רבות דובר על הנהירה של השפים למיזמי אוכל רחוב, ורבים מהם כבר התנסו ופתחו מזללות שהציעו סקאלה רחבה של סטריט פוד: מעוף צלוי (רן שמואלי ואהרוני), גרך המבורגרים (עומר מילר) ועד הטאקוס והכריכים המושחתים של גיא גמזו. כעת אנו בפתחה של תקופה קולינרית חדשה: עידן השווארמה. אבל הפעם היא מגיעה אלינו עם הרבה יותר סקס אפיל, וכיאה למעמד גם עם שם במה חדש - מעתה אל תקראו לה שווארמה, קראו לה דונר.

השפים הראשונים שהגישו שווארמה בפיתה, במסעדת דוד ויוסף (שנסגרה בינתיים), היו דודו אלמקאייס ויוסי שטרית. בזמנו הרמנו גבה על כך, אבל היום נראה שהשווארמה עלתה על הגל ודונריות חדשות כמו טקסים, ראליה וגרטי לא משאירות שום ספק לגבי עוצמת הטירוף סביב המנה. השפים מאמצים את המגמה החדשה בחיבוק ענק ומציבים שיפודי שווארמה אימתניים במרכזה הבמה. הגל הטורקי/יווני/בלקני שפוקד אותנו מעניק למנת אוכל הרחוב הכי ישראלית טאץ' אופנתי של חו"ל, בדיוק בזמן שהגעגוע למסעות הקולינריים בעיצומו. גם לשווארמות הדגים שפגשנו בלא מעט מסעדות שף (כמו סמא של חמודי עוקלה והלנה בנמל של עמוס שיאון) הצטרפו שווארמות בשר מפוארות, שעברו שדרוגים של מסעדות העילית. אז איפה תמצאו מה? מדריך דונר עסיסי לפניכם.

מצלה

השף אבי לוי מכין במצלה, המזללה החדשה שלו, שווארמת עגל וכבש ויש לה מקום של כבוד מאחורי הבר. למעשה היא הספיקה להפוך למנת הדגל של המקום החדש ולצבור קהל מעריצים. לוי מכין את המנה מבשר עגל וכבש מיושן, שמושרה בתערובת תבלינים סודית שנקראת ראס אל מצלה שרקח השף (ואותה ניתן לרכוש במקום). אם לא די בכך, היא גם מוגשת כארוחה שלמה לצד תפוח אדמה מדורה, סלט משוואיה וטחינה לבנה עם נענע וסחוג (56 שקלים). נראה אתכם לא מזמינים אותה.

יפו 105 ירושלים, 02-6729990, כשר

View this post on Instagram

A post shared by שף אבי לוי (@avilevy_hamotzi)

האחים

אסף דוקטור מגיש בימי שלישי את השווארמה החלומית שלו מבשר עגל ושומן כבש, בתיבול עדין של בהרט וחבשוש. היא נחתכת לפרוסות דקיקות משיפוד ענק ומוגשת בתוך פיתה בשרנית עם טחינה, לאבנה, סלט עגבניות, פטרוזיליה, בצל וסומאק (72 שקלים). אין ספק שזו אחת השווארמות המפוארות, שמצדיעה למקומיות ומביאה לצלחת את כל מה שהאחים דוקטור מאמינים בו.

אבן גבירול 26 תל אביב, 03-6917171, לא כשר

 

View this post on Instagram

A post shared by Asaf Doktor (@asafdok)

היבה

במסעדה היוקרתית החדשה והמדוברת של השף יוסי שטרית, היבה, מגישים כידוע ארוחת טעימות שמחירה 450 שקלים והיא כוללת 12 מנות וביניהן, ניחשתם נכון, שווארמה. השווארמה של שטרית היא למעשה דונר עגל שנצלה עם שומן כבש ומוגש מפורק לצד פיתות ענן, סלק מוחמץ ויוגורט עם סומאק.

מנחם בגין 144 תל אביב, לא כשר

View this post on Instagram

A post shared by Yossi Shitrit (@yossi_shitrit77)

 גרקו

צביקי עשת, הבעלים של רשת גרקו, היה ככל הנראה הראשון שהאמין כי העתיד שייך לשיפוד מסתובב, והוא גם היה הראשון שהביא לנו את הגירוס - אחיה היווני של השווארמה הישראלית. הגירוס של גרקו עשוי מעגל וכבש והוא מוגש בלאפה יוונית עבת בשר שמוברשת בשומן ועוטפת את הבשר יחד עם עגבניות בגריל, בצל סגול, אורגנו, פטרוזיליה, רוטב עגבניות, ציזיקי וטחינה (78 שקלים).

אורי צבי גרינברג 25 תל אביב, טיילת להט 17 תל אביב, אבא אבן 9 הרצליה, היוצרים 3 כפר סבא, לא כשר

View this post on Instagram

A post shared by גרקו - Greco (@grecogreekfood)

האותנטית

במסעדת השף הבאר שבעית מכין השף יקיר מסרטי שווארמה מאווז. היא מוגשת בשלושה חצאי פיתה ממולאים בבשר אווז שנחתך כמו שווארמה ואליו מצטרפים טחינה, צ'רמלה, מיקס עלים, בצל וסומאק (68 שקלים).

שדרות רגר פסאז' רסקו באר שבע, 08-8695875, כשר

View this post on Instagram

A post shared by האותנטית החדשה (@haotentit_)

מאריס

במאריס, החמארה הטורקית של צפון תל אביב, השף למי ניפוסי שעלה עם משפחתו מטורקיה מגיש דונר מבשר עגל בדיוק כמו בשווקים של איסטנבול. הבשר נצלה שעות עם שומן כבש ולאחר מכן נארז לתוך לאפה דקה יחד עם עגבניה וצ'ילי צלויים, בצל, סומאק ופטרוזיליה (69 שקלים).

איינשטיין 7 תל אביב, 03-5007040, לא כשר

View this post on Instagram

A post shared by maris מאריס (@maris_tlv)