ביום שישי האחרון אישרה הממשלה פה אחד את תקציב המדינה לשנת 2019, שיעמוד על כ-397 מיליארד שקלים. "מדובר בתקציב חברתי ממשיך את המהפכה החברתית וקובע סדר חלוקתי חדש", אמר שר האוצר משה כחלון, ואכן אפשר למצוא בתקציב סעיפים שהולכים לסייע באופן ישיר לשלל מגזרים - קשישים, הורים, נכים, תלמידים, עובדים שכירים, ועוד. אספנו לכם את הסעיפים הכי משמחים בתקציב החדש שאתם חייבים להכיר.

תקציב החינוך – השני בגודלו לאחר תקציב הביטחון

תקציב החינוך יגדל ב-2.5 מיליארד שקלים ויעמוד על כ-59 מיליארד שקלים, ויהיה השני בגודלו לאחר תקציב הביטחון. במסגרתו יוקצו כ-400 מיליון שקלים לתכנית "בתי ספר של החגים", או בשמה הפחות רשמי – התוכנית לקיצור החופשות. התוכנית, שנולדה בעקבות סדרת הכתבות של "החדשות", תיתן מענה לפער בין מספר ימי החופשה של ההורים לבין מספר ימי החופשות של התלמידים. היא מיועדת לתלמידי הגנים וכיתות א'-ג', ולפיה התלמידים ייהנו מחמישה ימי פעילות חינוכית בחופשת פסח כבר השנה, ומהשנה הבאה גם בחנוכה וגם בפסח. התשלום יהיה דיפרנציאלי, כאשר העלות המקסימלית להורים תהיה 30 שקלים ליום.

מסייעים לקשישים

אחת התוכניות המרכזיות בתקציב היא תכנית הסיעוד הלאומית, שמטרתה לשפר ולייעל את שירותי הסיעוד הניתנים לקשישים. ענף סיעוד הקשישים בישראל נמצא במגמת גידול בעשור האחרון בשל הזדקנות האוכלוסייה, וצפוי להמשיך במגמה זו. במסגרת זאת, הקצבה לחולים סיעודיים קשים תעלה מ-3,432 שקלים ל-5,000 שקלים, וצוותים רפואיים של קופות החולים יגיעו לבתי קשישים סיעודיים כדי להעניק להם טיפול. בנוסף, חולים סיעודיים שיעדיפו מטפל ישראלי יקבלו שעות סיעוד נוספות, במטרה לעודד העסקת עובדים ישראליים בתחום. התכנית תיכנס לתוקף כבר במהלך שנת 2018, ותכלול הכנסת טיפולי שיניים לקשישים מעל גיל 75 לסל הבריאות.

קשישים צוחקים (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אחת התוכניות המרכזיות בתקציב - תכנית הסיעוד הלאומית | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

מחזקים את מערכת הבריאות הציבורית

רפורמה נוספת בתחום הבריאות, שפונה לציבור הרחב יותר, היא הרפורמה להוזלת מחירי הניתוחים הפרטיים, שמטרתה לצמצם את הוצאות הציבור על ניתוחים, להקל על יוקר המחייה ולחזק את מערכת הבריאות הציבורית. התכנית יוצאת מנקודת הנחה כי אין הצדקה כלכלית לפער המחירים הגדול בין ניתוחים במערכת הבריאות הציבורית והפרטית. במסגרת זאת, יוחל פיקוח ממשלתי על מחירי ניתוחים במערכת הבריאות הפרטית: בשלב הראשון ייאספו דיווחים על המחירים ורווחיות הניתוחים בתחום, ולאחר מכן, ייבחן הצורך בקביעת מחירים מקסימליים לניתוחים פרטיים.

יותר איזון בין העבודה לפנאי

כבר 22 שנים שלא בוצע שום שינוי בשבוע העבודה בארץ, אבל כעת מגיעה הודעה משמחת לציבור העובדים, שתאפשר יותר איזון בין העבודה לפנאי. שבוע העבודה יקוצר בשעה אחת, כך שבמקום 43 שעות נעבוד 42 שעות, ללא הפחתה בשכר. כתוצאה מכך יעלה שכר המינימום לשעה מ-28.49 שקלים ל-29.12 שקלים. השינוי הזה מקרב אותנו למצב במדינות המפותחות, שבהן עובדים 40 שעות בשבוע.

לא תלויים יותר בגובה רווחי ההימורים

הספורט הישראלי מקבל תקציב שיא של מיליארד שקלים וגם זוכה לוודאות, מכיוון שהוא יתוקצב במסגרת תקציב המדינה ולא יהיה תלוי יותר בגובה רווחי ההימורים. כך רווחי הטוטו יעברו לקופת האוצר ולא יחולקו על ידי המועצה הלאומית לספורט, כפי שהיה עד כה. ועדה בראשות מנכ"ל משרד התרבות והספורט ומנכ"ל משרד האוצר תחליט על אופן חלוקת התקציב לכל ענפי הספורט בארץ. התקציב החדש גדול בכ-30 אחוז בהשוואה לתקציב הקודם, שעמד על 724 מיליוני שקלים.

מבטלים את הבירוקרטיה המתישה

אם עד היום לעבור לבנק אחר היה כרוך במאמץ וטרחה, התקציב החדש כולל אפשרות מעבר מבנק לבנק בלחיצת כפתור בלבד. המטרה היא לקדם את התחרות בשוק הבנקאות באמצעות הסרת חסמי מעבר, כלומר ביטול הבירוקרטיה המתישה הנדרשת במעבר לבנק חדש. ההשראה של החוק היא הרפורמה בסלולאר, שאפשרה ניוד מספרים בקלות בין הרשתות הסלולאריות. במסגרת הרפורמה, הבנקים יאפשרו ללקוח להעביר את כל הפעילות הפיננסית שלו לבנק אחר באופן מקוון, נוח ובטוח, וללא עלות מצדו בתוך שבעה ימי עסקים.

תקציב 2019 כולל עוד שורה של סעיפים שעשויים להביא לשיפור רמת החיים של הציבור הישראלי, בדגש על מעמד הביניים, ביניהם הסרת חסמים על יבוא אישי ועל יבוא מוצרי תקשורת, שנועדו להוריד את יוקר המחייה בתחום מוצרי הצריכה, הגברת התחרות בשוק הטלוויזיה במטרה להוריד את המחירים לצרכן, סבסוד הצהרונים ועוד. לנו רק נשאר לקוות, שכל התחזיות האופטימיות יתגשמו.