיקום היערות באזור, עליה יספר בכנס השנתי של איגוד אדריכלי הנוף הישראלי שייפתח מחר בתל אביב. לפי התכנית, הנטיעות עצמן יתחילו בשנת 2020, מתוך הנחה שהשריפות ייפסקו עד אז. מכיוון שמדובר בשטח עצום שנשרף, נדרשת תכנית פעולה יצירתית וחדשנית, ואכן כבר יש כזאת על הפרק: "ממש כעת מתחילה להירקם תכנית להפוך את צה"ל גם לצבא ההגנה לטבע", חושף צפון, "חיילים מיחידות שונות ישובצו לצורך נטיעות, וכך יסייעו לנו גם להשתלט על השטח הגדול בזמן קצר".
כמה זמן ייקח לשקם את האזור?
"הצבע השחור, הבאמת נורא, שאופף את העוטף בחודשים האחרונים, לא יישאר עוד הרבה זמן. ממש בקרוב עם בוא הגשם, השחור יעלם וצמחיה ירוקה תצמח מעצמה ותמלא את השטחים. למרות הכל יש שטחים שלא נשרפו והם נפלאים לטיול, אבל בכל זאת לחזור לעוטף עזה ירוק כמו שהיה לפני השריפות, אם לא יותר ירוק אפילו, נוכל בעוד שנתיים-שלוש ואילך. עצים גדלים כל הזמן וימשיכו לגדול. היערות יחזרו לצמוח ב-5-10 השנים הקרובות, ואפשר יהיה לראות עצים מחדש באזור".
לדברי צפון, המטרה היא כמובן להחזיר את היערות כמה שיותר מהר, אבל גם לשפר שגיאות מהעבר. "מרבית העצים שנשרפו, לדוגמה בכיסופים ובבארי, ניטעו בשנות השבעים. אז לא היו אקולוגים שמעורבים בתכנון כמו היום, והנטיעות נעשו באופן שלא נחזור עליו היום", הוא אומר, "המחשבה היא להתאים את היער שיישתל מחדש למציאות האקלימית ולמערכות האקולוגיות החשובות, בהתאם לידע החדש, לטכנולוגיה וגם למגבלות הסביבתיות".
ובינתיים, מסתבר שהטבע כבר עובד על השיקום בעצמו. "אחד הדברים שהרבה לא יודעים, שמהווה סוג של נחמה, הוא שמערכות אקולוגיות ים תיכוניות כמו אלה שמצויות בישראל יכולות להשתקם בעצמן ואפילו להשתבח אחרי שריפה", מסביר צפון, "בעבר חקלאים נהגו להבעיר שטחים באופן יזום כדי להשביח את הצמיחה החדשה. זה כמובן לא אומר שהשריפות טובות, אבל חלק מהצמחייה יכולה להתאים את עצמה לשריפות חוזרות ונשנות, וחלק ניכר מהשטחים ישקמו את עצמם. לכן אסור להיחפז ולנטוע ישר עצים חדשים, ולא ניגש לנטיעות המוניות של עצים בט"ו בשבט הקרוב כמו שעשו בעבר. נלמד את השטחים, נחקור אותם, נראה מה צומח ובאיזה קצב ונתחיל תכנון מפורט, כדי שנוכל לנטוע מחדש איפה שנצטרך".