דמיינו מצב שבו יכולתם להתקשר לרופא או לשלוח לו הודעה קולית, ובאמצעות תוכנה מיוחדת הרופא היה יכול לדעת איזה בעיה רפואית יש לכם רק בעזרת איך שאתם נשמעים. מסתבר שכבר יש מי שעובד על להפוך את התסריט הזה למציאותי.

אחד מהחלוצים בתחום אבחון המחלות דרך קולו של המטופל הוא ד"ר יורם לבנון. קשה שלא להיכבש על ידי הקול שלו, ולכן, למרות שהתחיל את דרכו דווקא כמומחה לאסטרטגיה שייעץ למשרדי פרסום ומיתוג, לא מפתיע לגלות שהיום הוא משקיע את מירב זמנו למחקר אדיר ממדים שמבוסס על זיהוי קולי עם חברת Beyond Verbal, שמפתחת טכנולוגיות לזיהוי מצבים בריאותיים ורגשיים על פי אינטונציה קולית. היום החברה שוקדת על פיתוח 12 פטנטים חדשים, ויוצאת בימים אלה למסע גיוס שני להרחבת הפעילות.

ד"ר לבנון, 72, שכיום עוסק בחקר בין האינטונציה של אנשים לבין מצבם הבריאותי והרגשי. "אני חולם לשפר את ה- well being שלנו כחברה", אומר ד"ר לבנון, ומסביר שהעתיד, כפי שהוא צופה אותו, מנבא ירידה בכמות הרופאים מחד ועלייה בתוחלת החיים מנגד.

איך בעצם הגעת מתחום האסטרטגיה להיות מדען ראשי וממציא פטנטים?
"במקור אני חוקר מתחומי הפיסיקה והמתמטיקה. בהמשך עסקתי בייעוץ ארגוני לחברות באמצעות פתרונות מחשוב, ובמקביל המשכתי להרצות באוניברסיטאות בתחומי חקר ביצועים, אסטרטגיה ושיווק, וכל הזמן בדקתי את הנושא של קבלת ההחלטות והתנהגות צרכנים. ב-1995 הקמתי חברה לייעוץ אסטרטגיה וייעוץ שיווקי. רציתי להבין את תהליכי קבלת ההחלטות הרגשיות של אנשים ולא רק את הרציונאליות. הבנתי שקיים משקל כבד מאוד לנושא הרגשי והאינסטינקטיבי, ואז התחלתי לחקור את התהליכים בדרך של בניית שאלונים בקרב אלפי אנשים וניתוח ובניית תחזיות של קבלת החלטות של אנשים, וראיתי שניתן לחזות תוצאות ברמה גבוהה של דיוק. כאן החלטתי להוסיף את הפיסיקה, ולבדוק האם גם נתונים פיזיולוגיים יכולים לנבא את קבלת ההחלטות, למשל שפת גוף, הבעות פנים, וגם קול ואינטונציה. הצלחתי לבנות את המחקר של התאמת הקול לשאלונים של המחקר, וכך נוצר בעצם המודל הראשון של זיהוי דפוסי קבלת החלטות אינסטינקטיביים רגשיים לפי אינטונציה. הסתבר שבאמת אפשרת לחזות המון דברים בעזרת הקול, וזה יכול לשרת בתחומי עיצוב, סלי מוצרים ופרסום בארץ. מכל הדברים שבחנתי הקול היה הכי מעניין, וגם איפשר לי ללמוד על אנשים ממרחק".

ד"ר יורם לבנון (צילום: ד"ר יורם לבנון)
ד"ר יורם לבנון | צילום: ד"ר יורם לבנון

בשלב הזה ד"ר לבנון החליט לבדוק האם ניתן לזהות גם מצבי רוח לפי קול, ואחרי מחקר של כמה שנים הצליח ד"ר לבנון לרשום קרוב לעשרה פטנטים בינלאומיים. המחקרים המשיכו בתנופה גדולה ובחנו כבר כשבעים אלף איש ברחבי העולם. חלק מהפטנטים זכו ליישום ולשימוש במרכזי שירות ומכירות בחרבי העולם. "תוך כדי ניתוח השאלונים שמנו לב שיש אחוז שגיאות מסוים, וככל שבדקנו אותם הגענו להבנה מדהימה שיש קשר בין העיוותים בקול", מספר ד"ר לבנון, "הבנו שיש תתי קבוצות עם בעיות ואפיונים מיוחדים כמו למשל דיסלקציה. בחנו את זה באופן מפורט מול המרכז לבחינות וההערכה העל אוניברסיטאי והצלחנו לאמת את התוצאות ולאבחן דיסלקציה לפי 45 שניות דיבור בלבד.

בהמשך ד"ר לבנון מצא גם הסברים פיזיקליים לתוצאות במאמרים אקדמיים והמשיך להתמקד בעוד קבוצות שונות. כך הצליח בשיתוף עם מכון ווייצמן לאבחן ילדים אוטיסטים בגילאי 4-5 באמצעות דיבור בלבד, ובשיתוף עם בי"ח  הדסה הצליח לאבחן פרקינסון בשלבים מוקדמים. "הרבה מאוד אנשים הגיעו אלי לבדיקות והצלחנו לאבחן גם מחלות כמו סרטן בפרוסטטה, הייעוץ שהענקתי נשא פרי ואפילו התחלתי לקבל פרסים בינלאומיים, אך למרות ההצלחה החברה נקלעה בשלב הזה לקשיים תזרימיים ולחובות ענק, ונאלצתי לפרק אותה".

איך אתה מסביר את זה?
"מכיוון שכל הנושא הקדים מאוד את זמנו והזיהוי של היכולות היה איטי והתקשה להתקבל, נקלעתי לקשיים כלכליים והחברה התפרקה. הפטנטים והמוצרים שפותחו נמכרו לחברת Beyond Verbal  שהוקמה לשם כך על ידי קבוצת משקיעים מהארץ והעולם, וכיום אני כבר לא הבעלים של החברה, אלא המדען הראשי שלה".

לגלות מחלות לב בתשעים שניות

כיום מועסקים ב-Beyond Verbal כשלושים איש. החברה ממשיכה להרחיב ולהעמיק את כל המחקרים, ויוצרת מוצרים לזיהוי מצבים רגשיים עוד יותר גבוה, שהגיע בארה"ב עד לרמת דיוק של כשמונים אחוז. כעת, החברה התחילה לעבוד מול גופים רפואיים במטרה לזהות גם מצבים רפואיים לפי האינטונציה.

"מכיוון שמחלות לב הן גורם המוות הכי שכיח בעולם, בחרנו להתחיל מזה" אומר ד"ר לבנון. "בבית החולים Mayo Clinic בארה"ב בדקו בו זיהוי של בעיות לב לפי הקול והכריזו לפני שנה שלפי תשעים שניות דיבור ניתן לזהות סתימת עורקים חלקית או מלאה. מערכות ומוצרים שלנו נמצאים היום במחקר גם בבתי חולים בסין ובארץ, ואנחנו ממשיכים לחקור ולאפיין עם קופ"ח מכבי מחלות נוספות באמצעות אינטונציה קולית". מוצרי החברה עדיין לא נכנסו לשימוש, וכרגע מערכת התוכנה  נמצאת בשלבי פיתוח ומחכה לקבלת אישורים, ומתעתדת לצאת לשוק בעוד כשנה כדי שתוכל להיות מיושמת על ידי רופאים ובתי חולים.

אז איך זה בעצם עובד?
"אנשים מקליטים את עצמם מדברים במשך שלושים שניות בדיבור נייטרלי, במשך שלושים שניות על חוויה שלילית ובמשך שלושים שניות נוספות על חוויה חיובית. המערכת המקליטה מחוברת למערכת התוכנה המתאימה".

אתה לא חושש שהפטנט הזה יהפוך לעוד דבר שיוכל לבסוף לפגוע בפרטיות שלנו?
"בכלל לא, כי המערכות שלנו לא קושרות בין הפרטים של אנשים וקולם לבין התוצאות. בתי החולים עושים את הקישור לתוצאות המערכת והמפעילים שלה לא קשורים לנבדקים בשום אופן. בכל מקרה, השימוש במערכות בשום אופן לא מיושם ללא הרשאה מראש מהנבדקים".

כיום חברות שונות רוכשות כלים ופיתוחים שונים של החברה ומיישמות אותם באפליקציות ובשירותים שונים כמו ראיונות לעבודה, דייטינג, ועוד, ובינתיים החברה עומדת לצאת לתהליך גיוס נוסף להרחבת הפעילות, בדגש על  אבחון המצב הרגשי והבריאותי כנתוני ידע מסייעים למטפלים ומעקב אחרי אנשים בסיכון לפי הקול (לדוגמא אנשים בביתם) כדי לאפשר לאנשים ייעוץ איך לשפר את מצבם.

ד"ר לבנון, מה לאחל לך?
"שאצליח להוכיח לעולם שלא השכיל לקבל את הידע שלי כשהגיע אליו מוקדם שהוא אכן עובד".