השאלה הראשונה שאתם צריכים לדעת לענות עליה – מה אתם הולכים לעשות עם המחשב? רובנו הרי נמצא את עצמנו גולשים ברשתות חברתיות או כותבים מסמכים ורואים סרטים, ולכך מרבית המחשבים "יעשו את העבודה", ולא צריך מפרט מפוצץ ותקציב של 10,000 שקלים. 

אבל האם יש לכם צורך נוסף או שמא עשוי לצוץ צורך עתידי? מעבר לשימוש המיידי במחשב כמובן שצריך להסתכל קדימה. הוצאה מעט גבוהה יותר היום יכולה לחסוך לכם הוצאות גדולות בעתיד, למשל – אם נרשמתם ללימודים במקצוע שידרוש תוכנה "כבדה" כמו עיצוב, הנדסה וכו' – יש לשקול כבר היום להצטייד במחשב שתהיה בו החומרה המתאימה לצרכים העתידיים.

איזה גודל? מה המשקל?

סעיף זה מוקדש למי שעתיד לרכוש מחשב נייד, שכן מחשבים ביתיים הפכו לנישה קטנה יחסית ושם אין משמעות לגודל ומשקל. גם בסעיף זה כדאי לחשוב מה יהיה השימוש העיקרי במחשב – האם הוא יבוא אתכם לאקדמיה מדי יום או שמא יישאר על השולחן בבית או לצד הטלוויזיה בסלון? אם המחשב יטייל אתכם בתדירות גבוהה מומלץ לבדוק את סעיף המשקל ולוודא שהמטען שמגיע איתו הוא בגודל סביר

גודל מסך של 12 אינצ'ים ומעלה ישמש את רוב האנשים כאשר גודל המסך הממוצע במחשבים ניידים, ע"פ נתונים שמסר לנו דוד חמיאס, מנהל השיווק בחברת "אייבורי", הוא 15 אינץ'. משקל כללי של 1-2 קילוגרם יאפשרו לשאת את המחשב והמטען בלי מאמץ מיותר ויתאימו למרבית התיקים בשוק. ככל שהשימוש במחשב מיועד לצרכים גבוהים יותר – כמו גיימינג, עריכת וידאו ועיצוב – כך סביר שיעלה משקלו ומשקל המטען שבא איתו.

מה התקציב?

"השאלה הראשונה שאני שואל את הלקוח היא מה התקציב?" כך אומר לנו יוסי אלבז – איש מכירות ברשת KSP שבדיזנגוף סנטר, עם ותק של 14 שנה במכירות. ההמלצה שלנו – תמיד רצוי לקבוע סכום מסוים ולנסות להשיג את הטוב ביותר עבורו.

עלות מחשבים גמישה מאוד ונעה בין-1,000 שקלים ועד 10,000 שקלים ואף יותר, לכן כדאי לקבוע סכום מטרה עם גמישות קלה. כפי שציינו בהתחלה, יש לחשוב קדימה ולהבין שעם תכנון נכון יתכן ועדיף להגדיל את התקציב בעת הרכישה כדי למנוע הוצאות עתידיות. אבל למחשב בסיסי ביותר לגלישה ועבודה על מסמכים – הקצה הנמוך של הסקאלה הוא מה שתצטרכו להוציא.

מה בפנים? מתוך מאות הרכיבים שבמחשב, בואו נשים דגש על החשובים שבהם:

המעבד –כיוון שמרבית הסיכויים שתקנו מעבד של אינטל, נתמקד בו. יש שלושה דגמים עיקריים למחשבים ביתיים בסדר ביצועים ומחיר עולה: i5,i3 ובטופ – i7. בדור החדש של מעבדי אינטל ניתן אף למצוא מעבדי i9 שהם חזקים מאוד ומיועדים לשימוש תעשייתי יותר. למעבדים אלה שבעה דורות מהשנים האחרונות.
"רוב האנשים קונים מעבד מסדרת i5 למרות שמבחינה מעשיתi3 מספיק, ואם מצרפים לו כונן SSD (הסבר בהמשך) הוא יעבוד נפלא עבור מרבית האנשים" כך אומר לנו יוסי אלבז – איש המכירות של-KSP, וזה בהחלט נכון.

מעבד (צילום: ShutterStock)
מעבד | צילום: ShutterStock

כשאתם ניגשים לרכוש מחשב חדש כדאי לבחור בדור החדש ביותר של הדגם שבחרתם, שלרוב מגיע עם שיפורי מהירות, חום וצריכת אנרגיה. לשימוש ביתי וסטודנטיאלי רוב הסיכויים שסדרת i3 תספיק לכם, לשימוש מתקדם יותר מומלץ לעלות הלאה ל-i5 ו – i7 לאנשים שעובדים עם משחקים או תוכנות גרפיות מתקדמות.
זיכרון RAM – הזיכרון הזמני של המחשב נקרא זיכרון RAM ובסופו של דבר הוא משפיע על מהירות הפעולה של המחשב שלכם. מבחינתכם כדאי להתמקד בדור ה- DDR4 כאשר ניתן לרכוש זיכרונות בנפחים של - 2, 4, 8, 16, 32, ואף 64 ג'יגה בייט. המלצה שלנו – לכו על 8 ג'יגה או יותר לשימוש בסיסי עד בינוני. יותר זיכרון אומר בסופו של דבר מהירות גבוהה יותר, וגם אם הזיכרון מספיק היום, ככל שמערכות ההפעלה והתוכנות מתקדמות – הן יצרכו יותר משאבים בעתיד. שימוש מתקדם כמו גיימינג ועריכות ידרשו לפחות 16 ג'יגה כאשר ההמלצה לשימוש מסוג זה היא 32 ומעלה, בהתאם לתקציב כמובן.

זיכרון אכסון קבצים (כונן קשיח) – ישנם שני סוגי זיכרון עיקריים כיום – HDD ו- SSD. התקן הוותיק יותר הוא HDD -דיסקים פיזיים ובהם לוחות שמסתובבים כדי לשלוף מידע כמו שירים, מסמכים וכל קובץ אחר. כונני SSD הם הדור החדש יותר ואין בהם חלקים נעים (Solid State Drive) – מה שמאפשר שליפת מידע מהירה יותר, אמינות גבוהה יותר וצריכת אנרגיה נמוכה יותר – יותר זמן סוללה. היתרון של כונני ה-HDD הוא בנפח – נפחים גדולים שעולים פחות. SSD טובים יותר בכל קטגוריה מלבד המחיר.

הארד דיסק (צילום: mike mols, ShutterStock)
הארד דיסק | צילום: mike mols, ShutterStock

כפי שהמליץ יוסי מ-KSP - אפשר לשלב דיסק SSD קטן (של 250 גיגהבייט), שתהיה עליו מערכת ההפעלה כדי שתעלה מהר, ולשמור את המידע על כונן ה-HDD (של טרה-שני טרה). זה יאפשר למערכת ההפעלה לעלות מהר מאוד אך יאט את היכולת להעביר קבצים במחשב. גם כאן – הכל שאלה של מחיר.

כרטיס מסך – מרבית המחשבים מגיעים עם כרטיס מסך מובנה של חברת אינטל שיש לו יכולות טובות לשימוש בסיסי. אם אתם חובבי משחקי מחשב חדשים, אדריכלים, מעצבים וכו' – יהיה לכם צורך בכרטיס מסך נפרד מלוח האם שיאפשר לכם להפעיל את התוכנות ה"כבדות" בפחות מאמץ וגם שם ניתן למצוא כרטיסים שונים במפרטים משתנים.

לוח אם – רלוונטי רק במחשבים נייחים\ביתיים. גם כאן לסעיף זה יש משמעות בשימוש אינטנסיבי במחשב. טווח המחירים של לוחות האם מתחיל ב-250 שקלים ומטפס צפונה. בדומה לחשיבות של כרטיס מסך, לוח האם משפיע במקרים של שימוש מתקדם במחשב. אבל כרגיל – משתמשים בסיסיים – וורד וגלישה באינטרנט לא צריך להתפרע.

מה עוד כדאי לבדוק בעת הרכישה?

מסך מגע – מערכות ההפעלה והתוכנות במחשב הופכות להיות יותר ויותר מותאמות למגע, ומסך שיתמוך בזה הוא תוספת טובה למחשב אם כי עדיין לא קריטית. אם אתם משתמשים במחשב כתחנת עגינה ומחברים אותו למסך גדול יותר ממילא – אז אין מה להשקיע סכום נוסף במסך מגע ואפשר להתמקד ברכיבים. אם המחשב צמוד אליכם ובשימוש תדיר – מסך מגע עשוי להיות תוספת מצוינת ונוחה.

מקלדת מוארת – מרבים להשתמש במחשב לפני השינה או בתנאי תאורה נמוכים? מקלדת מוארת עשויה להיות הכרחית עבורכם. מחשבים מסוימים מאפשרים בחירה של מספר רמות בהירות, אך האפשרות לקרוא את המקלדת בכל תנאי התאורה היא תוספת נחמדה מאוד למשתמש, אבל יכולה להגיע למאות שקלים.
רזולוציית מסך – כשהמסך קרוב אלינו כל כך, כדאי שהרזולוציה תהיה גבוהה יותר כדי לא לאמץ את העיניים. אנו ממליצים להסתפק במחשבים שהרזולוציה שלהם היא לפחות Full HD, כאשר ניתן למצוא היום מחשבים ברזולוציות גבוהות משמעותית כמו 4k או יותר מכך.

מקלדת מוארת (צילום: HomeArt, ShutterStock)
מקלדת מוארת | צילום: HomeArt, ShutterStock

מכשירים מסתובבים ומחשבים עם מסך ניתק – פונקציה נוספת שהיא על תקן Nice To Have היא מחשב שיודע להסתובב או מסך שמתנתק מגוף המחשב. האפשרות נותנת פונקציונליות נוספת למחשב אך אינה קריטית ברוב המקרים.

קורא טביעות אצבע – פיצ'ר נוסף שיחסוך שניות ספורות בכל הפעלה הוא קורא טביעות אצבע. לא בכל המחשבים יש אותו אך במידה ויש לכם צורך להתנתק מספר רב של פעמים מהמחשב כדי לשמור על הסודיות, יתכן וקורא שכזה יחסוך לכם זמן ומאמץ בכניסה למערכת ההפעלה.  

צריכים לרכוש מחשב או סלולרי חדש? דיזנגוף סנטר הוא הפתרון המושלם עבורכם, עם 14 חנויות המציעות מוצרי אלקטרוניקה, סלולר וגאדג'טים. בין החנויות בסנטר: איי דיגיטל (בניין A קומה 2), אייבורי מחשבים (בניין A קומה 2), ארקדיה (בניין B קומה 1-), באג (בניין A קומה 1-), בסט מובייל (בניין B קומה 1), גומובייל (בניין B שער 4), דינמיקה סלולר (בניין A קומה  1 ו-3), דקדה סנטר (בניין A קומה 3), הוט (בניין A קומה 1), החשמל של ניסים (בניין B קומה 1), טופ מובייל (בניין A קומה 1), ניו לאב (בניין A קומה 2), סלקום (בניין A קומה 1), סמסונג (בניין B קומה 1-), קרביץ (בניין A קומה 3), KSP (בניין B קומה 1).