צ'יפס (צילום: istockphoto)
לא חייבים לוותר כליל על הצ'יפס | צילום: istockphoto

צמצום מתון של כמות הפחמימות בתפריט היומי שלכם עשוי לסייע לכם להשיל את הקילוגרמים המיוחלים, אבל לא בהכרח בגלל מה שנדמה לכם. מחקר חדש מצביע על כך שצמצום מתון של צריכת הפחמימות מפחיתה את החשק לאוכל על ידי יצירת תחושת שובע לזמן ממושך יותר. מיותר לציין שממצא כזה הינו בעל השלכות מרחיקות לכת על השיטות המסורתיות להרזיה, שמתמקדות לרוב בהגבלת קלוריות ולא פחמימות.

לדבריה של דר' ברברה גאוור, אחת ממחברות המאמר ומרצה במחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת אלבמה שבברמינגהם, "יש המון עניין ציבורי בתזונה דלת פחמימות לצורכי הורדה במשקל, אבל קשה מאוד להתמיד בדיאטות כאלה, כי הן כוללות בדרך כלל קיצוץ קיצוני בכמות הפחמימות".

לעומת זאת המחקר החדש, שהוצג בפגישה השנתית של האגודה האנדוקרינית בוושינגטון הבירה, מצביע על כך שדי בהפחתה מתונה של צריכת הפחמימות כדי לאזן את רמת הסוכרים בדם ולהוריד את רמת האינסולין – ממצא חשוב הן למען הקטנת הסיכוי לחלות בסוכרת והן להורדה במשקל בטווח הארוך.

סטייק נא (צילום: bjones27, Istock)
מי שאוכל פחמימות שבע יותר. בניגוד לבחור הזה | צילום: bjones27, Istock


דר' גאוור הסבירה כי 55% מצריכת הקלוריות של מרבית האמריקנים מגיעה בדרך כלל מפחמימות – בצורת סוכרים, עמילנים וסיבים. במסגרת הניסוי שביצעה עם עמיתיה, 16 נבדקים מבוגרים קיבלו תפריט שכלל 43% פחמימות בלבד. קבוצת הניסוי קיבלה יותר שומנים בתפריט (39%), כדי לשמור על רמת קלוריות זהה לזו של קבוצת הביקורת (שקיבלה 55% פחמימות ו-27% שומן). החוקרים מדדו את משקל הנבדקים, רמת הגלוקוז בדמם ותחושת הרעב שלהם.

כל הנבדקים צרכו מספיק קלוריות כדי לשמור על משקלם. הממצאים הראו שגם כאשר המטרה לא הייתה ירידה במשקל, הקבוצה שאכלה פחות פחמימות נשארה שבעה לאורך זמן רב יותר, רמת הגלוקוז בדמה הייתה תקינה יותר ורמות האינסולין היו נמוכות יותר.

ניוקי (צילום: Ellert, L., GettyImages IL)
גם פסטה אפשר לאכול, רק פחות | צילום: Ellert, L., GettyImages IL

לפי דר' גאוור, "לטווח הארוך, הפחתה מתונה ומתמשכת בצריכת הפחמימות עשויה לעזור גם להוריד את כמות האנרגיה שאנחנו צורכים וכך לעזור בירידה במשקל". המחקר הנוכחי מהווה חדשות טובות עבור אותם אנשים שניסו לרזות ע"י קיצוץ דרסטי ברמת הפחמימות אך נכשלו בגלל חשק עז לאוכל שהדבר עורר בהם. צמצום מתון של אכילת הפחמימות עשוי למנוע את אותם פרצי חשק באמצעות יצירת תחושת שובע ארוכה יותר, וכך לעזור לכולנו להיכנס בקלות רבה יותר לג'ינס או בגד הים.

למי שבכל זאת מתחשק להתפרע עם הפחמימות:

חביתיות בטטה ותפוחי אדמה
מפרום
תפוח אדמה ממולא יוגורט ובצל
ניוקי תרד וגבינת ריקוטה ברוטב חמאה ומרווה
עוגת אטריות בפרג ואגוזים