קשה לדמיין היום קניון או מרכז מסחרי בלי נוכחות של לפחות אחת מענקיות ההמבורגרים: מקדונלד'ס וברגר קינג העולמיות, ולצדן גם בורגראנץ' המקומית. הרשתות האלה, שנחשבות למזון מהיר ולאו דווקא תמיד איכותי, משקיעות בשנים האחרונות סכומי עתק בפרסום ושיווק כדי להציב את עצמן כשחקניות שוות בשדה ההמבורגרים, וככאלה שיכולות להתחרות במסעדות הפרימיום המתמחות.

בברגר קינג מתגאים בוופר על גחלים, מקדונלד'ס הגדילו את הקציצות שלהם במיוחד עבור הישראלים ובורגראנץ' מתגאים ביותר מ-100 סניפים שמדברים בעד עצמם. בפועל, מציעות הרשתות הללו קציצות קטנות יותר בתפריט. בשונה ממסעדות הפרימיום, כאן אין מה לדבר על מידות עשייה או על משקלים שונים – הקציצות הן אחידות בגודלן ובמידת הצלייה שלהן, ונשמרות כשהן קפואות, מה שאמור להוביל להתכווצות משמעותית יותר של הבשר בזמן הבישול. אז מה נותר בלחמניות של הרשתות הגדולות לאחר הצלייה?

כדי לבדוק את הנושא רכשנו המבורגרים בשני סניפים שונים של כל אחת מהרשתות - בקניון עזריאלי מצאנו את כל שלושת המותגים, ואת יתר ההמבורגרים רכשנו בסניף רמת החייל של ברגר קינג, סניף ז'בוטינסקי ברמת גן של בורגראנץ' וסניף קניון איילון של מקדונלד'ס.

מקדונלדס ברגר קינג ויטה ריטה (צילום: ויטה קיירס, mako אוכל)
מה יותר משתלם? | צילום: ויטה קיירס, mako אוכל

מיד לאחר הרכישה הצבנו את הקציצות על המשקל ובדקנו מה בינן לבין המשקל שמבטיחות לנו הרשתות בתפריטים שלהן. קודם כל, חשוב לזכור שוב שבמקרה של הרשתות אנחנו עוסקים בבשר ובקציצות קפואות – על פי המומחים והשפים שאיתם שוחחנו, זה אמור להשפיע בצורה דרמטית על שיעור ההתכווצות, ולהביא אותו לאזור ה-25 אחוז לכל הפחות, ולעיתים ואפילו לאחוזים גבוהים יותר.

אז מה התוצאות של הבדיקה שלנו? נתחיל עם הרשת המצטיינת של בדיקת הפאסט פוד, מקדונלד'ס, שם מבטיחים בתפריט מק רויאל במשקל של 130 גרם לפני הצלייה ומגישים המבורגרים צלויים במשקל 93 גרם, כלומר 28 אחוזי התכווצות להמבורגר שמחירו, לא במסגרת ארוחה, הוא 27 וחצי שקלים. הדבר הכי מעניין לגבי מקדונלד'ס היה שלמרות שרכשנו את ההמבורגרים בשני סניפים שונים, המשקל של הקציצות בשני המקרים היה זהה לחלוטין – 93 גרם בדיוק – ככה זה כנראה כשלכל מנה יש פרוטוקול הרכבה ובישול ברור.

בשתי הרשתות הנוספות מצאנו שיעורי התכווצות יותר גבוהים – ברשת ברגר קינג המשקל המובטח של המבורגר הדגל, הוופר, הוא 110 גרם לפני הצלייה – בפועל בתוך הלחמניות מצאנו קציצות במשקל ממוצע של 71 גרם, שמחירן 26.90 שקלים. גם כאן, אגב, המשקל של שתי הקציצות השונות שרכשנו היה כמעט זהה, ואחוז ההתכווצות - 35 אחוז.

ברשת השלישית והאחרונה שבדקנו, בורגראנץ', מצאנו את הקציצות הצלויות הקטנות ביותר בכל המבחן שלנו – 65 גרם בלבד. זה המשקל הממוצע של ההמבורגר בבורגראנץ', שמחירו 26 שקלים – מדובר בשיעור התכווצות של 35 אחוז לעומת ה-100 גרם שמובטחים על הנייר.

המבורגר ישראלי, BBB (צילום: גליה אבירם,  יחסי ציבור )
המבורגר של BBB, יותר משתלם | צילום: גליה אבירם, יחסי ציבור

אבל ממש לא הסתפקנו רק במשקלים, והחלטנו לבדוק באיזו רשת המבורגרים, מבין אלה שבדקנו היום והמבורגריות הפרימיום שבדקנו בתחילת השבוע, תמצאו את העסקה המשתלמת ביותר לפי שאלה אחת פשוטה – איפה הכסף שלכם קונה יותר בשר צלוי. התשובה המפתיעה היא שרשתות המזון המהיר אולי זולות יותר על הנייר, בעיקר כי הן מציעות קציצות קטנות יותר, אבל בסופו של דבר את הכסף שלכם – בהנחה שאתם מחפשים המבורגר שהוא בראש ובראשונה מנת בשר – כדאי יותר להשקיע ברשתות הפרימיום.

כך למשל ברשת BBB, המצטיינת של המבחן שלנו, תקבלו עבור כל שקל שתשלמו 4.4 גרם של בשר, כמות כפולה כמעט מזו שתקבלו ברשת בורגראנץ', שם כל שקל שלכם שווה 2.5 גרם בשר בלבד. גם כאן רשת מקודנלד'ס מפתיעה לטובה, ומציגה עסקה בשרית יותר משתלמת מזו שתקבלו, למשל, ברשת ההמבורגרים מוזס, שנהנית מתדמית יוקרתית ואיכותית.