בחודשים האחרונים עולות שוב ושוב טענות כנגד התנהלות הרבנות בסוגיות שנויות במחלוקת סביב כשרותם של בתי קפה ומסעדות. רק באוגוסט האחרון הסעיר את ביצת האוכל בישראל סיפורו של סניף רשת סושי רחביה במעלה אדומים, שתעודת הכשרות נשללה ממנו במה שהגדיר הבעלים כהתנהגות בריונית משוללת סיבה של נציגי המועצה הדתית העירונית (התעודה הוחזרה מאז).

כעת עולות טענות קשות חדשות כנגד הרבנות, והפעם בנוגע לאפליית עולים (בייחוד יוצאי ברית המועצות) בקבלה לעבודה במסעדות כשרות. בדיון שנערך בכנסת בשבוע החולף נחשף מסמך של הרבנות המקומית בכרמיאל, ולפיו על מנהל מסעדה לעדכן את משגיח הכשרות בעת קליטת עובד או עובדת חדשים ולברר אם הם יהודים באמצעות צילום תעודת הזהות. יותר מזה, בדיון העיד נציג המועצה הדתית בכרמיאל כי עובדים מורשים של הרבנות בעיר משתמשים במאגרי מידע של הרבנות כדי לבדוק אם עובדי מטבח הם יהודים.

הדיון התקיים לאחר שנחשף מסמך של עיריית כרמיאל ובו דרישה לברר את יהדותם של עובדי מטבח במסעדות כשרות. זאת לאחר שנערה מכרמיאל לא התקבלה לעבודה במסעדת השניצלייה משום שלא הייתה יהודייה. מקרה נוסף שנידון בדיון היה זה של מסעדה בירושלים, שרצתה לצרף שותף שמוצאו בבית המועצות. בתגובה הודיעה הרבנות לבית העסק כי עלות ההשגחה תוכפל.

בהמשך למקרים האלה פנה עורך הדין אלעד קפלן מעמותת עתים במכתב חריף ליועץ המשפטי לממשלה, ובו כתב: "אם היינו צריכים הוכחה נוספת כמה מאגרי המידע של הרבנות מסוכנים, הנה קיבלנו אותה. לא רק שמדובר בשימוש לא חוקי במידע רגיש אודות אזרחי ישראל ובפגיעה בלא מעט זכויות של עובדי המסעדות, מדובר גם בהפך הגמור מדרכה של היהדות. הרי אבותינו ואמותינו אכלו כשר בלי חוקרים שיבחנו את מוצאו של כל מי שנכנס למטבח. גם בכשרות וגם ביהדות האמינו בנאמנותו הבסיסית של כל אדם וביקשו ליצור תורת חיים, לא עוד חומות של בדלנות. כאשר גורמים בממסד הדתי נוטלים לעצמם סמכויות חקירה בשוק העבודה, הרבנות הופכת, דה פקטו, למעין 'אח גדול' של מדינת ישראל, הפוגש את אזרחי ישראל בכל צומת בחייהם. במצב עניינים זה נותר רק לתהות: מהו השלב הבא?"

מכתבו של קפלן אמנם טרם זכה לתגובה, אך הוא בטוח שמקרים מעין אלה מתרחשים גם במקומות נוספים בארץ. "יש פעולות במטבח שלפי ההלכה צריך לעשות אותן יהודי", מסביר קפלן, "אבל אני לא שמעתי עמדה הלכתית שאומרת שאסור ללא יהודים לבשל במקום כשר בכלל. הבעיה היא שחלק מהמועצות הדתיות החליטו לנקוט את העמדה הכי קשה שאפשר, ולהחמיר עם מקומות שמעסיקים לא יהודים כעובדי מטבח".

על פי הדיון בכנסת, מספרי תעודות הזהות של עובדי המטבח בכרמיאל הוכנסו אל מאגר שירת הים - מאגר מידע שנועד לצורכי רישום נישואים - במטרה לבדוק את יהדותם. "אני ראיתי את המאגר הזה, ואת יכולה להכניס לתוכו כל תעודת זהות ולקבל המון מידע על אותו אדם ועל הוריו", מוסיף קפלן. "זאת לא תכליתו של המאגר הזה. הוא לא נועד למשטר או לחקור את יהדותם של אזרחי ישראל. זה לחלוטין בניגוד לחוק".

וזה משהו שקורה יותר ליוצאי ברית המועצות?
"כן בעיני הרבנות יוצאי ברית המועצות תמיד חשודים, זה משהו שחוזר על עצמו. בעמותת עתים אנחנו מתריעים כבר זמן רב על שימוש במאגרים האלה לרעה. וזאת הוכחה לכך שהמאגר משמש לרעה בפועל. מספיק שיש נציג אחד של המועצה הדתית שמגיע לכנסת ומספר שזה מה שקורה, כך שאפשר להניח שזה קורה במקומות נוספים. ועצם זה שהמאגר כל כך פתוח מגדיל את הסיכוי שדברים כאלה יקרו".

"הסיפור המרכזי שיש פה הוא סיפור פלילי, מעבר לאי נוחות וההשפלה", מרחיב אורי קידר, מנכ"ל תנועת ישראל חופשית. "שימוש במאגרי מידע ממשלתיים כדי לפסול אנשים מלהתקבל לעבודה זה אירוע דרמטי. זה מסוג הנושאים שיש להם השלכות רציניות מאוד. ובסוף העסק הזה נאמר בפירוש בכנסת. זה לא אני ואת ממוחנו הקודח ממציאים קונספירציות, זה נאמר שחור על גבי לבן ומהבחינה הזאת זה השלב שבו מי שעוסק בנושאים האלה חייב בצורה הבוטה ביותר לפתוח את כל הקלפים ולהבין למי יש גישה למאגרי המידע האלה ולמה הם משמשים. יש פה פוטנציאל פגיעה במאות אלפי אנשים".

ממשרד הדתות נמסר בתגובה: המשרד לשירותי דת יסיים לברר את הטענות הן מהפן הטכני והן מהפן המשפטי ויחדד את הנהלים על פיהם. 

מהרבנות הראשית נמסר בתגובה: על פי נהלי הרבנות הראשית אין כל מניעה להעסיק מי שאינו יהודי בבית האוכל והרבנות אינה מתערבת בשום דרך בקבלת או פיטורי עובדים. בהתאם לדרישות הכשרות נדרש כי הבישול יתבצע על ידי יהודי ומשכך  נדרש לדעת נתון זה על מנת לקבוע את רמת ההשגחה במקום.