פאייה (צילום: istockphoto)
"המנה הופיעה כ'פאייה פירות ים ועוף'". אילוסטרציה | צילום: istockphoto
ביום שבת יצאה ל', תושבת תל אביב, עם בן זוגה וזוג חברים נוסף לבילוי במסעדת "טורקיז" היוקרתית שבמתחם ה"סי אנד סאן" בצפון העיר. השניים הזמינו מנת פאייה, אלא שלמרבה ההפתעה התגלה במנה בשר לא מוכר, כך פירסמה היום עיתונאית "הארץ", שרון שפורר. "במרכז השולחן הופיעו המנות המיוחדות של המסעדה ואנחנו בחרנו במנת 'פאייה פירות ים ועוף'", סיפרה ל' ל-mako, "כשהמנה יצאה אלינו, הבחנו בחתיכות נקניק קשות ושונות מכל בשר אחר. שאלנו את המלצר מה זה והאם מדובר בבשר חזיר? והוא השיב 'לא בדיוק'. שאלנו אותו 'מה זאת אומרת לא בדיוק?' ודרשנו לדעת,  הוא ניגש למטבח כדי לוודא, חזר ואמר שזה נקניק מבשר סוס".

ל' ובן זוגה שאינם אוכלים בשר מסוג זה הביעו פליאה על שלא עודכנו ברכבי המנה. "כעסנו מאוד על כך שזה לא הופיע בתפריט ושאלנו למה לא ציינו את זה בפנינו. המלצר קרא למנהלת המשמרת שהתנצלה מאוד על המקרה ואמרה שמדובר בטעות".

בסוף הארוחה לא חוייבו השניים בתשלום על הארוחה, אך ל' מדגישה כי ראתה בכך חשיבות לעדכן את קהל הסועדים כי בשר מסוג זה הוגש מבלי לעדכן אותם מחשש שמצב כזה עשוי לחזור על עצמו.

"טעם של קבנוס ללא בישול ביישון קר"

בתחילת שנת 2013 עלה בשר הסוסים לכותרות בעקבות שערוריית זיוף הבשר באירופה, כאשר התגלה בשר סוס במוצרי בשר בקר. בעקבות המקרה, נעצר וילי סלטן, מנכ"ל החברה לעיבוד ושיווק בשר מהולנד בחשד ששווק 300 טון מוצרים הכוללים בשר סוס בהולנד, בריטניה ואירלנד במסווה של בשר בקר בלבד.

השערורייה אולי הוציאה שם רע לבשר הסוס, אבל השף רפי אהרונוביץ', מומחה לבשר מאטליז "ידע הבשרים" שברמת אביב, מסביר ל-mako כי נקניק העשוי מבשר סוס דווקא נחשב למעדן בלא מעט מקומות בעולם. "נקניקים מבשר סוס שלעיתים מיובאים לארץ באופן לא רשמי הם לרוב נקניקים שאינם עשויים מבשר סוס בלבד, אלא עשויים משילוב של בשר חזיר וסוס", הוא מסביר, "הנקניקים הפופולריים ביותר מהסוג הזה הם 'הרץ' ו'פיק', שניהם מגיעים מהונגריה, אך נוסחת היצור שלהם היא סודית מאוד, בדומה למתכון הסודי של 'קוקה קולה'. למיטב הבנתי נקניקים אלה עשויים מבשר חזיר (עם שומן וקרח כפי שעושים כל נקניק), את החומרים קוצצים ורק אז הם מוכנסים למעיים של סוס שבתוכם הם עוברים תהליך של יישון קר ומיובשים בתלייה. הטעם של נקניקים כזה דומה לטעם של הנקניקים בישראל הנקראים 'רוו', שהוכנו ביישון קר ולא בושלו, כמו למשל 'הרץ של מזרע' שעשוי עם בשר חזיר'".

אהרונוביץ' מסביר כי מדובר בנקניק יקר למדי. "כל מי שמבין בתחום יכול להגיד שנקניקים הללו הם נקניקי הדגל של העולם והם נחשבים לנקניקים יקרים מאוד. אני מניח שזה צריך לעלות משהו כמו 200 שקל לקילו בארץ", הוא אומר ומסביר כי  "לא ברור לי מה יכולה להיות הסיבה שנקניק מהסוג הזה יוכנס לתוך פאייה שהיא מאכל שעשוי בדומה לחמין היהודי משאריות של מזון במקור", הוא אומר, "בשר כזה הוא יקר יותר משמעותית מעוף או מקבנוס רגיל. בנוסף, בתוך פאייה, להערכתי לא מרגישים את הטעם הייחודי ואת ההבדל בין נקניק אחר לנקניק הספציפי. בנוסף לאותם נקניקים, יש בעולם גם נקניקים שעשויים בפירוש מבשר סוס, בצרפת למשל אבל הסיכוי שיגיעו לארץ הוא אפסי". 

במסעדת "טורקיז" לא הגיבו לדברים עד לרגע זה.