האם זה בריא להיות צמחוני? התשובה היא כן, אבל גם לא. מחקרים מדעיים מוכיחים שצמחונים נוטים להיות בריאים יותר ולסבול פחות מסוכרת, מחלות לב ואפילו סרטן. אז איפה הבעיה? בשביל ליהנות מהפריווילגיות האלה צריך לדעת לאכול נכון, ולפצות היטב על ההיעדר של הבשר. אם, למשל, החלטתם שחיות זה רצח, השמטתם את השניצל מתפריט הצהריים והשארתם בו רק את התוספת והסלט – מצבכם לא טוב. ד"ר מאיה רוזמן מזהירה שאחרי כמה חודשים כאלה אתם עלולים לפתח אנמיה, שתהיה מלווה בחולשה, עייפות, נשירת שיער ואפילו דיכאון. בשורה תחתונה: צמחונות היא בריאה יותר רק אם עושים אותה כמו שצריך.

אז מה לאכול?

מה יש בבשר שכל כך חשוב להשלים? 3 דברים: חלבונים מאיכות טובה, ברזל וויטמין B12. בשביל לספק חלבונים חשוב לשלב בתפריט לפחות ביצה אחת ביום (בעיקר אם אתם לא אוכלים דגים), להגביר אכילת מוצרי חלב וגבינות או מוצרי סויה, וכמובן קטניות. ברוב אלה תרוויחו על הדרך גם כמויות יפות של B12. רוצים לשפר את החלבון שבקטניות? תאכלו אותן יחד עם דגנים. או במילים אחרות: כדאי שתכניסו מג'דרה לתפריט.

>> מתכון: מג'דרה

אין תמונה
מג'דרה. הדרך הכי בריאה לצרוך חלבונים

עוד דוגמה לשילוב בריא של קטניות ודגנים הוא אפונה ותירס. אז אתם יכולים להפשיר שתי שקיות של סנפרוסט, או שאתם יכולים להשקיע בעצמכם קצת יותר ולהכין את המתכון הזה, של פיליס גלזר, שיוסיף לכם הרבה בריאות:

>> מתכון: ספגטי תירס עם אפונה וטופו

אז יש חלבונים, ואפילו חלבונים סופר איכותיים, ויש B12. עכשיו נשאר לנו רק לדאוג למאגרי הברזל שלנו. הצריכה היומית המומלצת של ברזל היא 15 מ"ג ביום, וזה הרבה. למעשה, בלי בשר מאוד קשה להגיע לכמות הזו. אז מה בכל זאת אפשר לעשות? להרבות בשקדים, גרעינים, פירות יבשים, טחינה, ושוב – קטניות. במילים אחרות, עדשים עם טחינה יעשו יופי של עבודה.

>> מתכון: עדשים בטחינה

עדשים עם טחינה (צילום: עמרי אנדרס צורף)
עדשים בטחינה. וואו, כמה בריאות | צילום: עמרי אנדרס צורף
>> אוכלי בשר, בשבילכם יש לנו מפרום מהיר במיוחד
ולכולם גם יחד: הסלט הכי פשוט ומגניב שיש