בשר נא (צילום: istockphoto)
לא תבשל גדי | צילום: istockphoto
אם להתחיל מהסוף: "ההיגיינה הטבעית" היא תנועה שקיימת כבר די הרבה זמן (קרוב ל-200 שנה), וטוענת שכדי שהגוף שלנו יתפקד כהלכה, חובה עלינו לספק לו תנאי מחיה בריאים כמו מנוחה מספיקה, פעילות גופנית, אוויר צח, אור שמש ובעיקר תזונה נכונה.

תרופות, מכל סוג, הן מחוץ לתחום, וכך גם כל סוג אוכל שעבר מניפולציה כלשהי. בכלל – לטענת ההיגייניים הטבעיים כל תחלואי האדם קשורים בהתרחקות מן הסדר הטבעי, ולכן מטרתנו צריכה להיות לחזור עד כמה שאפשר לצורת החיים הקדמונית, הבסיסית והטבעית, הנקייה מהסחות הדעת והמניפולציות המודרניות. צום, דרך אגב, דווקא יתקבל בברכה.

מי הם ההיגייניים?

תנועת ההיגיינה הטבעית נוסדה אי שם בתחילת המאה ה-19 על ידי רופאים מארה"ב ואירופה, שהתנגדו לעקרונות בסיסיים של הרפואה הקונבנציונלית. טענתם הייתה שבני האדם צריכים לראות את עצמם כחלק ממנגנון החיים שקיים בטבע, ולחיות אך ורק לפי החוקים שלו – וזה כולל תזונה נכונה, אבל גם הימנעות מעישון, מנטילת תרופות ומכל דבר אחר שמפריע לסדר הטבעי והטוב.

תהליך הריפוי הטבעי של הגוף יתאפשר, לפי ההיגייניים, רק אם נשמור על הגוף במצב תקין, ושם כך יש לעקוב אחרי כמה כללים עיקריים:

צום
חיות המחלימות מפציעה או מחלה אינן אוכלות, וגם עלינו לנהוג כך. אוכל בשעת מחלה נחשב כאלמנט שרק מפריע לגוף להחלים, ולכן הצום הוא חלק חשוב מתהליך הריפוי הטבעי של הגוף. הצום, אגב, לא מועיל לנו רק כשאנחנו מחלימים ממחלה ספציפית, אלא נחשב באופן כללי כמתן מנוחה כללית לאיברים הפנימיים התשושים מתהליך העיכול, ולכן אמור להשתלב באורח החיים היומיומי שלנו.

תזונה
ההיגייניים הטבעיים מאמינים במעבר הדרגתי לאורח חיים בריא יותר ובהגדלת מינונם של אלמנטים כמו תזונה מאוזנת, פעילות גופנית ומנוחה מספקת. קיימות במסגרת התנועה כמה וכמה שיטות דיאטה, שאמנם שונות מאוד אחת מהשנייה אבל בכל זאת חולקות מספר עקרונות כלליים משותפים שנועדו לסלול עבור מאמינים מתחילים את הדרך לשורותיה של תורת היגיינה טבעית:

צמצום רעלים: עד כמה שניתן. זה אומר בלי טבק, משקאות אלכוהוליים, קפה, תה, חומרים משמרים, קמח לבן וסוכר.

הגדלת הצריכה של מזון בריא: כלומר מזון נא, טרי, לא מעובד, לא מוקפא ולא טחון, מבושל, אפוי, מטוגן או משומר.

הבשר: אמור להיאכל נא ולהיות כמה שיותר טבעי, כלומר אורגני, כזה שמגיע מחיה הניזונה מדשא ולא מתערובות מוכנות.

הדגים: צריכים להגיע מעומק הים (ולא מגידולי בריכות) ולהיאכל נאים.

מוצרי חלב: מחלב אורגני לא מפוסטר ולא הומוגני, עדיף חלב צאן (כבשים או עזים).

ירקות: אורגניים בלבד כמובן, כאלה שגודלו באדמה עשירה ללא כימיקלים. הירקות שנחשבים למועדפים הם ירקות ירוקים, וכולם צריכים להיאכל כמה שיותר חיים.

שיטות הבישול: אם כבר חייבים לבשל משהו, אז אך ורק בצורה של ייבוש או בישול בטמפרטורה שאינה עולה על 50 מעלות.

אין לערבב סוגי מזון בארוחה אחת: זאת משום שהקיבה נערכת באופן שונה לעיכול סוגים שונים של מזון. חשוב במיוחד להימנע מן הצירופים הבאים: ערבוב של חלבונים מסוגים שונים (למשל, בשר בקר ודג או דג וביצה); ערבוב של חלבון עם עמילן (למשל בשר, גבינה או דג עם תפוח אדמה, אורז או לחם); ערבוב של מזון נוזלי עם מזון מוצק (ככלל, עדיף לצרוך מזון נוזלי כמו פירות או מיצי פירות לפני אכילת מזון מוצק, ובהפרשי זמן ניכרים; ערבוב פירות עם מאכלים אחרים (למעט שקדים או אגוזים).

התאמת התזונה לשעון הביולוגי: לפי עקרונות התנועה, הגוף מקדיש חלקים שונים של היום לניקוי, עיכול וספיגת המזון. שעות הבוקר מוקדשות לניקוי, ולכן בהן מומלץ להסתפק במים או במזון קל לעיכול כמו פירות. אחרי 12 בצהריים ועד שעות הערב המאוחרות הגוף מוכן לעכל, ולכן רק בשעות הללו יש לאכול. לתהליך הספיגה, שמתחיל בשעות הערב, לא מומלץ להפריע כלל, או במילים אחרות: אל תאכלו בלילה.

שומר (צילום: YinYang, Istock)
שומר. מעדיפים ירקות ירוקים | צילום: YinYang, Istock

לחזור למערה? לא, תודה

שיטת ההיגיינה הטבעית כוללת כמה עקרונות מאוד טריוויאליים מחד, וכמה שמעוררים מחלוקת גדולה מאידך. הצדדים היותר קיצוניים שלה מטושטשים לכאורה על ידי העובדה שהיא נוצרה ומובלת עד היום על ידי רופאים, שטוענים שעקרונותיה הם ערובה לבריאות ללא רבב. יחד עם זאת, רופאים שלא מאמינים בשיטה לא ממש מסכימים איתם. עניין הצום למשל אינו דבר טבעי מבחינתם בשום צורה, ואפילו נחשב כמסוכן. השיטה מעוררת התנגדות כבר מעצם הרעיון הבסיסי שלה - החזרה לקדמוניות וההצגה שלה כמצב טבעי. כי מה בעצם כל כך טבעי בניסיון לחיות כמו האדם הקדמון, שחי בתנאים שונים לחלוטין מן האדם המודרני, הוציא כמות אנרגיה שונה, עסק בפעילויות שונות ולכן הצרכים התזונתיים שלו היו שונים?

כך או כך, לשיטת ההיגיינה הטבעית מספר לא מבוטל של חסידים, חלקם שומרים על כל העקרונות וחלקם אימצו רק עקרונות מסוימים, כמו אכילת ירקות, פירות וקטניות ללא עיבוד ובישול. המתעניינים הרציניים מוזמנים לבקר באתר הקהילתי של באופן טבעי. תמצאו שם מתכונים, רשמים וחוויות של אנשים שהתנסו או חיים לפי השיטה. העיקר שיהיה לבריאות.