ראש השנה מגיע ונראה שמשנה לשנה בחירת היין נהיית יותר מאתגרת. עם עשרות ולפעמים מאות יינות על המדף לבחור מהם, ברשתות השיווק לא תמיד יש את הבן אדם שידע ולהכווין ולהסביר איזה יין יתאים לאיזו מנה.

כוס יין ואוכל (צילום: webphotographeer, Istock)
מעולה שהשקעתם באוכל. עכשיו רק נשאר להגיש אותו עם היין המתאים | צילום: webphotographeer, Istock

ביחד עם הדגים והראשונות

אם אתם מעדות הגפילטע פיש, קציצת הדג צריכה משהו שיעורר את הטעמים שלה, ולכן איתה כדאי להגיש יין סוביניון בלאן צעיר, כלומר מבציר 2013 או זה לפניו, ויבש – כלומר כזה שמכיל מעט סוכר, כדי לאזן את הסוכר שגם ככה נמצא ברוטב המוקרש של הגפילטע. יין אחד כזה הוא הסוביניון בלאן ספיישל רזרב של יקב ברקן, שהוא בעל אופי פירותי וכיפי, ויכול להיות שכשתטעמו אותם תרגישו ריחות ו/או טעמים של ליצ'י, גויאבה, פסיפלורה ועוד פירות טרופיים. יותר בכללי לגבי סוביניון בלאן, הטעמים והריחות הספציפיים שתרגישו ישתנו בהתאם לסוג ואיכות היין, ובעיקר למיקום בארץ ממנו הגיעו הכרמים. סוביניון בלאן הוא יין שמשתדך היטב למגוון של מנות ראשונות, ומלבד הגפילטע ילך מצוין גם עם סלטים ומנות ראשונות אחרות.

אם אתם מעדות החריימה, אז האנרגיה של הסוביניון בלאן עשויה להיות מואפלת על ידי טעמי הרוטב העשיר שמורכב מרסק עגבניות, שום, פפריקה כמון וקימל. ביחד איתו, ועם עוד מנות בעלות רוטב אדום מתובלן, כדאי ללכת על יין לבן חצי יבש, גם צעיר, מסוגי ריזלינג, שרדונה או גווצטרמינר – כל אחד מאלו יידע לאזן את הטעמים של הרוטב ולהכין את החיך לעוד ביס. אפשר גם לנסות בלנד משובח כמו עלמון מסדרת אסמבלאז' של ברקן, שאמנם אינו חצי יבש אך משלב שרדונה ויונייה ו(קצת) סוביניון בלאן ומייצר תחושה קלה של מתיקות. 

ריחן 11 (צילום: אייל קרן,  יחסי ציבור )
ריחן 2011 . זה, למשל, הולך הכי טוב עם בקר | צילום: אייל קרן, יחסי ציבור

ביחד עם העוף

בשר העוף הוא בשר יחסית עדין בטעמו, שתופס את הצורה והאופי שלו לפי הרוטב ושיטת ההכנה בה הוא מטופל. למרות שהוא הולך טוב עם מגוון יינות לבנים, מרבית ההכנות החגיגיות  - למשל ברוטב יין או פירות יבשים, הופכות את היין המתאים לו ביותר ליין אדום קצת פחות שגרתי: פינוטאז' מבציר 2012, סדרת ספיישל רזרב של ברקן למשל. הפינוטאז' הוא זן שנוצר בצרפת (הכלאה בין הזנים הרמיטאז' ופינו נואר למקרה שתהיתם) בתחילת המאה הקודמת. למרות שלא זכה לתהילה רבה בארץ מולדתו, כשניטע בכרמים בדרום אפריקה הוא 'תפס גל' והיום, ביחד עם השנין בלאן, זהו אחד הזנים הפופולריים ביותר בארץ הדרומית. הוא יותר עדין וקליל מהקברנה והמרלו ולכן ישתדך לעוף על מגוון הכנותיו.

ביחד עם הבקר והטלה

אם כבר טרחתם והכנתם תבשיל כבד, למשל בקר ביין אדום, או שוק טלה צלויה בסילאן ופלפל שחור, אז היין המתאים ללוות את המנות המיוחדות הוא יין מושקע לא פחות. למשל קברנה סוביניון, מרלו או סירה/שיראז (או בלנדים שאלו מרכיביהם העיקריים), כאלו שיושנו בחביות 12 חודשים או יותר, והם בני שלוש שנים לפחות. יינות כאלו מפתחים מורכבות ועושר שיחמיאו לבשר וירעננו את החך בין טעימה לטעימה. שני יינות כאלו הם יין הבלנד אסמבלאז' ריחן 2011 ואלטיטוד 624, קברנה סוביניון מבציר 2010 של יקבי ברקן – שמגיעים מהכרמים הטובים ביותר של היקב שנמצאים באזור הגליל.

>> ואיזה יין כדאי לתת במתנה? סקירת יינות לכל כיס